Deși încă nu s-au încheiat oficial sărbătorile de iarnă, pentru că a mai rămas și Boboteaza, totuși am reușit să fac o constatare rapidă despre tradiții și români. Lor le plac la nebunie tradițiile, să petreacă și să bea, iar după ele potopul. Mergem astăzi pe străduță din sectorul 3 și pe lungime de aproape o sută de metri, pe distanță de 4 blocuri erau aruncați 4 brazi. Aruncați pur și simplu, în fața blocului. Iar la capătul străzii mai erau încă doi, la câțiva metri de tomberoane.
Da, asta e soarta brazilor de Crăciun la români, se aruncă-n fața blocului. Se pare că românii nici nu se mai obosesc să-i ducă până la tomberon, fie îi plantează în gărdulețul din fața blocului, fie îi aruncă pe peluza din fața blocului. E foarte trist! Nu-i destul că taie brazii și-i folosesc o săptămână, dar apoi mai fac și mizerie cu ei. Sunt sigur că niciunul dintre cretinii ăștia nu s-a gândit măcar o secundă că unui brad de Crăciun îi trebuie vreo 10 ani ca să crească. Tradiția e tradiție, nu contează că în 20 de ani o să respirăm prin filtru.
Nu pot să zic că nu-mi plac tradițiile și sărbătorile de iarna, dar tăiatul brazilor mi se pare o mare cruzime față de natură. Nu pot concepe că se taie copaci care le trebuie un deceniu să crească, ca să fie folosiți o săptămână, iar apoi să fie aruncați în fața blocului. Asta e civilizația culturii de cartofi!
Marius Cucu
Stim sa ne batem joc doar de noi. Lasa ca si natura o sa-si bata joc de noi la un moment dat.
Stefan
Ușor, usor nu o să mai avem de ce să ne batem joc.
ice4you
Exista o gramada de variante … dar cine sa le ia in considerare?! Eu folosesc acelasi brad de mai bine de 7 ani, este un brad artificial de foarte buna calitate, pe care l’am ales asa si mai ales sa imite cat de bine se poate originalul. Practic daca il vezi si nu il pipai cu greu iti dai seama ca este din plastic. Se gasesc asemenea brazi, costa ceva banuti, dar il vei folosi ani la randul fara a fi nevoie sa dai o gramada de bani in fiecare an si fara a mai taia din padure un bradut pe care sa il arunci dupa o saptamana la gunoi. Varianta cu mirosul de brad daca insisti neaparat, se poate rezolva foarte usor … 2-3 crengute de brad puse la baza sau printre ramurile artificiale rezolva problema si aia e. Traim in 2015 … exista numeroase alternative … de ce dracu oare ne agatam de un obicei vechi la timpuri noi?! Este ok sa ai un brad … parca nu sunt sarbatori fara el … dar de ce nu intr’o varianta ecologica … iar de cei reali sa te bucuri in mediul lor natural unde isi arata adevarata frumusete ani la rand?!
Pacat … mare pacat …
Stefan
Variante există, dar le ia cine va în considerare? Asta e problema, românul e prea fălos ca să folosească un brad artificial. Și eu am mers tot pe varianta artificiala, chiar nu văd rostul de a tăia un brad ca să fie folosit pentru 2 săptămâni. Zicea Daniel de pepiniere, dacă s-ar tăia doar de acolo, mulți din brazii de pe piață îs profeniți direct din plantații sau mai rău – vârfurile unor brazi bătrâni. Cred că anul trecut am văzut pe unul care vinde așa ceva.
Daniel E.
Sunt de acord cu tine însă există pepiniere unde cresc brazi forțat. Gen cum se fac legumele si fructele peste noapte.
Stefan
Știu, dar ăsta nu e un motiv suficient de bun ca să-i aruncăm pe unde prindem după ce-i folosim sau să nu folosim un brad artificial ori unul în ghiveci.
Ciprian Lospa
N-ai vazut in fiecare an ca se vand brazi si raman o multime de brazi nevanduti si lasati acolo. Daca s-ar taia in limita folosului…
Stefan
Corect! La asta nici nu m-am mai gândit.