HDD extern home-made – da, asta ai șansa să primești atunci când ești zgârcit și vrei să-ți cumperi un HDD de pe un forum obscur, de la băieții care fac combinații și nu dintr-un magazin on-line de IT&C. Să nu te aștepți să primești altceva, ci un hard disk făcut acasă, cu multă îndemânare, pricepere și mult suflet. Unul precum cel din imaginea de mai jos. 🙂
So my friend bought a new 500GB hard drive and decided to open it up… pic.twitter.com/9w2YoKotpr
— James Goldberg (@JmsGoldberg) November 27, 2014
Bine, e posibil să primești și un hard disk normal, doar că plin de bad-uri. Niciodată să nu te aștepți ca un HDD cumpărat la mâna a doua să fie funcțional 100%. Nimeni nu îți va spune de câte ori a fost aruncat pe jos sau prin ce peripeții a mai trecut. Dacă în cazul altor componente de PC aceste amănunte nu sunt foarte importante, la HDD orice căzătură-i poate fi fatală. Iar izolatul bad-urilor nu e decât o soluție temporară, nicidecum salvatoare.
Din păcate cunosc multe persoane care s-au aventurat și și-au cumpărat HDD-uri de pe diverse site-uri de vânzări on-line și în fiecare caz lucrurile au stat la fel de prost. Cumpără-ți orice la mâna a doua, dar nu-ți cumpăra un HDD. Dacă nu ai bani de unul nou atunci mergi la produse resigilate și cumpără-ți de acolo, măcar ai garanție la el. Dar în niciun caz să nu stochezi pe el pozele de la nunta ta sau filmarea de la botezul copilului tău. Păcat, sunt amintiri prea faine să le pierzi pierzi din cauza unui HDD ciuruit.
Yamasha
dar sunt si noi… asa.
ice4you
Corect Marius … circa 30% din HDD’urile noi din ultima vreme cu capacitate de peste 500Gb au diverse belele printre care cea a bad’urilor. Multe din ele fac bad’uri dupa o scurta exploatare datorita densitatii pistelor, se intoc la producator si apoi se retrimit la vanzare sub forma refurbished de fabrica, desi nu declara nimeni lucrul asta. Refurbished inseamna de multe ori izolarea unor bad’uri, rescrierea de firmware si revanzarea lor pe piata fie integrale fie cu o capacitate mai mica.
Este o problema din ce in ce mai generala … concurenta reala nu mai exista … iar pierderile sunt reduse in acest fel la minim.
Solutia de mai sus este una homemade … da nu stiu la ce te’ai mai chinui cand exista rack’uri externe cu un cost foarte redus.
Stefan
Probabil că e un semn că HDD-urile trebuie trase ușor, ușor pe dreapta. Iar soluția de mai sus este o țeapă pe care a luat-o unu care și-a cumpărat un HDD extern de pe un site de vânzări on-line. 😀
ice4you
Stefane – pentru stocarea datelor inca nu exista o solutie viabila! SSD-ul nu s’a dovedit a fi una, in primul rand datorita costurilor foarte mari de productie si in al doilea rand datorita faptului ca in cazul defectari lor, datele sunt ca si compromise, recuperarea acestora fiind aproape imposibila. Cred ca tehnologia hibrid ar fi fost o solutie foarte buna, pe care din pacate au stopat’o la scurt timp dupa iesirea pe piata … probabil ca investitia in noi linii de fabricatie nu se considera justificata.
Ar mai fi cloud’ul … dar nici acesta nu este o solutie viabila tot din cauza costurilor si mai ales a faptului ca pentru a iti accesa datele ai nevoie de o conexiune permanenta pe care nu te poti baza oricand, viteze de transfer diferind foarte mult … in ciuda broadband’ului, pachele mari sunt o problema. HDD’urile vor mai dainui ceva vreme desi la ora ascuala sunt cele mai vechi componente pe care le gasesti intr’un PC modern.
Stefan
Îți spun eu care e cea mai viabila soluție de stocare – benzile magnetice. 🙂 În 2012 când am fost într-o vizită de lucru la CERN, am rămas cu gura căscată când am văzut că-n data center, pentru stocare datelor culese de la accelerator ei folosesc benzi magnetice. Era o secțiune în data center special amenajată pentru stocare, cu roboței programați să mute benzile magnetice în rack-urile corespunzătoare etc. Deși vedeam nu-mi venea a crede – benzi magnetice în 2012, dar pentru ce aveau ei nevoie s-au dovedit a fi cea mai bună soluție.
Ai dreptate în privința dăinuirii HDD-urilor, dar până la urmă tot spre cloud și SSD-uri o să migreze stocarea de date. Deja avem conexiuni gigabit la internetul prin cablu, 4G la conexiunile mobile, iar asta-mi spune că nu suntem departe de clipa în care o să avem doar workstations și tot cea vom face va fi remote și salvat direct în cloud.
ice4you
Benzile magnetice sunt inca sfinte in multe locuri nu doar la CERN, motivele fiind capacitatea mare cu costuri extrem de reduse plus ca integritatea datelor este mult mai sigura daca acestea sunt stocate corespunzator. Practic sunt indestructibile si usor de citit … chiar si dupa un razboi nuclear. 😀
Stefane … mai este cale luuuuuuuuuuuuunga pana la ce spui tu mai ales in privinta pachetelor mari si cand spun mari ma refer la zeci de Gb sau chiar Tb. La download stam binisor sa zicem, beleaua este cu upload’ul sa nu mai zic de stream pentru pachetele mari si foarte mari. Stocarea de genul asta in cloud costa fabulos de mult … nu este pentru buzunarul oricui … iar in ziua de azi 1Tb date personale de exemplu nu mai este nimic fabulos … cum era acum 10 ani. O filmare home-use de o ora in format FullHD ocupa in jurul a 10Gb … si asta este doar o singura filmare … nu mai este iesit din comun in ziua de azi sa ai o arhiva personala de 4-500 – 1000Gb and upto … no cu astea cum faci si unde le stochezi … ca in cloud sa avem pardon, nu sunt foarte mult companii sa isi perimita asa ceva … ca sa nu mai punem in discutie cazurile de brese de securitate a datelor care in ultima vreme s’au inmultitm vizate fiind in special companiile cu o securitate ce parea de netrecut. Da … cloud pentru date marunte … gen poze cu telefonul, mp3’uri … si alte de astea … dar cel putin pentru urmatorii ani HDD’urile personale vor ramane baza.
P.S. HAHAHA …. am scris tot postul de sus si ti’a picat hosting’ul in cloud’ul =)) Norocul meu a fost ca am dat back si ramasese ce am scris ca altfel o lasam balta …. tare de tot 😀
Stefan
Nu cred că este o cale atât de lungă, e adevărat mai trebuie lucrat la capitolul infrastructură, dar nu cred că va mai fi un drum așa de lung. Uite cât de repede au evoluat lucrurile în ultimii ani. Hai să fim optimiști că altfel degeaba ne tragem calculatoare cu nșpe mii de giga de ram și procesoare de racheta, dacă pentru viteza de scriere/citire va fi dată tot de componente mecanice… 😀
La treaba cu pachetele mari, gândește-te că poate se mai pun la punct algoritmii de compresie/arhivare. Știi că tot zic eu că dacă vom ajunge ziua în care nu se va mai scris soft cu picioarele, componentele hardware nu vor mai juca un rol atât de important. Pe de alta parte o să vezi că-n timp o să scadă drastic și prețurile la hosting-ul din cloud. Nah, noi ce zicem acum, prin pachete mari înțelegem, filmări, jocuri și alte prostii, dar la fel cum s-au găsit soluții pentru big data, cred că se vor găsi și pentru astea. De exemplu, ăștia la CERN culegeau informații de la accelerator cu 700MB/s, care nu trebuia doar stocate ci și procesate. Iar procesarea se face la universitățile din lumea-ntreagă. Și până la urmă au găsit Higgs-ul, deci se poate. 😀 Sper că și pentru utilizatorii de rând se vor găsi soluții viabile, nu doar pentru industrie. 😀
Nasoală treaba cu căzutul hostingului, am pățit-o și eu de câteva ori, ce-i drept că nu la mine. 😀 Hai mă, că blogul nu e în cloud, e pe hosting shared, deci are scuze. :))
Daniel H.
Ce zgarciti, n-au pus piulitele 😀
Stefan
Uită-te mai bine că sunt acolo, fără ele poate că nu ar fi obținut greutatea unui HDD. 😀