Când mi-am primit cardul contactless de la ING, adică acum vreo 2 săptămâni am început să scriu un articol despre siguranța cardurilor contactless, însă am amânat publicarea lui și bine am făcut. Se pare că alesesem un subiect greșit, nu trebuia să scriu despre siguranța lor, ci despre utilitatea lor. La două săptămâni de când am cardul încă nu am reușit să-l folosesc contactless, deși am încercat!
Eu sunt genul de om deschis la ideinoi, provocări și lista poate continua. Atunci m-au înștiințat cei de la ING că mi-au emis un card contactless, eu m-am bucurat. Nici o secunda nu m-am gândit să-l refuz, deși nu se poate, sau să mă plâng că nu e sigur, ci din contra, abia am așteptat să intru în posesia lui. Mă gândeam cu bucurie la clipele în care mă duc la supermarket și nu trebuie să-i dau cardul duduiei de la casă care să mi-l îndoaie în toate felurile posibile, ci o să plătesc într-o manieră mult mai elegantă, evident, dacă valoarea cumpărăturilor este sub 100 de lei. Plătesc tot ce se poate cu cardul, motiv pentru care, când am predat cardul vechi, abia dacă i se mai puteau citi numerele de pe el.
Utilitatea cardurilor contactless în România
Astea fiind zise haideți să vorbim concret despre utilitatea cardurilor contactless in România. Când îți reînnoiești cardul, primul lucru care trebuie să-l faci este să-l activezi. Văzând că ATM-ul ING-ului avea și modul pentru contactless, zic că de ce să nu-l încerc, muream de nerăbdare, doar că surpriză. Chiar dacă există, ele nu sunt funcționale. Fata de la ING mi-a zis că pot folosi oriunde cardul contactless, numai la ING nu. Mă duc la cumpărături, încerc să mă încadrez sub 100 de lei tocmai să folosesc și eu facilitatea – țeapă. Duduia de la casă din Carrefour Băneasa nu avea nici o explicație de ce nu-mi pot folosi cardul, chiar dacă avea un POS contactless. Am încercat și la IKEA, aceeași poveste. Mai rămâne să-l încerc și la metrou, alte locuri nu mai știu. Dacă aveți idei, secțiunea de comentarii vă așteaptă.
Atunci când au început să bage cardurile contactless pe gâtul oamenilor, unul dintre argumentele băncilor a fost: reducerea timpului de stat la coadă în magazine, la casele de marcat. Un argument plauzibil, dar nimeni nu s-a sesizat că nu există magazine în care să poți folosi cardul contactless. Majoritatea cumpărăturilor mi le fac din Auchan, acolo nu au, o parte din Carrefour, acolo au dar se pare că e nefuncțional. Iar dacă în locurile cel mai desc frecventate, eu nu-mi pot folosi renumita facilitate, atunci de ce naiba mi-ați asumat un risc?! Da, e un risc până la urmă pentru că nu o să treacă mult timp până când băieții deștepți o să se prindă că un cititor de carduri contactless se vinde pe ebay sub 50$/bucată, iar folosirea lui nu este un lucru atât de complicat. Apoi vor merge în mijloacele de transport în comun și se vor apuca de scanat buzunare și poșete… Bogdan Alecu, independent security researcher, are un articol foarte fain despre securitatea cardurilor contactless, vă recomand să-l citiți dacă vă interesează subiectul.
Totuși, la ce-mi folosește cardul contactless dacă în România nu prea am unde să-l folosesc?
cKy
La kaufland au aparate contacless. La bile apare sigla pe aparate dar nu sunt compatibile. Eu l-am folosit. Pui cardul pe semn si il tii cateva secunde pana cand piuie.
Stefan
Știu cum se folosește doar că până de curând nu am găsit un loc unde chiar să pot plăti. POS Contactless, după cum am zis, am întâlnit în mai multe locuri, dar degeaba, dacă erau funcționale. Acum vreo două săptămâni am reușit să fac prima plată contactless la Carrefour, la Unirii, acolo am găsit un POS Contactless funcțional. 🙂