Punctul culminant al vacanței petrecute pe Coasta de Azur a fost, fără nicio îndoială, ziua petrecută în Principatul Monaco, la Monte-Carlo. Un paradis al luxului, o Mecca a celor pasionați de jocuri de noroc și un loc în care opulența atinge cote maxime, iar mașinile scumpe sunt o banalitate.
Fiind cazați în Nisa ne-a fost foarte ușor să explorăm o mare parte din Riviera Franceză, iar prima vizită, în cea de-a doua zi de concediu, am ales să o facem la Monte-Carlo. Zis și făcut. La ora 8 și jumătate eram prezenți în portul din Nisa, locul de unde pleacă autobuzele spre Menton, ruta care trece și prin Monte-Carlo. De acolo am luat linia 100, iar într-o oră am ajuns în acest loc magnifique, cum îi spun francezii. Traseul, chiar dacă este puțin cam lung și cu multe opriri, îți oferă niște priveliști de neuitat. Merită fiecare cent, nu că ar costa prea mult un bilet spre Monte-Carlo. Costul unei călătorii este de doar 1.5 Euro.
În Monte-Carlo, autobuzul de pe traseul cu numărul 100 face câteva opriri, noi am ales să ne coborâm într-o zonă mai centrală, dacă-i pot spune așa, la stația Monte-Carlo Casino. Nu că am fi știut că acolo e perfect să cobori, dar ne suna mai cunoscut. A fost o alegere foarte bună, fix lângă stația de autobuz este biroul de turism, loc prin care ar trebui să treacă fiecare turist. În 5 minute ești pus în temă cu tot ceea ce trebuie să vizitezi, primești o hartă și orice alte informații pe care dorești să le știi. Oamenii de acolo vorbesc câteva limbi străine, inclusiv limbi asiatice.
Cazinoul din Monte-Carlo
Din biroul de turism, am luat-o prin grădina din spatele acestuia și în 3 minute eram în fața celebrului cazino din Monte-Carlo. Un loc care din afară nu pare foarte impunător, cel de la Constanța dacă ar fi îngrijit ar arăta mult mai bine, însă odată ce-i calci pragul te lasă fără cuvinte. Totul este atât de fascinant încât nu am cuvinte să descriu. Este o realitate pe care mulți dintre noi am văzut-o doar în filmele cu James Bond. Și pentru noi a fost prima dată când am călcat într-un cazino și suntem mândri că a fost cel din Monte-Carlo.
Cazinoul poate fi vizitat atât la parter, unde este gratuit, cât și la etaj unde trebuie achiziționat un bilet. Evitați intervalul orar 12-14 pentru că atunci nu este permisă intrarea. Am fi plătit cu mare drag un bilet pentru a avea parte de un tur complet, însă fix în fața noastră se revărsase vreo 100 de chinezi. Iar după ăștia nu e de stat, o știu din alte experiențe.
Mai jos pun o galerie cu imagini din interiorul cazinoului, cred că spune mult mai multe decât aș putea eu să scriu într-un articol.
Palatul Princiar din Monaco
De la cazino am ales să ne îndreptăm spre o altă atracție din principat și anume Palatul Princiar din Monaco. Acesta se află pe una dintre cele mai înalte stânci din Monaco și este un loc plin de istorie. A fost construit pe la începutul secolului XIII și de atunci a dăinuit până în zilele noastre, sub puternica amprentă a dinastiei Grimaldi.
La Palatul din Monaco poți ajunge fie cu autobuzul, fie pe jos. Dacă optezi pentru ultima variantă, chiar dacă ai de urcat foarte multe scări, priveliștea te face să uiți de fiecare calorie arsă. Când te oprești să-ți mai tragi sufletul și te uiți în jur, instant te-ai revigorat. Cu autobuzul nu vei avea partea fix de aceeași experiență, însă vei fi mai odihnit și vei ajunge mult mai repede. Poți ajunge la palat cu liniile 1 și 2.
Odată ajuns sus, în curtea Palatului, nici aici nu vei avea timp să-ți tragi prea mult sufletul pentru că ai atât de multe lucruri de făcut. Poți vizitat palatul prin interior, poți să vizitezi Cathedrale du Monaco, acolo unde este îngropată Grace Kelly și restul familiei regale, sau să vizitezi Oceanograful și grădinile palatului. Fie că le iei la rând, fie că le iei pe sărite, nu rata grădinile palatului. Priveliștea din jur este fascinantă. Mai jos vă las cu o serie de fotografii din Palatul Princiar din Monaco și din împrejurimi.
Grădina exotică din Monaco
Dacă ajungi la Monaco nu pleca înainte de a vizita Grădina Exotică. Este un loc de-o frumusețe rară. Este plasată în partea nordică a principatului, tot pe o stâncă și cu o priveliște cum rar îți este dat să vezi. Pentru ajunge acolo îți recomand cu încredere să optezi pentru autobuz, indiferent de unde ai pleca. Fiindcă am plecat direct de la Palatul Princiar, noi am mers cu linia 2. La Grădina Exotică este capăt de linie.
Grădina exotică din Monaco a fost înființată în anul 1933 și adăpostește nenumărate specii de cactuși adunate din jurul lumi, iar o parte dintre ele sunt specii extrem de rare. Pe lângă acestea în Grădina Exotică mai puteți vizita și Muzeul de Antropologie Preistorică, dar și o peșteră care se află la aproape 100 de metri sub nivelul mării. Vizitarea peșterii se face organizat cu un ghid vorbitor de franceză și engleză, pe baza unui orar bine stabilit. Recomand din tot sufletul vizitarea acesteia. Cobori peste 300 de trepte, în spirală, pentru a ajunge pe fundul ei.
Prețul de intrare la Grădina Exotică din Monaco este de 7,20Euro/adult, iar programul de vizitare începe de la ora 9 și se poate termina la 5, 6 sau 7, în funcție de fiecare perioadă a anului.
Ziua petrecută în Monaco a întrecut orice așteptare
După ziua pe care am petrecut-o la Monaco și dacă restul concediului ar fi fost epic fail, tot nu mi-ar fi părut rău că am ales Coasta de Azur. Nu vă spun că m-am dus hotărât să fac poze la mașini scumpe, dar după primele 5 minute mi s-a luat. Mașinile de peste jumătate de milion de euro sunt atât de multe încât nu trece un minut să nu vezi cel puțin una. Ceea ce m-a impresionat cu adevărat a fost faptul că deși vedeai bolizi la tot pasul, nimeni nu-i ambala ca să te lase fără timpane.
Dacă timpul ne-ar mai fi permis am mai fi putut să mai vedem câteva lucruri faine la Monaco, însă nu a fost să fie. A doua oară când am ajuns prin Monaco fost doar în trecere, ne îndreptam spre Menton, extremitate nordică a Coastei de Azur. Dar pentru cei cu mai mult timp la dispoziție, pe lângă cele enumerare de mine, în Monaco mai puteți vizita și alte locuri renumite, cum ar fi Grădina Japoneză sau Colecția privată de mașini a principelui.
ice4you
In sfarsit ai reusit sa scrii un prim articol asa cum trebuie.
Felicitari!
Multumesc!
Stefan
Mă bucur să aflu că e pe gustul tău. Sper să fie pe al altora.