Prezența în online: mobile apps vs responsive websites

Web 4 Comentarii

Pentru că în ultimii ani numărul utilizatori de internet de pe device-uri mobile a crescut exponențial, de la un an la altul, acest lucru a devenit unul dintre factorii care au dus la creșterea numărului de mobile applications (aplicații native pentru mobile, prefer varianta în engleză așa că o voi folosi). O fi de bine, o fi de rău? Spre surprinderea unora eu zic că este cât se poate de rău, iar în continuare o să justific acest lucru.

Site-uri cu design responsive sau câte un mobile app pentru fiecare business prezent în online?

O întrebare cât se poate de legitimă  și căreia mulți dintre proprietarii de business-uri cu prezență în online iau oferit un răspuns greșit. Mulți nu au înțeles că NU totdeauna ai nevoie de un mobile app, dar întotdeauna ai nevoie de un site cu design responsive și doar în câteva cazuri ai nevoie de ambele. E foarte enervant atunci când intri pe site-ul unui business, de pe un mobile device, iar următorul lucru care-l vezi este un pop-up care îți spune că ar fi bine să-ți instalezi aplicația, pentru că altfel s-ar putea să nu ai tocmai o experiență plăcută. Pe mine, lucrul ăsta mă scoate din pepeni. Simt că-mi pierd timpul de pomană, chiar dacă vorbim de câteva secunde. Sunt câteva secunde, nu e mare brânză, dar înmulțite cu numărul de site-uri pe care le vizitez de pe telefon în fiecare zi, uite că se adună cel puțin o jumătate de oră pierdută aiurea.

Responsive webdesign

Responsive webdesign

Website-urile responsive sunt un „must have”, în acest deceniu, și fiecare business cu prezent în online ar trebui să ia în considerare acest lucru. Argumentele sunt cât se poate de simple: site-urile cu design responsive sunt mult mai mai ieftine și vor fi de ajutor tuturor vizitatorilor, indiferent de device sau de sistemul de operare folosit. O aplicație de mobil e mult mai scumpă pentru că trebuie să o dezvolți pentru cel puțin 3 sisteme de operare diferite. Trebuie să o actualizezi de fiecare dată când apare o nouă versiune a unuia dintre cele 3 sisteme de operare. Pe de altă parte îți asumi și un mare risc dacă utilizatorul care îți vizitează site-ul refuză să-și încarce memoria telefonului/tabletei cu încă o aplicație utilă pentru maxim 5 minute. De exemplu pentru tine ca business un vizitator care refuză să facă acest lucru și nu poate răsfoi site-ul tău după bunul plac înseamnă un client în minus. Bun și atunci de ce să aduci niște costuri și riscuri aiurea afacerii tale ? Nu mai bine îți dai interesul ca site-ul tău să fie accesibil fiecărui vizitator, indiferent de device-ul folosit?

Când e nevoie și de o aplicație nativă pentru mobil?

După cum am zis și la începutul articolului, majoritatea business-urilor online NU au nevoie de o aplicație de mobil, dar sunt și situații când este foarte indicat să ai un site cu design responsive, dar neapărat și o aplicație de mobil. Dacă ai un site pe care un vizitator îl accesează atât cât are nevoie de business-ul tău, iar apoi pur și simplu uită de el, atunci cu siguranță nu ai nevoie să-ți construiești un mobile app.

Haideți să luăm drept exemplu un cabinet de stomatologie, deși prin România poți număra pe degete numărul cabinetelor de stomatologie care au site-uri decente, ca să nu mai zic și de aplicații de mobil. Dar să presupunem că un posibil client își ia masa de prânz și brusc i se rupe un o bucată dintr-un dinte, am fost și eu nefericitul ăsta cândva… Să zicem că omul nu are în lista de contacte niciun dentist,  ce face el atunci? Cel mai probabil ia telefonul și caută pe google un cabinet dentar din zona în care se află. Iar dacă tu, dentistul X, ai un site de prezentare și el ți-l accesează, omul nostru va căuta rapid o secțiune de contact sau o secțiune de rezervări, cu siguranță nu va dori să își descarce o aplicație ca să poată să-și facă o rezervare de urgență. Într-o astfel de situație e cât se poate de clar că nu ai nevoie de un mobile app. E la fel de valabil și pentru micile magazine online: piese auto, haine, accesorii IT etc.

Din punctul meu de vedere ai nevoie și de un site cu design responsive, dar în egală măsură și de un mobile app dacă afacerea ta online este una care face ca utilizatorul revine periodic și are tot interesul să primească de la tine notificări în timp real. Sunt puține aceste cazuri și în această categorie aș include: site-urile de cupoane pentru reduceri, site-urile cu locuri de muncă, rețelele de socializare, site-urile comerț electronic cu licitații (Ebay, Amazon etc.) și neapărat site-urile de cumpărături online cu reduceri aplicate spontan precum iHerb (un magazin online din SUA, cu produse cosmetice de calitate și la prețuri mai mult decât decente).

Dacă nu știi în care situație să te încadrezi atunci fie te adresezi unui specialist în domeniu, fie consultați statisticile oferite de sistemul de contorizare a traficului web folosit. Uită-te la lista de device-uri pe care oamenii o folosesc pentru a-ți accesa site-ul și la rezoluțiile folosite, iar concluziile le vei trage și singur, pe baza acestor statistici.

photo source: wikimedia.org

4 Comentarii - “Prezența în online: mobile apps vs responsive websites”

  1. ice4you

    Foarte bun articol … tehnic … bine scris … bravo! 😉 Si eu vreau responsiv dar …. NU AM TIMP! F0tui! 😀 Responsiv reprezinta viitorul … si ca un profan as indrazni sa spun ca este primul pas major in ce priveste internetul dupa www … 🙂

    Răspunde
    • Stefan

      Multumesc pentru apreciere. Nici eu nu stau prea bine la capitolul timp liber… tot am zis ca o sa-i fac o tema dupa gustul meu, dar pana la urma din lipsa de timp am luat una gata facuta, traisca autorul ei ca a facut o treaba buna. 🙂

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!