Rovinietele si drumurile romanesti

M-am decis sa mai particip la un concurs marca Spammerul de Blogatu si Alti spammeri prin intermediul unui articol din domeniul auto despre roviniete, drept urmare asa a luat nastere acest articol.

Daca esti sofer in Romania si trebuie sa iesi cu masina pe un drum national esti obligat sa platesti o taxa de drum sub forma de rovigneta, iar aceasta din urma iti da dreptul sa folosesti reateaua nationala de drumuri din Romania. Chiar daca drumurile de la noi sunt de toata jena, noi oricum suntem obisnuiti cu platitul celor 121 de taxe distincte, asa ca de ce nu sa platim si taxa de drumuri nationale sub forma de rovigneta.

Pana in urma cu vreo 2 ani vedem pe parbrizurile masinilor acele stickere de culoare galbena prin care soferii dovedeau ca si-au platit taxa de drum, dar dupa cum ziceam din anul 2010 aceasta practica a fost data uitari iar acum soferii fac dovada platii rovinietei prin numarul de la masina. Acest lucru inseamna ca atunci cand iti platesti aceasta taxa de drum numarul masinii  este inregistrat intr-o baza de date nationala alaturi de perioada valabilitatii rovinietei.  Pana aici totul e bine si frumos, dar daca tu iesi cu masina pe un drum national pe care sunt instalate camere de luat vedere ale politiei acestea vor transmite imaginile cu masinile care circula pe sectorul lor de drum catre un server al politiei. Pe un astfel de server al politiei ruleaza un soft rudimentar(da, rudimentar, pentru ca din ce am vazut este foarte prost facut…) prin care iti recunoaste din imagine automat numarul la masina si verifica daca ai rovinieta inca valabila, daca nu iti va emite in mod automat o amenda.

Ca sa ma justific de ce e prost acest program al politiei rutiere o sa in cateva cuvinte o situatie cat se poate de reala. Un sofer  care nu si-a platit rovinieta trece cu masina intr-o zi prin 6 judete diferite, unde pe drumurile nationale de acolo, erau instalate camere de supraveghere etc., exact cum explicam mai sus; dupa aceasta isprava omul nostru se alege cu 6 amenzi diferite pentru neplata rovinietei, iar acestea au fost primite dupa jumatate de an acasa de catre sofer(stire de acum o luna difuzata de PROTV).

Iar acum vin si intreb din  perspectiva unui programator, oare acest soft al politiei nu are un BUG(sau chiar mai multe..:)))? Nu ar fi normal sa primesti o singura amenda pentru neplata rovinietei, indiferent de judetul in care esti prins? Iar lista de intrebari poate continua…

Trecand peste acest sceneariu negru, in care se exemplifica foarte bine ce poti pati daca nu iti platesti rovinieta si circuli pe un drum national din propria ta tara, chiar si intravilan raportandu-ne la un oras aici, eu va recomand sa va cumparati rovignetele atunci cand va porniti la drumu ca sa nu dati satisfactie politiei romane pe a va da amenzi. Puteti cumpara rovinieta online cu doar cateva click-uri de pe roviniete.ro si astfel ati scapat de o grija.

Dragi soferi eu va doresc drumuri bune si aveti grija ca soselele din Romania inghit bani cat si  masini prin intermediul celebrelor gropi romanesti.

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!