Hard disk-uri pentru laptop – ”necrolog”

IT / Recomandari 5 Comentarii

Astăzi făcând curățenie de Crăciun am dat de niște chestii care stau acolo de ceva timp, patru hard disk-uri de laptop pensionate. Chiar dacă fiecare dintre ele vine cu povestea lui de viața, sfârșitul a fost cam același, indiferent de producător sau de capacitate. Am zis să le scriu ”necrologul” în acest articol pentru a vedea că producătorul chiar nu e un factor important în alegerea unui hard disk.

Ele sunt ele 4 hard disk-uri de laptop care m-au făcut să zis că data viitoare îl voi cumpăra pe cel mai ieftin și nu voi mai plăti brand-ul:

HDD-uri pentru laptop, care-i cel mai bun hard disk?

HDD-uri pentru laptop, care-i cel mai bun hard disk?

Povestea fiecărui HDD o să o expun în ordine, de la stânga la dreapta ecranului. Precizez acest lucru ca să nu credeți am avut alte criterii de ordonare a poveștilor lor de viață.

Western Digital Scorpio Blue

Primul dintre hard disk-urile expuse mai sus este un Western Digital Scorpio Blue și a venit cu un laptop cumpărat de la resigilate. A mers foarte bine până într-o zi când, din motive necunoscute, nu a mai bootat, dădea tot felul de erori la care nu am găsit o soluție și dus a fost. Țin mine că am încercat și reconstrucția tabelei de partiții, low level format și multe altele, dar atât i-a fost să-i fie. Cine știe prin ce o fi trecut înainte de a ajunge într-unul din fostele laptop-uri ale iubitei, un Dell Latitude 1545.

Toshiba MK 1652GSX

Al doilea hard disk din listă, un Toshiba MK 1652 GSX a venit cu un laptop Toshiba Satellite cumpărat de la un băiat de pe okazii.ro, dacă bine rețin. Era HDD-ul original al acelui laptop, iar băiatul de la care l-am cumpărat îl avea de vreo 2 ani. La noi în familie a mai mers mai bine de un an, după care a început să se umple de bad-uri logice. Când l-am cumpărat l-am testat de bad-uri fizice, logice, nimic, era curat, plus că și laptop-ul era foarte bine îngrijit, dovada că el merge și acum. L-am înlocuit și basta. În fostul meu Toshiba Satellite am același model de hard disk și ăla merge din 2008 fără nicio problemă.

Samsung HM321HI

Al treilea hard disk din listă, un Samsung HM321HI a venit ca înlocuitor pentru WD-ul de mai sus. Din păcate, după vreo jumătate de an s-a ars placa de bază a laptopului în care era montat și l-am pensionat mai bine de 1 an, iubita își luase imediat un laptop nou. Din lipsa spațiului de stocare, într-o zi mi-am luat un rack extern și l-am folosit pe post de hard disk extern. Nu știu din ce motiv de la un timp și-a făcut niște bad-uri logice, dar le-am izolat și merge în continuare. Nu mai țin date importante pe el, drept dovadă că-l și folosesc din an în Paști.

HGST Z5K500

Al patrulea HDD din lista de mai sus, un HGSTZ5K500, a ajuns la mine într-un laptop Acer Aspire, tot din familie. Când îl porneai dădea tot felul de erori cu coduri astronomice. Nu știu ce Dumnezeu avea, am căutat pe tot felul de forum-uri de specialitate, după coduri de eroare, am găsit tot felul de povești, cert este că nu am mai reușit să-l aduc la starea inițială. E ciudat, bad-uri nu are de niciun fel, doar că nici după low level format, nici după reconstruirea tabelei de partiții nu l-am mai putut formata NTFS, merge doar exFAT.

Ar mai fi pe listă un HDD Hitachi, care s-a dus tot așa de tinerel. A trecut și el pe la mine, dar nu am mai putut să-l resuscitez în niciun fel așa că i-am găsit și lui înlocuitor. Cu ăsta nici nu mai știu ce am făcut. Eu am două idei fixe atunci când vine vorba de hard disk-uri – dacă a dat semne de oboseală schimbă-l de urgență și niciodată nu cumpăra un HDD second hand. Nu de alta, dar nu ști ce poate avea prin interior un HDD cumpărat de la SH.

Stivă hard disk-uri de laptop

Stivă hard disk-uri de laptop

După cum am spus mai sus, astea sunt hard disk-uri din familie, care de bine de rău știu că nu au fost trântite. Din afara familiei mi-au trecut mai multe printre degete și nici acelea nu au reușit să-mi schimbe crezul despre HDD-uri. 🙂

5 Comentarii - “Hard disk-uri pentru laptop – ”necrolog””

  1. ice4you

    Nu el arunca la ghena …. arunca’le la mine … am o pasiune sa ma chinui cu ele sa le recuperez desi din 100 de cazuri POATE ca reusesc da recuperez unul. 😀

    Ma bucur ca te’ai prins ca de vreo 10 ani incoace toate sunt acelasi rahan. Cumpara’l pe cel mai ieftin, iti garantez ca nu o sa te deranjeze de loc faptul ca au „uitat” sa puna un stiker pe el! 😀

    Răspunde
    • Stefan

      Nu le arunc, stai liniștit, îs piese în muzeul personal. 😀 De recuperat am reușit să recuperez aproape tot, la capitolul ăsta nu mă pot plânge.

    • Stefan

      Da, tocmai de la faptul că e Green i se trage această așa-zisă problemă. Majoritatea parchează capul de citire sub 5 secunde, intră-n idle și își revin destul de greu. Plus că scot niște sunete oribile și când se pune capul de citire în mișcare și când se parchează. Îți lasă impresia că ai un HDD plin de bad-uri fizice.

      Am și eu un WD Green și la început chiar m-a speriat, nu știam ce naiba are. M-am dus cu el în showroom la eMag (Iași), ăia nu știau nici atât. M-am pus pe căutat pe net și am aflat de această problemă care are o soluție super simplă – cei de la WD oferă un utilitar care îți permite să-i setez intervalul de timp la care să se parcheze capul de citire. I-am dat un număr astronomic și am rezolvat problema. 🙂

  2. ice4you

    Eu vorbeam de o recuperare fizica partiala Stefane. 😀

    In rest … cele mai bune HDD’uri din ultimi ani au fost cele de la Samsung … silentioase, rapide si reci. Din pacate au renuntat la ele. In rest … intre Seagate si WD … depinde de modele … WD Blue sunt ok … Grean sunt incete si de rahan desi, eu am unul de 640Gb pe un multimedia PC de vreo 3 ani si merge struna. Problemele oricum apar la cele de capacitati mari, 1Gb and up … am mai explicat eu pe undeva de ce. 🙂

    Răspunde

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!