Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac proprietarii unei afaceri online este să-și aleagă greșit numele adresei web la care poate fi găsită afacerea lor. Cei mai mulți dintre proprietari din lipsă de informare și uneori din prea multă încăpățânare aleg niște nume de-a dreptul tâmpite.
Încă din început trebuie să se înțeleagă că domeniul web pentru un site, fie el magazin online, blog, site de prezentare sau ce vreți voi să fie, acest domeniu trebuie să poarte un nume conceput după câteva reguli de bun simț ca să zic așa. Numele unui domeniu web nu se alege doar dacă îți sună ție bine, el trebuie să îndeplinească câteva criterii esențiale pentru a nu-și semna falimentul înainte de lansare.
În continuare voi enumera câteva criterii de bază de care să țineți cont atunci doriți să stabiliți numele domeniului web pentru site-ul vostru:
- Primul aspect de care trebuie să țineți cont atunci când alegeți numele unui domeniu web este că acesta trebuie să fie ușor de reținut, ușor de rostit, cât mai scurt cu putință și dacă se poate să fie format doar din litere. Ultimul aspect este dat de considerente legate de SEO.
- În funcție de nișa site-ului, mai exact în funcție de activitatea pe care doriți să o desfășurați prin acest site trebuie să vă gândiți la câteva cuvinte cheie care ar reprezenta această activitate. Având în față lista de cuvinte cheie incercați să le combinați, unul cu altul, astfel încât să compuneți un nou cuvânt care ar putea deveni numele domeniului vostru web, numele care în viitor ar putea deveni brandul vostru.
- De pe lista voastră ștergeți de urgență acele nume care au tendința de a fi spammy.
- Un aspect foarte important de care trebuie ținut cont este ca numele vostru de domeniu să fie unic. De ce unic? pentru simplu fapt ca un om când se gândește la acest cuvânt să nu fie pus în situația în care să nu știe spre ce duce numele vostru de domeniu. De exemplu când auzim domeniul Google.com știm că este vorba de cel mai mare motor de căutare și nu stăm să ne gândim daca nu cumva pointează spre un magazin de haine sau un blog personal. Unicitatea este acel lucru care face ca domeniul vostru să nu fie asociat în mintea omului decât cu afacerea voastră și în timp să ajute la consolidarea unui brand.
- Odată ce aveți o listă de nume din care să alegeți titlul domeniului vostru web nu trebuie decât să aplicați filtrul de la punctul anterior, unicitatea. Câteva căutări pe internet ar putea reduce considerabil lista voastră de nume. Dacă tot suntem la capitolul nume de domeniu unic, asigurati-vă că niciunul dintre numele de domeniu rămase pe lista voastră să nu poată fi intr-un fel sau altul asociatea cu cu domeniile web ale altor brand-uri. Este foarte important să aveți în vedere și acest aspect pentru a evita surprizele neplăcute pe viitor, justiție etc.
- De-a lungul timpului au fost oamenii care au făcut investiții pe termen lung în domenii care poartă niște nume foarte bune. Chiar daca o să vedeți că unul dintre posibilele voastre nume de domeniu este înregistrat și nu este folosit, sau domeniul respectiv este pus la licitație pe SEDO, incercați să vă feriți de astfel de treburi pentru că nu întotdeauna sunt curate…
- Orice nume de domeniu ați alege dintre cele rămase pe lista voastră după aplicarea filtrelor de mai sus asigurați-vă dacă a mai fost sau nu înregistrat. Fiecare domeniu web poate fi folosit ca poartă de intrare atât pe site-uri cu bune intenții cât și pe site-uri de malware, spam sau diverse alte fraude informatice. Este neapărat necesar că domeniul pe care vreți să-l înregistrați nu există înscris pe niciun fel de blacklist.
- Alegerea TLD-ului pentru un domeniu web se face în principal în funcție de aria geografică pentru care se adresează site-ului către care domeniul pointează. Dacă considerați că afacerea voastră va fi vizibilă doar în România atunci clar trebuie să alegeți extensia .ro, dacă vreți să vă extindeți la nivel internațional atunci alegeți .com șamd.
- Nu în ultimul rând, înregistrarea propriu-zisă a domeniul ar fi indicat să fie făcută direct la un registratar acreditat și nu prin diverși terți. Odată că aceștia vă pot percepe prețuri mai mari și în al doilea rând că riscați să nu fiți proprietarul cu drepturi depline asupra domeniului respectiv chiar dacă îl aveți în întrebuințare. Îndiferent de cum alegeți să vă înregistrați domeniul este neapărat necesar să fiți siguri că domeniul în cauză este trecut pe numele vostru și nu pe al firmei care l-a înregistrat.
Sper că nu am omis nimic legat de ceea ce ar trebuie să implice alegerea numeleui pentru domeniu vostru web și înregistrarea lui, de preferință la un registratar acreditat ICANN.
Smile
E posibil sa nu fi respectat un criteriu, doua la domeniul meu 🙂
Stefan
Pentru un blog personal nu cred ca este vreo problema 🙂 Criteriile enumerate de mine mai sus ar fi foarte indicat sa fi respectate cel putin atunci cand este vorba de o afacere serioasa: magazin online etc. Dupa cum bine sti, acolo orice aspect facut prost, inseamna bani in minus…:)
Smile
Orice bune informatii chiar si pentru un blog personal
Yamasha
e ok ca domeniul sa fie brandabil, sa fie usor de retinut de utilizatori.
George
Foarte utile informatiile. Multumim mult! Respect!
Stefan
Ma bucur ca iti sunt de folos, te mai astept sa mai lecturezi si altele cand ai timp 🙂
Gabriel
Pana la urma sa alegi un domeniu potrivit devine o arta. Ca tot ai adus vorba de SEO in text, ce se mai cautau domeniile care contineau doar cuvinte cheie din diverse nise, asta pana ca Google sa anunte ca nu mai atribuie aceeasi importanta EMD-urilor.
Stefan
Nu cred ca este neaparata o arta dar pentru o afacere serioasa trebuie sa investesti putin timp in alegerea domeniului potrivit. DA, faza cu update-ul care killareste EMD-urile a mai redus cat de cat din mizeriile alea de site-uri facute pentru afiliere agresiva…
Maya Secret
letmeshowmybeautycollection un exemplu de domeniu foarte idiot. Nu stiu daca cineva chiar l-a cumparat, nu am stat sa verific, dar din experienta iti spun ca am intalnit bloguri ale caror linkuri niic nu le puteam citi de la cap la coada atat erau de lungi si de prost alese. Imi aduc aminte ca mai intram pe un blog care in afara faptului ca avea un url de tot plansul, titlul era la fel de oribil, aceleasi cuvinte scrise legat. Abia dupa un an mi-am dat seama ca acel asa-zis cuvant era compus din mai multe si puneam accentul aiurea. Si se mai intreaba de ce le merge rau blogul.
Stefan
Sunt o gramada de persoane din alea care au cap doar ca sa nu le ploaie in gat:)) Nah si unele dintre aceste persoane din cand in cad isi mai fac si bloguri iar continuarea este inevitabila => fac si ei cat îi duce capul. Chiar la inceputul articolului am scris ca numele unui domeniu, chiar si subdomeniu trebuie sa fie unul cat se poate de scurt si usor de rostit…
Nicky
CE TB SA REPREZINTE ACEST DOMENIU ,EU VREAU UN MAGAZIN ONLINE CU HAINE DE DAMA ?
MULTUMESC!
Stefan
Da-ti un email la stef [a] stefblog [punct] com cu mai multe detalii.