Într-un articol trecut vorbeam despre importanţa meta tag-urile la paginile unui site web, în acest articol voi încerca să prezint încă câteva elemente importante în optimizare a unui site. Aceste lucruri le poţi face pur şi simplu cu webdeveloperul care ţi-a creat site-ul fără să mai fi nevoit a da bani aşa zişilor SEO-işti.
Ordinea în care voi prezenta elementele care trebuie optimizate nu trebuie respectată întocmai, important este să parcurgeţi toţi paşii indicaţi.
Optimizare design-ului
Design-ul unui site poate fi un element cheie în procesul de indexare a site-ul în lista de rezultate a unui motor de căutare, din această cauză trebuie ţinut cont de următoarele aspecte atunci când faceţi/modificaţi design-ul unui site:
- Tableless, încercaţi întotdeauna ca design-ul site-ului să îl creaţi cu div-uri şi nu cu tabele. De ce div-uri şi nu tabele?! Răspunsul este unul foarte simplu: design-ul pe tabele este deprecat(demodat), iar pe de altă parte un design bazat pe tabele vă afectează în mod direct timp-ul de încărcare a unei pagini web. Timpul de încărcare a paginii este un element cheie în indexare site-ul de către motoarele de căutare. Puteţi testa timpul de încărcare a unei pagini web cu Page Speed.
- Validare (W3C) design-ului, prin acest proces practic verificaţi codul HTML astfel încât să respecte toate standardele impuse de W3C, orice motor de căutare ştie să analizeze conţinutul unei pagini web respectând standardele impuse de către W3C. Validarea codului HTML, XHTML etc. îl puteţi face pe validator.w3c.org
- Ştergeţi comentariile codului HTML, orice comentariu lăsat în pagina HTML, duce în mod direct la mărirea timpului de încărcare a paginii.
- Folosiţi text unde este nevoie, nu imagini care conţin text! Motorul de căutare ştie să citească, nu să vadă poze:)
- Evitaţi codul CSS inline, este indicat să folosiţi fişiere CSS externe,nu folosiţi import la crearea legături dintre pagina HTML şi foaia de stil(CSS). Codul CSS inline duce în mod direct la mărirea timpului de încărcare a paginii. Scrieţi cod CSS curat şi valid.
- Atenţie la DOCTYPE-ul folosit şi la elementele HTML deprecate.
Folosirea javascript-urilor externe, încărcarea javascript-urilor externe(de pe google code, sau de pe alt site) îngreunează încărcare unei pagini web în mod vizibil chiar şi ochiului, vedeţi windows statusbar-ul atunci când se încarcă un site pentru a vede ce fişiere „trag de timp”. Este indicat ca fişiere javascript să fie pe acelaşi hosting cu site-ul care le foloseşte. Folositi javascript-uri externe doar framework-uri foarte cunoscute precum jQuery.
Optimizare imaginilor folosite în site, este indicat ca fiecare imagine să conţină atributul alt, acest atribut se foloseşte în mod normal de către un broeser atunci când imaginea nu se găseşte la sursa indicată prin src. Alt trebuie să conţină în mod normal un text care descrie succint ceea ce conţine imaginea. Un motor de căutare dacă citeşte acest text atunci ştie unde trebuie plastă la indexare imaginea X dintr-un site.
Evitarea flash-urilor, este indicat să se evite tehnologia flash atunci când aveţi un site care trebuie să apară in topurile motoarelor de căutare. Tehnologia Flash este indicată să o folosiţi doar atunci când creaţi site-uri de prezentare şi vreţi să faceţi nişte efecte spectaculoare, altfel este indicat evitarea sa din mai multe motive.
Evitare afişării de text prin javascript, orice text afişat prin javascript este inaccesibil unui motor de căutare.
Rescrierea link-urilor, este indicată folosirea unor link-uri uşor de citit şi cât mai apropiate de titlul paginii web în cauză. Ex: http://www.stefblog.com/chirie-in-iasi-2011.html în loc de http://www.stefblog.com/?p=210 . Despărţirea cuvintelor în link-uri realizaţi-o cu cratimă ci nu cu underscore, cel din urmă trebuie folosit pentru cuvintele compuse ex: barbă_n_cot.
Sfaturile prezenate mai sus sunt uşor de pus în practică şi au un efect rapid vizibil în procesul de optimizare a unui site. Alte tips-uri legate de optimizare unui site web voi prezenta într-un articol viitor.
Roland
Designul paginilor nu adauga mult timp la marimea paginii.Daca folosim tabele avem multe elemente tr, td etc, iar daca avem div-uri atunci o sa avem un CSS mai lung si mai complicat, mai ales daca vrem sa facem o pozitionare fluida care sa mearga si in IE6. Dar intr-adevar, folosirea tabelelor pentru pozitionare este deprecata, in principal pentru ca nu este flexibila. Pentru a rearanaja elementele in pagina trebuie rescris cam tot codul HTML, pe cand daca folosim div-uri, acestea pot ramane asa cum sunt, fiind schimbat doar CSS. Exemplu: http://www.csszengarden.com/
Validarea W3C nu trebuie privita ca Biblia. Da, e bine sa ai cat mai putine erori si sa fie corect din punct de vedere sintactic continutul, dar daca folosesti HTML5 si CSS3 (si ar trebui sa le folosesti), s-ar putea ca unele taguri sau proprietati noi sa nu fie recunoscute inca de validatoarele W3C.
Se poate face chiar mai mult decat stergerea comentariilor din HTML, cu ajutorul unor siteuri gen http://www.willpeavy.com/minifier/. Unele editoare de text au incluse pluginuri care fac aceasta chestie.
Folosirea unor CDN (Content Distribution Network) este indicata pentru Javascript si CSS. De pe Google sigur se incarca mai repede jQuery in 95% din cazuri decat de pe propriul tau server (Google are latime de banda muuuuult mai mare). Si in plus, daca incarci jQuery sau alte librarii de la ei, se poate ca utilizatorul il are deja in cache si atunci nu mai trebuie sa incarce din nou, nici macar la prima vizitare a siteului. In plus, cu un CDN nu trebuie sa te complici sa setezi headerele de expirare si e-tags pentru fisierele Javascript si CSS ca acestea sa fie memorate bine local.
Stefan
Multumesc pentru completare Roland, lucrand foarte mult dupa alti „developeri” am tinut sa mentionez cel putin aceste elemente de baza, pentru ca am vazut ca acestea sunt unele dintre cele mai dese greseli intalnite la site-uri, ca sa nu mai vorbesc de optimizare query-urilor…
Later edit…
Legat de timpul de incarcare a unei pagini atunci cand e facuta pe tabele, fata de atunci cand e facuta pe div-uri, broserul nu iti va afisa ceva concret pana nu se incarca tot tabelul, dar daca e pe div-uri, poti vedea div by div, la conexiune de internet de tip dial up vei simti diferenta:))
Roland
Nu m-am gandit la faptul ca tabelele nu sunt afisate decat dupa ce s-au descarcat integral. Asa ca da, acesta este inca un motiv pentru a folosi div-uri 😀