Pe la mijlocul lui Februarie 2016 ne-am făcut bagajul și am luat avionul către frumoasa Peninsula Italică. Chiar dacă cu ani în urmă am mai fost, chiar dacă avem o regulă prin care încercăm să nu mergem de două ori în același loc, pentru Italia am făcut o excepție. Ne-a impresionat cu ani în urmă și știam că încă mai are cu ce să ne surprindă plăcut.
De această dată am pus piciorul pe pământ italian, la Veneția, în frumosul oraș al iubirii – un loc spectaculos. Ne-a impresionat încă de primul pod pe care l-am trecut. Indiferent pe unde ai încerca să te pierzi în el, vei găsi lucruri interesante de văzut și oameni destul de prietenoși. Amprentele renascentismului le vei găsi de la Piazzale Roma și până la Piața San Marco, nu contează drumul pe care îl alegi. Și ai multe variante de a naviga între ele.
Veneția e un oraș superb, însă nu despre el voi vorbi în acest articol. Mi-a plăcut atât de mult încât i-am dedicat un articol aparte. În acest articol articol mă voi opri doar la Firenze – un alt oraș mirific din Italia – în care ne-am petrecut câteva zile din acest concediu.
Pentru a ajunge în Florența, de la Veneția, noi am optat pentru varianta călătoriei cu trenul. La italieni, ca și în oricare altă țară civilizată, mersul cu trenul este o experiență frumoasă. Pe lângă peisajele care îți este dat să le vezi, modul de transport în sine este o plăcere, un moment mai lung de relaxare. Dacă ar fi să o rezum în câteva cuvinte aș zice doar atât: viteză mare, curățenie, confort și eleganță. De pe Trenitalia vă puteți cumpăra bilete și rezerva locuri, indiferent unde vreți să călătoriți în Italia.
Florența – locul de unde a început Renașterea
Firenze, așa cum îl numesc italienii, este un frumos oraș din inima Toscanei. Pe lângă faptul că este cel mai mare din această provincie italiană, Florența este capitala regiunii și locul de unde, cu secole în urmă, a pornit curentul renascentist. E locul care a dat omenirii personalități precum Dante Aligheri sau Leonardo da Vinci. Din Florența nu au plecat doar idei artistice, ci și idei care au pus umărul puternic la dezvoltarea omenirii, așa cum o știm noi astăzi.
Odată ajunși în Firenze, ne-am cazat la un hotel aflat în zona centrală a orașului, la vreo 2-3 minute de Piazza della Signoria. Seară fiind, am luat-o la hoinărit prin oraș, știam că ne așteaptă o priveliștea de milioane. Pe timpul nopții, clădirile care au făcut istorie sau podurile de pe Arno sunt frumos puse în evidență. Ți-e mai mai mare dragul să te plimbi noaptea prin Florența. Pe de altă parte, e un oraș în care chiar te simți în siguranță. Mai ales pe timpul nopții, orașul e împânzit de polițiști locali și carabinieri.
A doua zi, am luat-o la picior prin oraș luând la rând: Piazza della Signoria, Piazzalle degli Uffizi, Ponte Vechio, Piazza dei Pitti, iar apoi spre Piazzale di Romana Porta. Sunt niște locuri emblematice ale orașului și nu trebuie să le ratezi. Prin acestea trecusem și cu o seară înainte, dar e fascinat, atât pe întuneric cât și pe lumină. E un sentiment aparte să te plimbi prin locuri unde s-a scris istorie, nu oricum, ci într-un mod extrem de plăcut.
În a doua parte celei de-a doua zile din Firenze, am luat-o la picior în cealaltă parte a orașului, mai exact spre Piazza del Duomo. Chiar dacă era și puțină ploaie, acest lucru nu ne-a oprit să vedem o altă parte dintre clădirile emblemă ale Florenței, iar aici mă rnhyuxefer la: Cattedrale di Santa Maria del Fiore și Battistero di San Giovanni. Dacă ajungeți pe acolo, neapărat să întrați în catedrală. E de poveste. În plus, dacă vreți să vă cumpărați suveniruri, magazinul din muzeul de sub catedrală are niște prețuri de bun simț și o gamă variată de suveniruri.
În a treia zi din aventura Fiorentină, încă de dimineață ne-am îndreptat pașii spre Piazzale Michelangelo. E undeva sus pe o colină, loc din care ai vedere panoramică greu de descris în cuvinte. Până acolo se poate ajunge fie cu autobuzul, ruta C3, fie pe jos. Dacă optați pentru ultima variantă veți fi mult mai câștigați, pozele stau mărturie. Indiferent de opțiune, spre acest loc se ajunge foarte ușor. De la Ponte Vecchio, pe lângă Arno, iar apoi spre Piazza Giuseppe Poggi, iar de aici urci câteva sute de scări și ai ajuns deasupra Florenței, în Piazzale Michelangelo.
După ce am admirat orașul de sus și statuia lui Michelangeolo, am făcut o mie de poze iar apoi am urcat puțin și mai sus, la Mănăstirea an Miniato Al Monte – un alt loc cu o puternică amprentă renascentistă. După ce am vizitat și acest loc, am coborât în oraș și ne-am îndreptat mai întâi spre Basilica di Santa Croce – locul unde sunt înmormântate personalități precum: Michelangelo, Galileo Galilei sau Enrico Fermi. Din Piazza di Santa Croce, am mers direct la muzeul Casa di Dante. Nu am vrut să plecăm înainte de-ai face o vizită.
Pe lângă cele enumerate mai sus, am reușit să mai ajunge și prin alte locuri faine, dar mai mărunte. Dintre acestea, v-aș recomanda Fontana del Porcellino. Să nu plecați de acolo înainte de pune o monedă în gura mistrețului și de-a îl freca pe nas ca să vă aduc noroc.
Ne-am încheiat frumoasa experiență fiorentină prin a vedea pe viu echipa Fiorentinei, în gara Santa Maria Novella, înainte de a lua trenul înapoi spre Veneția, unde am avut parte de câteva zile cel puțin la fel de frumoase, incluzând și Valentine’s Day. O să revin cu continuarea aventurii și din acest oraș mirific, dar și din alte două locuri pe care le-am mai văzut în anul care a trecut: Lisabona și Berlin. O să mă asigur că nu va mai dura un an până voi publica continuarea aventurii europene din 2016.
P.S. Italia e o țară despre care poți vorbi numai la superlativ. Ai atât de multe locuri faine de văzut încât eu unul m-aș muta acolo o perioadă doar să vizitez și să aflu cât mai multe lucruri interesante despre istoria și tradițiile ei. Poate acesta este și motivul pentru care, fix la un an de la vizita făcută în Florența și Veneția, ne întoarcem în Italia. De această dată ne ducem la Roma. Sunt ferm convins că și de această dată va fi cel puțin la fel de interesant ca și primele două dăți.
Lasa un comentariu: