Vivaldi – primul browser next gen

IT / Tech / Web 9 Comentarii

Am vorbit mult despre browsere în ultima perioadă, însă niciunul dintre noi nu am observat că în timpul în care noi vorbeam despre Spartan și alte bălării, un nou browser, Vivaldi, își făcea apariția pe piață. Chiar dacă momentan este doar un technical preview, vă spun cu mâna pe inima că îl ador, Vivaldi e un browser de generația următoare.

Nu știu cum s-a făcut, dar chiar mi-a scăpat din vedere acest proiect pus la cale de fostul CEO de la Opera. Omul și-a făcut o echipă de artiști în ale programări și a dat viață unui browser care păstrează tot ceea ce era bun în vechiul Opera, înainte de a folosi engine-ul celor de la Google, asta așa pentru nostalgici, plus foarte multe funcționalități noi și faine, făcute cu tehnologii la fel de noi și faine.

Ce aduce nou browserul Vivaldi?

La prima vedere consumul de resurse, pentru aceleași site-uri, pare a fi apropiat de nivelul celor folosite de Chrome. Însă modul în care se mișcă e cu totul și cu totul dintr-o eră viitoare. Vivaldi e cel mai rapid browser pe care l-am văzut până acum.Totul merge instant, iar asta nu e o iluzie, ci e un fapt care e dovedit și de tehnologiile care sunt folosite în spate: Javascript, Node.js (backend) și React(frontend). Poate nu la toți vă spun multe lucruri aceste tehnologii, dar pot să vă asigur că la ora actuală sunt cele mai performante tehnologii web.

 • Performanță – Vivaldi a fost construit cu scopul de a fi performant, de a scădea drastic viteza de accesare a paginilor web. Iar acest lucru se vede încă din primul technical preview.
 • Tehnologii de ultimă oră – faptul că este construit cu astfel de tehnologii îl obligă să le cunoască și să fie capabil să le ruleze.
 • Comenzi rapide – se pot face enorm de multe lucruri direct din tastatură, dar nu oricum, ci setându-vă propriile voastre combinații de taste.
 • Notițe – este o opțiunea care permite luarea de notițe și screenshot direct din browser, ca să veți totul într-un singur loc.
 • Client de email încorporat – asta e unul dintre lucrurile care s-au păstrat din vechiul Opera. Momentan nu e gata, dar sunt sigur că va veni curând.
 • Secțiune de contacte – se pot adăuga contacte, cu destul de multe informații adiacente, chiar și cu poză de profil.
 • Gruparea tab-urile – un lucru cu adevărat fain îl reprezintă gruparea taburilor după interese. Practic printr-un simplu drag and drop se pot grupa într-un singur tab părinte mai multe taburi copil. Gândiți-vă la cazul în care de pe același site aveți deschise mai multe tab-uri și aveți nevoie de toate, Vivaldi vă ajută enorm prin această simplă organizare.
 • Sincronizare rapidă între diferite device-uri.
 • Bookmark-urile sunt și ele foarte bine organizate și foarte ușor de găsit.
Vivaldi – primul browser next gen

Chiar dacă în momentul de față Vivaldi se adresează unei audiențe extrem de mici, eu sunt sigur că în foarte scurt timp de la lansare el va prinde o cotă de piață importantă. Probabil că ați văzut și prezentarea lui Spartan, noul browser a celor de la Microsoft, care și el promite multe, dar faptul că Vivaldi este construit pe niște tehnologii extrem de performante și moderne, acest lucru mă face să cred că-i va fi net superior lui Spartan.

Vă recomand cu încredere să descărcați și să testați acest browser, nu aveți nimic de pierdut. Momentan este disponibil pe cele trei platforme arhicunoscute: Linux (Ubuntu/Debian și Fedora), Windows și Mac; iar descărcarea o puteți face de aici.

9 Comentarii - “Vivaldi – primul browser next gen”

 1. ice4you

  Daaamn … ce surpriza placuta!! My good old Opera is back!! Cam asta a fost senzatia pe care am avut’o cand am instalat si deschis acest nou browser. Foarte tare proiectul, ma bucur ca Opera nu a murit si ca cineva a cules ce era mai bun in ea ca sa duca acest browser inspre nextGen … asa cum a fost si cand la’am descoperit eu prima oara si ani de zile dupa. Practic tot ce vezi acum in browserele actuale: dowload resume, speedial, multiple tabs in same instances, adstop si muuuulte multe altele au fost aduse pentru prima oara de Opera by default! 😉 In vremea aia toti ma inebuneau cu pluginurile de la Firefox … pai ce dracu sa fac cu ele la Opera cand eu toate alea le aveam by default?! 😀
  Foarte tare … succes maxim le doresc si sper sa ajunga unde le este locul! 😀

  Răspunde
  • Stefan

   Ca succesul să fie garantat îi putem ajuta și noi cu o mică promovare, nu cred că le-ar strica. 😀 Eu unul am mare încredere în ei și sunt sigur că o să reușească, au făcut o mișcare super inteligentă, ce să zic.

  • Stefan

   Îți amintești cum arăta Windows 10 la primul să technical preview? Ți se părea fiabil pe atunci? 😀 Eu zic că pentru un technical preview e de nota 10. Vezi un pic despre node.js și react.js și o să înțelegi de ce îi acord atâta încredere.

  • ice4you

   Marius … este un tehnical preview … cum zicea Stefan … nici macar cat un BETA nu face … dar la ce se arata … poate avea un cuvant greu pe viitor, mai ales ca in momentul asta din punctul meu de vedere tranversam o oarecare criza a browserelor care sa se alinieze la toate standardele cerute. Ca sa fiu mai exact, lipsa de concurenta le’a tinut pe loc in timpul in care tehnologiile web au avansat cu mult inainte. La fel a fost si acum multi ani … cand aceiasi criza ne’a adus o Opera care desi discreta a dictat trendul actual in multe privinte! 😉

Trackbacks/Pingbacks

 1.  Vivaldi, noul Opera?
 2.  Vivaldi browser | IceWorld|Deuterium core

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!