Sfaturi pentru alegerea unui laptop bun

IT / Recomandari 7 Comentarii

Ce laptop să-mi aleg? Umila întrebare pe care am primit-o de alte câteva zeci de ori în perioada Black Friday-ului și fiindcă răspunsul s-ar putea să-i intereseze și pe alții o să încercă să ofer aici un răspuns la această întrebare.

Atunci când vrei să vă cumpărați un laptop primul lucru pe care trebuie să-l aveți în vedere este bugetul vostru. Am mai zis și mă repet, nu vă hazardați să vă uitați la modele de laptopuri pe care nu vi le permiteți, tot vouă vă faceți rău. Uitați-vă strict la laptopuri care se încadrează în bugetul vostru și nu la modele de 10 ori mai scumpe, iar apoi să întrebați care este mai bun, că răspunsul vi-l puteți oferi și singuri.

Pe de altă parte, atunci când vreți să întrebați pe cineva – care laptop este mai bun? – trebuie neapărat să-i prezentați o listă de laptop-uri pe care ați pus ochii, nu așteptați să caute el pentru voi. Poate că o va face, dar întrebarea aia trebuie să sune puțin altfel, ceva de genul ăsta – poți să-mi recomanzi și mie un laptop bun care să se încadreze în bugetul X?

Cum să-ți alegi un laptop bun

Laptop Samsung NP300E5X-S01ROMergi în oricare magazin online care vinde laptopuri și pune un filtru pe bugetul tău maxim. Din lista de rezultate, ordonate descrescător după preț, alege primele 3-4 modele și apucă-te și compară caracteristicile componentelor principale: procesor, memorie RAM, harddisk, placă video, tip display, placă audio, conectivitatea și nu în ultimul rând, caracteristicile bateriei. Totuși, pentru satisfacția voastră personală puteți filtra și după producător, dar asta nu înseamnă neapărat că laptopurile produse de X sunt mai proaste decât cele produse de Y. E foarte important cum ai grijă de laptop și cum îl utilizezi. Tu ești cel care-i poate prelungi durata de viața sau poate să i-o scurteze drastic.

Polemica producătorilor de laptopuri

Referitor la partea cu producătorul, vreau să fac o mică paranteză. Tot de Black Friday am intrat într-o mică polemică pe motiv că laptopurile produse de Toshiba nu sunt de calitate și au o durată scurtă de viață. Acest lucru pe mine m-a cam iritat pentru că în anul 2008 mi-am cumpărat un laptop Toshiba, l-am folosit zi și noapte, am codat pe el de i-au sărit capacele, iar din 2012 îl folosește soră-mea și merge ca-n prima zi. De ce? pentru că am știu cum să am grijă de el: l-am curățat periodic de praf, anual i-am schimbat pasta termoconductoare, periodic i-am schimbat sistemul de operare și nu l-am folosit cu aerisirea înfundată niciodată. Eu am înțeles încă de la bun început că supraîncălzirea componentelor le reduce drastic durata de viață.

Tot în același an, doar că la diferență de câteva luni, alte două cunoștințe și-au cumpărat laptop-uri, de producători diferiți, iar unul a fost chiar de vreo 2 ori mai scump decât al meu. Cât credeți că le-au mers? la unul vreo doi ani, iar la altul vreo 2 și jumătate. De ce? pentru că nu au înțeles faptul că dacă un laptop are placă video dedicată nu este suficient pentru jocuri, mai are nevoie și de răcire, de folosirea unui cooler-stand, de curățare de praf sau schimbarea pastei termoconductoare nici nu mai încape vorba.

Sper că din această mică paranteză s-a înțeles că treaba cu producătorul este relativă. Mai ales când vorbim de producătorii mari, că la ăia no name încă mai pot fi puse semne de întrebare.

Diferența dintre componentele unor laptopuri

O să vedeți că nu e nimic complicat, fiecare magazin online descrie frumos caracteristicile acestor componente și este precizat clar modelul fiecăreia. Distracția de abia acum începe, trebuie să vă apucați și să comparați, nu e greu dar veți fi nevoiți să citiți câteva review-uri și să trageți niște concluzii. Știu, e mai ușor să primești mură-n gură, dar pentru toți timpul e prețios.

Exemple de comparare a caracteristicilor a doua laptopuri:

  • Să presupunem că din lista voastră, un laptop are procesor i3-4030U și celălalt are procesor i5-4200U. Care din cele doua procesoare e mai bun? E simplu de aflat, o căutare pe google de forma i3-4030U vs i5-4200U vă oferă instant niște termeni de comparație. Vă oferă niște cifre, nu doar vorbe, iar voi trebuie să ghidați după cifre, după valorile mai mari ale benchmark-ului, e lesne de înțeles și cu această ocazie ați aflat cum să faceți diferența dintre două procesoare.
  • Al doilea exemplu, dacă unul dintre cele două laptop-uri vine cu doar cu porturi USB 2.0, iar celălalt vine și cu porturi USB 3.0, voi trebuie să căutați care este diferența dintre USB 2.0 și USB 3.0.
  • Al treilea exemplu, dacă un laptop vine cu HDD 500 GB la 5400RPM și celălalt vine cu HDD de 500GB la 7200RPM, trebuie să vedeți ce înseamnă acel RPM și care din cele două e mai avantajos, capacitatea de stocare fiind aceeași nu ar trebui să mai pună semne de întrebare.
  • Al patrulea exemplu și cu acesta închei, dacă trebuie să comparați plăcile video a doua laptopuri. Dacă unul vine cu placă video integrată și celalalt cu placă video dedicată, voi trebuie să vedeți în primul rând care este diferența dintre o placă video dedicată și una integrată.

Nu e mare filozofie, trebuie să pierdeți puțin timp, să citiți niște review-uri, să faceți niște diferențe și mai apoi să trageți linie. Gândiți-vă că în acest fel nu trebuie să mai înjurați  pe nimeni atunci când vi se strică laptop-ul. Ca să nu mai zic de faptul că ușor, ușor învățați niște chestii de bază care vă pot face independenți față de prietenii voștri calculatoriști.

Chiar și după cele spuse, secțiunea de comentarii vă stă la dispoziție. Dacă vreți să vă achiziționați un laptop și nu știți care vi s-ar potrivit, întrebați și vi se va răspunde. Nu uitați că propria voastră documentare e sfântă.

7 Comentarii - “Sfaturi pentru alegerea unui laptop bun”

  1. ice4you

    Bun articol, pentru a il intari si veni in sprijinul celor interesati de subiect, le mai recomand sa se documenteze si aici poate ii ajuta in vreun fel sa isi faca o idee. 😉

    Răspunde
  2. Yamasha

    review-urile sunt sfinte, dar… pacat ca nu exista o transparenta a furnizorilor pentru produse, pentru ce este „sub capota”. nu intotdeauna un laptop cu specificatii wow este ok.

    Răspunde
  3. ice4you

    Yamasha – la partea cu review trebuie sa fi atent. Daca este unul independent e ok, daca apare in schimb prin diverse publicatii ca sponsorizate … aici este putin discutabil. 😉 Dar da … merita citit si aruncat un ochii … pacat ca nu mai exista forumurile de altadata unde aveai parte de multa informatie condensata de unde chiar puteai sa iti faci o idee, intrebarile tale primind destule raspunsuri de unde puteai sa iti faci o idee cat de cat clara.

    Răspunde
    • Stefan

      Foarte corect, având în vedere că majoritatea review-urilor sunt făcute contra cost, adică sunt advertoriale, e destul de greu să fii corect.

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!