Uitați de 4G, trecem în era 5G

Nici nu ne-am acomodat bine cu 4G-ul, nici nu avem acoperire foarte bună măcar pentru 3G, dar cei din industria telecomunicațiilor s-au gândit să ne facă o surpriză și bată-n cuie standardele pentru viitoare rețea de date mobile de mare viteză, adică 5G.

Vorbim de un nou standard care prin specificațiile sale promite viteze mult mai mari pentru toți utilizatorii de date mobile. Dacă vitezele cu care ne-a obișnuit 4G-ul ni se păreau mari, aflați că 5G vine cu viteze de vreo 20 de ori mai mari – 20Gbps.

Chiar dacă luna aceasta au fost stabilite primele specificații ale standardului pentru 5G, primul flux de date transmis printr-o rețea mobila de date la viteze 20Gbps va avea loc doar prin anul 2018, la Jocurile Olimpice. Promisiunea este că ne vom putea bucura de 5G, la scară largă, începând cu anul 2020.

Sunt foarte curios cum va influența acest lucru dezvoltarea pieței de device-uri mobile. 4G-ul a avut o influență benefică în acest sens, să sperăm și noul standard va face la fel. Momentan mă bucur de conexiune 4G realizată prin Orange cu al meu Lg G3 și sunt foarte mulțumit de cum se mișcă, iar bateria rezistă cu brio. Sper ca producătorii de device-uri mobile să înțeleagă și ei că 5G-ul vine cu niște costuri de putere mult mai mari.

9 Comentarii - “Uitați de 4G, trecem în era 5G”

 1. Marius

  Hehe, mi-ai luat-o înainte. Tocmai voiam să vorbesc și eu despre 5G. Oricum, momentan sunt vorbe, mai este mult până standardul va intra pe piețe cu adevărat…

  Răspunde
  • Stefan

   Dezavantajul de a fi plecat în concediu. 🙂 După cum se mișcă lucrurile, eu zic că nu mai e cam așa mult. Ca de obicei, primii pași sunt mai grei, dar având în vedere că sunt implicați și coreenii, cred că se vor mișca destul de repede.

 2. Ciprian Lospa

  Eu nici macar n-am trecut la 4G ca deja se anunta 5G. Ce sa zic, sa fie primit. In era asta totul avanseaza foarte repede si nu ar trebui sa ne mai mire multe chestii.

  Răspunde
 3. ice4you

  Total neinteresant pentru mine, eu nici macar 3G nu folosesc decat fooooarte rar pentru ca acolo unde ma duc si nu am WiFI e clar ca nu am nevoie de net! 😀

  Răspunde
  • Stefan

   Fix asa am pus si eu problema cand a aparit 4G-ul, dar asta nu l-a impiedicat sa se dezvolte si sa apara pe piata.

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!