Site user friendly?! Cum poţi să îţi dai seama că site-ul tău nu este user friendly? Te invit să citeşti acest scurt articol pentru a şti pe viitor ce ai de modificat la site-ul tău astefl încât să fie uşor de folosit. M-am decis să abordez această problemă după ce am observat că din ce în ce mai multe site-uri româneşti sunt tot mai prost concepute. Haideţi să luăm un în discuţie nişte cazuri concrete şi anume blog-urile fetelelor din Comunitatea Beauty din România(cică). Haideţi să vedem părţile bune şi părţile proaste ale acestor bloguri începând de la conţinutul publicat şi până la designul lor.
Deoarece după cum ziceam mai sus bloguri fetelor din comunitatea beauty, deci administratorul unui astfel de blog este o fată, dacă este fată atunci automat pe un astfel de blog vei găsi review-uri şi swatch-uri la produse cometice dedicate femeilor etc. Până aici totul este în regulă, conţinut orginal sau nu, femeile au o nouă sursă de informare deci un punct pozitiv la capitolul conţinut.
Trecând la capitolul design, pentru că sunt blog-uri ale unor fete, vei găsi tot felul de floricele şi fluturi roz pe fundal, dar mă rog, gusturile nu se discută. Problema adevărată intervine când vrei să vizualizezi conţinut de pe un astfel de blog. Fetele acestea nu au auzit că s-a inventat conceputul de paginare a informaţiei oferite. Ai intrat pe index-ul blog-ului şi pot să bag mâna în foc că la cel puţin 90% din blog-urile comunităţii o să găseşti aproape tot conţinutul blog-ului în pagina de index…:) Vei găsi acest conţinut dacă vei avea răbdare să se încarce tot site-ul.:)
Majoritatea folosesc platforma blogger care se ştie de mult că este destul de lentă şi de prost concepută, nu este destul că trebuie să dai scroll de iţi vine acru ca să poţi vedea ce are pe prima pagină că bonus în sidebar-ul din dreapta îţi mai bagă şi o tonă de gadget-uri de tot soiul şi bonus la bonus, la multe astfel de blog-uri, unele dintre acele gadget-uri atrag după sine şi deschiderea unui popup.
Modul de search lipseşte cu desăvârşire, iar comentariile le poţi adăuga doar plin intermediul platformei Discuss.
Într-un cuvânt nebunie totală, un astfel de site NU este user friendly.
Am dat acest exemplu negativ pe care îl puteţi vedea concret oricând, este suficient să accesaţi unul dintre aceste blog-uri.:)
Acum să revenim la oile noastre şi să vedem ce ar însemna un site care este user friendly, chiar şi blog fie el:
- Regula de aur la site-uri este următoarea: vizitatorul nu trebuie făcut să gândească atunci când intră la tine pe site. Toată informaţia pe care o prezintă site-ul trebuie să-i fie uşor de accesat.
- Să fie un site bine structurat logic, astfel încât să nu existe module duplicate şi totodată să se permită accesul la orice pagină a site-ului din orice pagină a site-ului, o versiune demo chiar şi în 404:)
- Un design plăcut ochiului, dar nu prea încărcat cu tot felul de floricele şi minuni pentru că ala nu mai tinde deloc a fi un design plăcut ochiului ci mai degrabă tinde a fi un chici. Tot la capitolul desing atenţie lscatch size-ul imaginilor, pentru că orice site trebuie să fie accesibil atât vizitatorului care are o conexiune Dial up cât şi celui cu Fyberlink.
- Conţinut cât mai original şi bine structurat: pagini, categorii etc. Nu oferim tot conţinutul în index. Este indicată folosirea opţiunii READ MORE. Dacă conţinutul este structurat OK atunci vei câştiga un punct mare şi la SEO. Un site care oferă totul în index şi nu foloseşte nici read more, va avea un Bounce Rate de 100% ceea ce nu este bine, cu cât bounce rate-ul este mai mic cu atât este mai bine pentru site-ul tău. Pe urmă un site cu conţinut bine structurat permite o mai bună gestionare a cuvintelor cheie şi a densităţii de cuvinte.
- Oferă vizitatorului posibilitatea de a căuta informaţie(Modul de Search).
- Dacă în conţinutul unui articol ai deeplink-uri externe asigură-te că au specificat atribut -ul _target=”blank”🙂
- Nu folosi o tonă de gadget-uri de proastă calitate gen live trafic…pentru asta s-a inventat Google Analytics şi alte astfel de sisteme contorizare a traficului web. Toate gadget-urile duc la scădere a vitezei de încărcare a site-ului.
- Dacă totuşi vrei să faci reclamă altui site prin popup, atunci ai grijă ca acel popup să se deschidă într-un tab nou sau în facă este fereastră nouă să fie în spatele ferestrei curente.
- Later edit: Pentru că la blog-uri tot este la moda Blogroll-ul, în cazul în care ai foarte multe site-uri acesta îţi va lungi sidebar-ul cât soseaua de centură, asigurăte că nu se va întampla acest lucru pentru că pentru vizitator este foarte deranjant. Acestă problemă poate fi rezolvată foarte uşor, adaugă în blogroll link-urile cele mai importante iar restul trecele într-o pagină special concepută pentru aşa ceva.
Am enumerat câteva chestii de bază pe care orice site care se respectă trebuie să le respecte pentru a se putea numi site user friendly.
Maya
Sunt total de acord cu tine mai ales la partea cu Search-ul si scroll-ul. Cat despre Pop-uri tin sa te corectez, la unele tipe se deschid si 10 pop-uri de odata daca dai cumva de mai multe ori clic pe pagina. Nu inteleg de ce Dzeu le pun din moment ce nu le aduc niciun castig, siteurile care se deschid sunt reclame stupide la cursoarele de mouse sub forma de Pickachu sau de floricica roz.
Si inca o chestie sa nu uit: e ok sa iti faci lista de bloguri (blogroll) dar daca ai 1000 de prietene le poti pune frumos intr-o pagina noua dedicata Blogrolului si bannerelor.
Multe tipe care detin un blog se cred mari vedete intinzand o crema pe mana si folosind produse scumpe care de multe ori le primesc pentru reclama, acesta este un alt subiect interesant pe care sper ca il vei trata in viitor.
Te pup.
Maya
Stefan
Mulţumesc pentru observaţie, am facut un later edit în care tratez şi această problemă a blogroll-ului.:*