Teoria, bat-o vina

Viaţă 6 Comentarii

Nu știu cum se face, dar de fiecare dată când avem parte de câte o întâmplare nefericită, experții apar ca ciupercile după ploaie. Fiecare vine cu câte o teorie, care dacă ar fi fost aplicată ar fi fost în stare să schimbe polii magnetici ai Pământului, numai să ofere rezultatul dorit. Le fel s-a întâmplat și ieri, în cazul celor 7 oameni care au aterizat forțat cu avionul într-o zonă montană din județul Cluj.

Orice om cu capul pe umeri știe că-n viață nu e ca-n teorie. O teorie o poate elabora orice tâmpit și o poate modela după bunul plac, dar când vine vorba ca aceasta să fie dovedită – mai rămâne de văzut… În ultimele 24 de ore tot soiul de experți și-au dat cu părerea despre cum ar fi procedat ei pentru salvarea acelor oameni, dar dacă nu li s-a acordat o șansa… Ca să nu mai zic de faptul că acum nu știm cum să împărțim vina pentru moartea celor doi oameni. STS-ul e de vină că nu s-a folosit de triangulație, jandarmii și salvamontiștii au ajuns după pădurari și lista poate continua…

Oamenii întregi la minte au explicat aici, aici și prin alte părți că nu e chiar așa ușor să localizezi și să salvezi niște victime care se află în vârful muntelui, pe timp de noapte, pe frig și pe o ceață de o poți tăia cu cuțitul. Chiar și așa, titluri de 48px, bold, italic și underline au apărut peste tot. Toți spălătorii de creiere s-au repezit să acuze în stânga și-n dreapta, dar nu s-au pus nici-o secundă în locul oamenilor ălora care au urcat ieri pe munte. Ba mai mult decât atât, continuă să fie idioți. Din întâmplare, am văzut aseară vreo 30 de secunde din celebra emisiunea a unui binecunoscut pastor. Avea legătura telefonică cu unul dintre primi oamenii care a ajuns la victime și omul spunea cum și-a oferit haina unei victime. La care, un jurnalist lătrău și fără cap îl întreabă: ”Cum, v-ați dezbrăcat și i-ați dat hainele unei victime?” Atât mi-am zis:  ”Dude, serios, tu ce dracu cauți acolo?!”

Trecând peste aspectele mizerabile legate de această situație, cred că ar fi mult mai bine dacă am încerca să învățăm ceva din situația asta. În loc să arătăm cu degetul, pe viitor ar fi mult mai ”sănătos” dacă o astfel de situație nu ne-ar mai lua pe nepregătite și am avea semnal la telefon și un ultimul sat din România. Spre treburi de genul ar trebui să arătăm cu degetul, nu spre salvatori!

6 Comentarii - “Teoria, bat-o vina”

 1. Moga Florin

  Problema e mult mai sus. Spune-mi că eşti mulţumit de cum s-au bâlbâit autorităţile acolo, de lipsa de coordonare, de lipsa de comunicare între ministere, de lipsa dotărilor, de faptul că avionul ăla cumpărat din banii noştrii strânge praf şi se foloseşte doar „pentru salvare de oameni” şi că eşti mulţumit de faptul că avem un sistem performant de localizare care e doar pentru infractori.

  Răspunde
  • Stefan

   Nu sunt mulțumit de autorități, dar oamenilor care au urcat ieri pe munte pentru a recupera victimele, lor nu avem ce sa le reproșăm. Peste tot se vorbește că ce ar fi fost dacă salvatorii ajungeau mai repede… Oamenii și-au dat silința, chiar dacă au mers 20km in direcția opusă. Vina nu este a lor, a celor care au fost pe teren, ci a celor care ieri stăteau în spatele unui birou. Poate dacă și-ar fi pus și ăia creierul și resursele la contribuție, poate așa nu se ajungea unde s-a ajuns. Nu cred că nu puteau face rost de un elicopter care să zboare pe timp de ceață, măcar să le spună amărâților ălora unde să caute…

 2. Moga Florin

  Vina nu e a lor. Tot respectul pentru oamenii de acolo, pentru băieţii de la clubul sportiv şi pentru ăia de la ISU care fac munca de jos. Dar din vina altora au căutat ei în direcţia opusă şi s-a pierdut timp preţios. Cel mai trist e că avem tâmpenia aia de soft cumpărat anul trecut şi care e numai pentru infractori. Nu cred că nu se poate face ceva în privinţa asta, să fie folosit în astfel de cazuri speciale. Dacă avem sau nu elicoptere care sa zboare în condiţiile alea, deşi mă îndoiesc că nu, m-am intrebat şi eu. Dar la ce colaborare avem între ministere, instituţii şi comitete, stăteau ăia două zile până MApN aproba ceva.

  Răspunde
 3. Alin

  Or fi romanii idioti si se dau destepti, dar au dreptate. Daca aveam o tara normala, nu se intampla nimic din toate astea. Nu mureau oameni seriosi, ci mureau hotii. Asta ar trebui sa se intample….

  Răspunde
  • Stefan

   Îți dau dreptate, dar și la alții se întâmplă chestii din astea penibile. Vezi cazul avionului prăbușit la americani, unde singura victimă a fost studenta aia călcată de mașina de pompieri…

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!