Când viteza la internet e diferită de cea din contract

Tech 10 Comentarii

Una din căutările care mi-au adus ieri rezultate pe blog mi-a adus aminte de o problemă despre care tot vroiam să scriu de ceva timp. E legată de viteaza conexiunii de internet, care de multe ori nu coincide cu ceea ce e scris în contractul realizat cu furnizorul de internet, iar lucru ăsta se întâmplă atât la conexiunile prin cablu, cât și la conexiunile mobile de date.

Viteza de internet în cazul conexiunii la internet prin cablu

În acest caz, providerul de internet nu prea are motive reale în a nu vă oferi o viteză foarte, foarte apropiată de cea precizată în contract. Dacă totuși vă loviți de această problemă, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să verificați dacă problema nu este de la voi și nu de la providerul vostru de internet. Pentru a face acest lucru trebuie să vă conectați la internet direct prin cablul care vine de la provider, nu prin switch, nu prin router. Întrați apoi pe speedtest.net și începeți un test de viteză. Dacă ea este foarte apropiată de ceea ce vă promite providerul în contract, atunci e clar că problema voastră este legată de echipamentul intermediar, router-ul sau switch-ul. Iar prin viteză apropiată a se înțelege 198 față 200, 97 față 100, nu valori cu mult mai mari, decât dacă vorbim de conexiuni gigabit. În cazul acestora calculatorul vostru s-ar putea să nu facă față unei asemenea viteze. Pe scurt, nu e suficient de performant ca să poată reda o asemenea viteză, aici poveste e lungă…

Când viteza la internet e limitată de router

Căutarea despre care vorbeam mai sus suna în felul următor: net de 200 iar router scoate 100. În acest caz nu vorbim de o problemă, ci de o limitare tehnică pe care o impune routerul. Aceasta este capacitatea lui și indiferent pentru ce viteză plătiți voi, el nu poate scoate mai mult pe partea cealaltă, cu atât mai mult dacă conexiunea dintre calculator și router se face wireless. Pentru a vă putea bucura de viteza pentru care plătiți și după ce conexiunea trece de un router, nu trebuie decât să vă cumpărați un router cu port gigabit. Pentru conexiunea de 200Mbps, de la RDS spre exemplu, cel mai ieftin router pe care l-ați putea achiziționa și banii nu ar fi aruncați în vânt, este acesta – .

Când viteza la internet e limitată de Dorel

Până acum am discutat despre cazurile în care viteza voastră la internet este limitată de componentele calculatorului sau ale router-ului, caz în care providerul de internet nu are nicio vină. Dar mai există și cazuri în care providerul de internet, vrând ne-vrând o poate da de gard. Unul dintre aceste cazuri ar fi acela în care cei care ocupă de cablare fac tot felul de improvizații, iar dintre acestea cele mai uzuale sunt adăugirile de cabluri făcute prost și neizolat. Ca să înțelegeți despre ce vorbesc priviți imaginea de mai jos, e reală, dintr-un bloc din București. Ceea ce se poate vedea acum e parțial în regulă, dar până nu de mult firele acelor cabluri utp (cabluri de internet) erau pur și simplu înnodate, fără pic de izolație. Sunt sigur că beneficiarul acelei conexiuni de internet nu se bucură de viteza pentru care plătește.

Conexiunea de internet, carpeala romaneasca

Conexiunea de internet, carpeala romaneasca

Dacă vedeți că există discrepanțe mari între viteza voastră reală de internet și cea care este specificată în contract, iar limitarea nu ține de voi atunci ar fi cazul să vă uitați după astfel de mizeri, ca în imaginea de mai sus. Dacă vedeți fire înnodate aiurea și neizolate atunci e clar că de acolo provine problema. Mai există și Dorei care se ocupă de cablare, iar pentru ei termenii de curenți paraziți sau câmp electric din jurul unui conductor, ambii sunt necunoscuți.

Atenție: Nu vă apucați de desfăcut jgheaburile care conțin cablurile de internet, nu umblați prin cutiile switch-urilor de pe scară și cu atât mai puțin nu vă apucați voi de reparat. Uitați-vă după chestii care sunt la vedere și care vi se par problematice pentru conexiunea voastră de internet. Dacă le vedeți semnalați-le furnizorului de internet, e treaba lui să le rezolve, la fel cum e treaba lui să vă ofere viteza pentru care plătiți și nu alta.

Sper că în acest articol am lămurit câtuși de puțin care sunt factorii care ar putea sta la baza unei conexiune mai proaste de internet. Într-un articol viitor o să abordez această problemă și în cazul conexiunilor mobile de date, sunt fost abonat Orange Internet Mobil, în prezent folosesc mai rar conexiunea 3G de la RDS și ocazional 3G-ul de la Orange Prepay (hotspot prin telefon).

10 Comentarii - “Când viteza la internet e diferită de cea din contract”

  1. ice4you

    Ce ai uitat tu sa pui in articol (iar multi nu stiu ce cumpara) dar foarte important este si tipul de placa de retea pe care o au in calculator! Marea majoritate inca folosesc/cumpara placi de retea care suporta doar 10/100Mbps … iar dupa aia multi sunt mirati de ce limita lor de download nu trece de 9-10MBps. Explicatia este simpla: pentru pachetele de internet de peste 100Mbps (200-500-1000Mbps) pe langa routerul cu Gigabit (1000Mbps) aveti nevoie si de o placa de retea Gigabit 1000Mbps pentru ca sa atingeti cat mai mult din viteza maxima de conectare, despre care nu trebuie de asemena sa uitati ca este viteza maxima la care puteti ajunge dar nu si garantata!
    In ce priveste reteaua WiFi, va recomand sa cititi acest articol. 😉

    Răspunde
    • Stefan

      Mulțumesc de completare! Am specificat și eu de limitarea impusă de calculator, am scris că e ”poveste lungă”. 🙂 N-am mai avut răbdare să intru în detalii. Ai perfectă dreptate, în primul rând limitarea e impusă de capacitatea plăcii de rețea, iar în al doilea rând de performanțele HDD-ului. Știu mai mulți care și-au tras repede pachetul de 1000Mbps, iar apoi au aflat că sunt limitați de Hard Disk. 🙂

  2. Marius Cucu

    De obicei la firmele mici, de cartier, se intampla asta. Sau… chiar și la cele mari dacă este vreun Dorel sau dacă abia au cumpărat o firmă mică și au avut „infrastructură de calitate”.

    Răspunde
    • Stefan

      Nu dau nume, dar știu că e o firmă mare, care-i face concurență RDS-ului. 🙂 Și acolo nu e singurul loc în care au făcute cârpeli.

  3. ice4you

    O conexiune de mai mult de 200Mbps este absolut inutila pentru home-use datorita faptului ca, pentru a gestiona chiar si 200Mbps ai nevoie de harware adecvat si nu este vorba doar de HDD’ul care oricum deja necesita RAID, ci si de cantitatea de RAM (alocarea pentru swap trebuie sa fie destul de generoasa) precum si de un CPU care sa proceseze rapid volumul mare de informatie. Avand in vedere ca pachetele de date transferate pentru home-use nu depasesc in general cativa Gb, achizitionarea unui pachet de internet de 1000Mbps este doar o fita de marketing de care nu te vei folosi niciodata, pentru ca investiile in hardware pe cat sunt fabuloase pe atat inutile la momentul acesta. Nu are rost sa mai vorbim de cei care folosesc pentru conctare dispozitive mobile cum ar fi smartphone sau tablete.

    Daca este sa ma includ in discutie, eu am facut trecerea la 150Mbps abia acum cateva luni de zile si tot de atunci imi promit sa imi imi schimb infrastructura WiFi pe toate dispizitivele de la 150Mbps la 300Mbps iar pana acum am doar pe notebook ca ala avea WiFi N300 by default. 😀 Pur si simplu cei 8-9MBps imi sunt suficienti pentru transferul pe care il fac, norocul ca nu platesc nimic in plus pentru banda de net. 😀

    Răspunde
    • Stefan

      Da, cred și eu că o conexiune de 200Mbps îți este arhisuficientă, dar știi cum e, ce-i pre mult nu strică, cam așa merg treburile în România. Din punctul meu de vedere nu are rost să-ți tragi conexiune gigabit dacă nu ai SSD, altfel e foarte greu să ajungi la viteza aia. Îmi spunea un prieten că la i7 4th gen, 32GB de RAM și pe SSD a reușit să prindă 97MB/s pe gigabitul de la RDS. Cred că asta întărește spusele suficient de mult spusele tale. 🙂

      Eu când am nevoie să transfer ceva de dimensiuni mai mari pur și simplu trec pe cablu, 23MB/s, în rest mă mulțumesc cu ăia 8-9 obținuți prin Wifi. 🙂

  4. radu

    Infieram colectiv! Nu Dorel a fost, ca Dorel sapa la santuri! A fost VASILEEE!
    Si la mine la usa la fel arata mataraia, la fel! RCS RDS nu?
    Deci imi trebuiaste o placa de retea mai jmechera pentru torr…..sa vad niste filme moca, nu?

    Răspunde
    • Stefan

      S-ar putea să ai dreptate, Vasile era tipul ăla cu bormașina… 😀 La noi nu e de RCS-RDS, cel puțin la noi în bloc stau mai bine cu căblăraia, treaba asta e de la concurența lor. În ceea ce privește placa de rețea, depinde de ce viteze vrei să beneficiezi. Dacă te mulțumești cu viteze de până în 10MB/s atunci nu ai nevoie de altceva, dacă vrei ma mult ai nevoie de o placă de rețea gigabit, care să știe 10/100/1000, dar cred că e puțin probabil să nu ai deja așa ceva.

    • Stefan

      Fă-i un speed test și vezi dacă te fură sau nu. Iar pentru a vedea performanța plăcii de rețea și nu numai, îți recomand Everest sau Aida.

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!