Primul Paște petrecut departe de casă

Chiar dacă nu credeam că o să duc vreodată dorul vreo unui lucru din România, în afară de familie, iată că acum soarta m-a prins un pic de urechi și mi-a adus aminte încă odată că adverbul niciodată nu trebuie folosit. Nu mie dor de nimic în afară de mâncarea tradițională românească care se pregătește în perioada sărbătorilor de Paște.

Drob de miel tradional de PașteFaptul că te afli într-o țară străină în mod normal nu ar trebui  să te oprească să pregătești mâncare tradițională de Paște, singurul impediment pe care îl poți întâmpina este materia prima din care se pregătește acea mâncare. Dacă pentru cozonac, pască, salată de boeuf, ouă roșii și alte chestii similare nu vei întâmpina vreo problemă, în schimb pentru vestitul drob de miel vei întâmpina o mare problemă – lipsa materiei prime. Lucru ăsta nu îmi convine deloc pentru că drobul de miel era una dintre mâncărurile mele favorite de Paște. Eh, trecem noi și peste asta, la anul o să mă asigur că voi fi în țară, de Paște. Nu vreau să mai ratez încă un an drobul de miel. 🙂

După cum ziceam mai sus, restul felurile de mâncare nu constitue o problemă, totul poate fi pregătit la fel de bine precum în România. Hai, gata cu nostalgia că mâine o să am o zi lungă de bucătărit alături de iubită. Avem planuri mari și sperăm să ne iasă, cel puținla fel de bine precum de Paștele Catolic, când ne-au ieșit ca la carte. Uitasem, ăsta e unul dintre avantajele pe care le ai atunci când ești într-o țară de religie catolică, poți sărbători Paștele de două ori. Chiar și așa asta nu poate substitui lipsa drobului de miel pentru mine.

Vă doresc niște sărbători cât mai frumoase cu putință tuturor. Distrați-vă și simțiți-vă bine în aceste câteva zile pentru că pe urmă iar vine zilele de muncă și așa mai departe. Eu nici nu vreau să mă gândesc pentru că mă așteaptă o dizertație… 🙂 Apropo de mâncare, care este felul vostru favorit de mâncare de Paște?

photosource: agrofm.ro

10 Comentarii - “Primul Paște petrecut departe de casă”

 1. Nice

  Deci voi ati petrecut Pastele de doua ori! Sau urmeaza sa-l petreceti. Super! Iata ce avantaje are locuitul intr-o tara straina in care predominanta este o alta religie decat a ta. 😀
  Ce mancare imi place mie? Inainte adoram ca si tine drobul, abia asteptam sa-l prepare mama. Acum nu mai sunt asa atasata de mancare. Pana la urma Pastele inseamna Invierea, o sarbatoare eminamente spirituala.
  Iti doresc Sarbatori cu multa lumina in suflet, cu bucurie si iubire! 🙂

  Răspunde
  • Stefan

   Da, anul acestă a fost la dublu, din fericire pentru noi. Păcat că de Paștele ortodox nu se mai simte atmosfera precum de cel catolic, atunci erau multe procesiuni prin oraș etc, oamenii ăștia chiar știu să săbătoreasca într-un stil aparte. Ai dreptate legat de faptul că sărbătorea în sine face mai mult decât mâncarea și alte chestii, dar având în vedere că și bucatele tradiționale sunt împlicate, nu putem să le trecem cu vederea. :))

   Mulțumesc frumos și să ai parte de Sărbători cât mai frumoase și pline de bucurii!

 2. Diana Popescu

  Unde este plecat? Intreb pentru ca in majoritatea tarilor pe unde au aterizat Romanii se gasesc magazine traditionale romanesti cu produse romanesti. 😛

  Răspunde
  • Stefan

   Da, am fost zilele trecute într-un astfel de magazin și cu siguranță nu o să mai calc vreodată. Prețuri de mizerie și angajați de același nivel.

  • Stefan

   Alin, ai dreptate, nu vreau sa te contrazic. Eu, cel puțin, măcar de sărbători vreau să mă bucur de mâncarea tradițională pentru că în restul anului mănânc destule porcării de fast-food.

 3. Lucian

  Hristos a inviat! Si eu am sarbatorit anul acesta de doua ori, dar fiind acasa, parca am simtit mult mai bine acum sarbatoarea invierii decat de pastele catolic. Iti urez in continuare sarbatori frumoase!

  Răspunde
  • Stefan

   Adevărat a Înviat! Mulțumesc frumos pentru gândurile bune. Măi să ști că e tare să petreci Paștele de două ori pe an, mi-ar place să trăiesc și în viitor această experiență. 🙂

 4. cotos

  Dorul de familie, prieteni si oras nu m-a tinut departe mai mult de 8 luni. Nu sunt facut pentru a parasi aceste locuri, insa am incercat 🙂 Mi-am petrecut sarbatorile de iarna, singur cuc si a fost extrem-extrem de urat.

  Răspunde
  • Stefan

   La mine, familia și prietenii nu sunt o problemă, de acasă sunt plecat de vreo 10 ani. Fie că sunt la 500 km distanță de familie, fiecă sunt la 5000 km, tot nu sunt lângă ei. Acum 5 ani când m-am mutat în Iași, nu cunoșteam nici o persoană și plus de asta mai aveam și accent ardelenesc :))

   Nasol de tine că ai fost de unul singur, nici nu vreau să-mi imaginez, la mine treaba e altfel, eu sunt cu iubita, iar în doi e altfel viața. 🙂 Ce să-ți zic, te admir că îți place în România, eu unul m-am săturat până peste cap de mizeriile care se întâmpla la noi…

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!