Unde-i logica?

IT 6 Comentarii

Am și eu o nedumerire la care nici dacă mă dau peste cap tot nu cred că-i voi putea găsi un răspuns logic, deși nu e una de premiu Nobel. E vorba de o instituție din România care are peste câteva mii de angajați și cel puțin 80% dintre acești au conturi oficiale de e-mail.  Acestor oameni li se cere în fiecare lună să-și schimbe parola contului de e-mail ”din motive de securitate”.

brainE o practică bună doar că are nevoie și de o regulă de bun simț de care administratorii de sistem și programatorii implicați nu au auzit încă, bănuiesc. Ei nu au auzit că nu are nici un rost să-i ceri unui utilizator să-și schimbe parola periodic dacă nu pui o regulă simplă prin care să specifici că noua parola trebuie să fie diferită de cea veche și de oricare dintre cele folosite anterior. Sunt șanse de 50% să o folosească tot pe cea veche din motive lesne de înțeles. Și în cazul de față sunt ferm convins că aproape toți angajații acelei instituții își vor reînnoi parola cu cea veche.

Nu cred că există vreun utilizator dispus să-și schimbe parola lunar și apoi să o modifice și în clientul de e-mail, atât timp cât știe că e bună și cea veche. Înseamnă 12 parole noi în fiecare an, nu cred că se obosește careva. Bun, întrebarea mea este una cât se poate de simplă, unde-i logica în toată treaba asta făcută pe jumătate?🙂

Totuși să nu uităm că administratorii de sistem și programatorii implicați sunt plătiți din bani publici și garantează pentru informații destul de importante. Ca să nu mai zic că există atâția oameni buni în domeniu care le-ar putea lua oricând locul… Mă scuzați, am uitat că în România nu-ți trebuie logică și cunoștințe de bun simț ca să ocupi un loc de muncă într-o instituție.

Voi găsiți vreo explicație plauzibilă pentru treaba asta periodică și făcută pe jumătate?

photo source: bboyscience.com

6 Comentarii - “Unde-i logica?”

 1. trofo

  La modul serios acum, în unele instituții de stat de partea de rețelistică se ocupă un nene puțin mai priceput decât ceilalți, care a învățat după ureche.

  Și mai este ceva: fișa postului zice că trebuie să o faci, iar șeful te întreabă dacă-l mai agasezi mult cu „treaba aia a ta cu parolele”. Cum împaci și capra și varza?

  Răspunde
  • Stefan

   Ai dreptate în privința acelui nene cu abilități multiple. Eu aș rezolva treaba foarte simplu, i-aș găsi un înlocuitor calificat pentru postul respectiv. Să fim serioși, semnalarea mea e un cât se poate de minoră, dar sunt ferm convins că sunt și altele, mai mari și mai grave.

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!