Windows 8 si aplicatiile Metro Style

IT / Web 2 Comentarii

De curand cei de la Microsoft au lansat pe piata versiunea beta a mult asteptatului Windows 8. La numai cateva ore de la lansare s-au inregistrat deja foarte multe download-uri ale acestei versiuni, lucru care denonta ca lumea era nerabdatoare sa primeasca aceasta noua versiune de Windows.

Pot sa spun ca ma numar printre cei care au asteptat cu nerabdare chiar si versiunea beta de Windows 8, dar pot sa spun acum dupa ce am testat-o deja vreo luna de zile ca sunt ferm convins ca vreau sa imi instalez si versiunea finala de Windows 8.

De curand am participat la Microsoft Academic Tour 2012 la Iasi unde s-a vorbit putin mai deschis despre ceea ce inseamna Windows 8 si care sunt avantajele lui fata de alte sisteme de operare atat din aceeasi familie cat si de la companii rivale. Cei de la Microsoft vin cu un nou principiu odata cu lansarea Windows 8 si anume „3 ferestre si un cloud”, acest lucru insemnand ca ne vom putea bucura de aceleasi facilitati indiferent de device-ul folosit. Fie ca este vorba de laptop, plasma din living room, telefonul mobil sau o tableta. Noul Windows are Kernel-ul rescris aproape in intregime astfel incat este capabil sa ruleze pe orice device si sa ofere aceleasi servicii.

Windows 8

Academic Evanghelistul Microsoft prezent la eveniment a dat un exemplu foarte fain legat de acest concept: ti-ai instalat windows 8 pe tableta, pe laptop si pe calculatorul de la birou. Sa zicem ca ti-ai pus un background cu sotia pe desktop ai posibilitatea ca acesta sa fie setat automat pe toate device-urile tale, iar lista de astfel de facilitati poate continua, ceea ce este uimitor ca te scuteste de transfer de fisiere backup-uri inutile etc.

Ceea ce am prezentat foarte sumar mai sus despre Windows 8, acest concept poarta numele de Metro Style, adica mai pe intelesul tuturor, aplicatii portabile 100% indiferent de device, acelasi look si functionalitati si faptul ca o singura aplicatie poate oferii experiente diferite chiar si pe acelasi device.

O alta facilitate faina pe care o are Windows 8 si de care lumea trebuie sa stie este ca poate sa ruleze aplicatii Metro Style dezvoltate in HTML5, CSS3 si Javascript out of browser. Awesome, am spus vreo 30 de programatori web care eram la aceeasi masa cand am aflat despre aceasta facilitate  la Workshop-ul de Internet Explorer 9 si HTML5.:)

As putea sa scriu inca vreo 200 de articole despre facilitatile Windows 8 pe intelesul tuturor fara sa intru deloc in partea tehnica ca sa nu-i plictisesc pe unii, dar cel mai bine cred ca este sa va instalati Windows 8, apropo il puteti descarca gratuit de pe site-ul Microsoft, astfel puteti descopri singuri ce poate acest nou sistem de operare si facilitatile aplicatiilor Metro Style.

In viitorul foarte apropiat o sa ma apuc sa dezvolt aplicatii metro style pentru Windows Phone 8 si o sa revin (sper) cu tutoriale faine si pe intelesul tuturor, pana atunci va doresc spor la „joaca” cu Windows 8, asta daca nu ati facut-o deja.:)

Trackbacks/Pingbacks

  1.  Pe ăştia cine-i anagajează?!
  2.  Pe ăştia cine-i anagajează?!

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!