Un prim pas spre civilizație

Deși văzusem la televizor cum că administrația sectorului 3 din București a început să ia măsuri împotrivă celor care încă nu au aflat că s-a inventat coșul de gunoi, tot nu mi-a venit să cred până când am văzut cu ochii mei. Nu puteam să cred că în sfârșit am luat exemplu de la alții, în sfârșit ne îndreptăm spre civilizație. WOW!

Chiar și mai târziu, tot e bine că aceste măsuri au început să fie puse în aplicare și la noi.  Ce prevăd ele?! Foarte simplu, amenzi usturătoare. Mergi și spargi semințe în parc, iar în jurul băncii pe care ai stat rămân 2m² acoperiți de coji de semințe?! Nici o problemă, se pare că cineva s-a săturat să facă curat în urma ta. Acum vei plăti cu vârf și îndesat pentru mizeria produsă. Conform acestei știri, amenzile pornesc de la 50 de lei și merg până la 100 de lei sau chiar mai mult, depinde de caz. Niște amenzi mai mult decât binevenite pentru a stabili niște reguli de bun simț.

Habar nu aveți cât de tare m-am bucurat ieri, când am văzut că se aplică și nu e doar ca să apară la știri. Eram cu un bun prieten prin parcul Titan și am văzut cum agenții de pază au mers la un spărgator de semințe și au început procedurile de sancționare pentru mizeria lăsată lângă bancă. Pe cuvânt că mi-au făcut ziua mai bună. Deci se poate!

Să zicem că pentru capitală era de așteptat o astfel de măsură, dar nu mă așteptam să aud că se întâmplă și în provincie. Se pare că m-am înșelat. Administrația din Botoșani a luat și ea aceleași măsuri pentru a avea un oraș și mai curat. Și vă rog să mă credeți că Botoșaniul e un oraș foarte curat și îngrijit. Poate da lecții multor orașe din România.

În concluzie, asta e o mică parte din România pe care mi-o doresc eu!

7 Comentarii - “Un prim pas spre civilizație”

 1. Alexandru Ionut

  E incredibil de bună această decizie. Trebuia luată cu mult timp înainte. Pe lângă asta, ar trebui să facă ceva și cu mizeria din întreaga țară. Sunt zeci de mii de persoane care primesc ajutor gratuit din partea statului, iar ei stau acasă. Sunt mulți care iau șomaj, dar și alte cazuri. De ce nu-i pun măcar să adune gunoiul de la ei din localitate? Făceau odată treaba complet, apoi la câteva luni băgau o verificare a teritoriului. Mă refer în special la sate și marginea orașelor. În Belgia, am văzut multe persoane care se aplecau și luat hârtiile de pe jos și le puneau la coș. E atât de normal, dar mi s-a părut ciudat la început ținând cont din ce țară vin. Nu generalizez, dar în România există un procent destul de mare de persoane care nu știu ce înseamnă civilizație.

  Răspunde
  • Stefan

   Chiar și ne generalizat din păcate ai mare dreptate. Nu degeaba străinii ne cataloghează în nșpe mii de feluri, numai de bine nu. Dar în același timp vrem să stăm la aceeași masă cu restul țărilor din UE și mai vrem să fim tratați și de la egal la egal…

 2. Laurențiu Trofoșilă

  Sper să se vadă și rezultatele.

  Nu de alta, dar mi-e teamă că cei care sparg floare în parc nu prea obișnuiesc să-și plătescă amenzile.

  Poate sunt eu pesimist… dar cred că mai avem ceva până la civilizație.

  Răspunde
  • Stefan

   Eu credeam că sunt singurul pesimist de pe fața pământului atunci când vine vorba de astfel de lucuri. 🙂 Mai mult ca sigur că nu-și vor plăti amnezile, dar poate data viitoare se vor gândi de două ori înainte de a arunca cojile pe jos.

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!