Cum e vara în Finlanda

Văzând că foarte multă lume intră pe blogul meu căutând despre cum e viața Finlanda, drept urmare m-am gândit să pornesc o serie de articole despre această frumoasă țară nordică. Având în vedere că mai sunt câteva luni până la concediile de vară, vreau să vă povestesc puțin despre cum este vara în Finlanda, poate unii dintre voi veți prefera un concediu răcoros, aproape de Cercul Polar de Nord.

În primul rând, vreau să vă spun că zilele de vară din Finlanda sunt foarte, foarte lungi: ceva de genu 25 din 24 de ore… Când zic zi lungă mă refer la acea partea zilei în care primim lumină de la Soare, iar în Finlanda pe timpul verii acest lucru se întâmplă aproape non-stop. Trebuie să vă imaginați o zi în care începe să se crape de zori undeva în jur de ora 3 dimineața, iar pe la ora 5, cel târziu, Soarele începe să vă bată în geam precum în România pe la ora 10 dimineața. Seara, Soarele apune undeva aproape de ora 11, iar până începe să se crape de ziuă nu putem spune că e noapte, ci mai de grabă un fel de inserare, cam cum e vara la noi, în jurul orei 10 PM.

Cam așa trebuie să vă imaginați o zi obișnuită de vară, din Finlanda. Eu am ajuns în Finlanda la începutul lui iunie și vă rog să mă credeți pe cuvânt că primele două săptămâni, pentru mine, au fost crimă și pedeapsă. Fără nici cea ma mică exagerare, adormeam și pe la ora 7 dimineața, când efectiv eram rupt de oboseală. Apoi vă dați seama că era o zi dată naibii pentru mine. Am avut șansa sau neșansa mai bine zis, să am și o cameră cu priveliștea exact spre răsărit, iar după ora 3 noaptea nici măcar jaluzelele din geam nu mă mai ajutau. Am avut noroc că pe la mijlocul lunii iunie am prins câteva zile ploioase și cât de cât era mai puțină lumină afară, astfel am reușit să-mi intru într-un ritm normal, cu somn pe timpul nopții și nu al zilei.

Zilele verii finlandeze pe lângă că sunt foarte lungi sunt și foarte răcoroase, temperatura maximă pe care am prins-o eu în Finlanda a fost într-o zi în care peste tot se anunța-se caniculă, o maximă de 27 grade Celsius. În Helsinki, unde am locuit eu, temperatura medie era în jur de 17 grade Celsius, dar cu precădere spre temperaturi și mai mici. Puține au fost zilele cu temperaturi peste 20 de grade. Când vorbeam cu cei de acasă, toți se plângeau de temperaturile ridicate care erau la noi, numai eu mă plângeam că vreau un pic mai multă căldură.

Chiar și așa, vara finlandeză e destul de plăcută. Deși e puțin mai răcoroasă decât în restul Europei, vă promit că o să ajungeți să o iubiți. Indicele de confort termic, majoritatea timpului, se află în jurul unei valori optime pentru organismul uman. Un lucru care totuși nu mi-a plăcut în acest anotimp au fost ploile de vară. Niște ploi de lungă durată și foarte abundente, dar acestea le-am prins prin luna August, când vara dădea deja semne de ducă. Prin lungă durată a se înțelege o ploaie de 2-3 ore fără întrerupere după care imediat ieșea Soarele.

Dacă vreodată ajungeți în Finlanda, deși această țară are o largă ieșire la Marea Baltică și Golful Botnic, să nu vă faceți mari speranțe precum că veți face plajă sau baie în mare. Apa este foarte rece pe tot timpul verii, dar am văzut câțiva temerari care s-au încumetat să facă baie în mare. Erau oameni de-ai locului, oameni învățați cu temperaturile scăzute. 🙂

Va urma…

4 Comentarii - “Cum e vara în Finlanda”

  1. Maya Secret

    Vara in Finalanda este foarte frumoasa daca excludem temperaturile nu prea prietenoase. Erau si zile cu soare, zile in care puteai sa alergi prin padure impreuna cu toata familia, zile in care puteai sa te odihnesti in parc stand pe o banca si savurand o bautura. Puteai sa iesi la plimbare pana seara la ora 11 sau chiar mai tarziu, fara sa iti fie frica de hoti si fara sa traiesti cu paranoia ca dupa primul colt iti va da cineva in cap si iti va fura portofelul. Puteai sa fumezi iarba in centrul orasului fara sa te deranjeze nimeni, nici macar politia. O zi de vara in Helsinki inseamna o zi cu numeroase posibilitati de distractie sau de ce nu pe Suomenlina. 🙂

    Răspunde

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!