Plățile online – subiect tabu pentru unii

Diverse 3 Comentarii

Platile online ar trebui sa fie ceva la ordinea zilei, nu un subiect tabu. Nu înțeleg de ce majoritatea oamenilor merg și fac cozi pe la ghișee când ar putea rezolva totul cu maxim 5-10 clickuri. Vă rog să nu îmi spuneți că firmele care vă oferă servicii și la care aveți de achitat facturi lunar nu au posibilitatea de a încasa plăți online pentru că NU este adevărat.

De ce nu efectuează lumea plăți în format electronic?

Plati onlineAm întâlnit destui oameni care lucrează zilnic cu calculatorul dar care au o mare fobie atunci cand vine vorba de plăți on-line. De unde și până unde această teamă de a plăti cu cardul, on-line ?! Deocamdată încă e în mare ceață răspunsul. În străinătatea e ceva normal să plătești on-line, să îți folosești nenorocitul ăla de card și altfel decât la bancomat, în schimb, în România majoritatea oamenilor preferă varianta clasică deși cam toată lumea are card și cam toată lumea are acces la internet.

Mulți dintre cei care se apropie cu pași repezi de a doua tinerețe se scuză că nu știu să folosească calculator bla bla bla. Nene, limitează-i lu” fiică-ta porția zilnic de facebook și roag-o frumos să-ți plătească și ție abonamentul la telefon și facturile la diferite alte utilități direct de pe internet. Nu știe nici ea sărăcuța? atunci nu o lăsă o săptămână pe mess și facebook și cu siguranță data viitoare va ști din prima, explică-i ca între ea și contul ei de Facebook stă factura la Internet. 🙂

Și totuși… de ce nu preferă lumea să facă plăți online?

Probabil că datorită fraudelor informatice care sunt prezentate adesea la știri, lumea este încă speriată de ceea ce ar putea păți dacă plătește cu cardul, acesta ar fi un motiv plauzibil. Păcat totuși că lumea nu știe că majoritatea firmelor care încasează se folosesc de procesatori de plăți online folosesc conexiune de date criptatea, adică SIGURE iar șansele de a le fi furate datele cardului sunt infime.

Mai degrabă riști să îți fie golit contul bancar atunci când plătești într-un magazin care nu îți cere codul PIN al cardului sau atunci când oferi în loc de codul IBAN, numărul cardului. 🙂 Știu că pare absurd dar cunosc personal multe persoane pe care dacă le întrebi de codul IBAN să le virezi bani în contul personal, ei îți vor oferi instant codul inscripționat pe card (incredibil dar adevărat, uneori). Am rămas tablou când am văzut o astfel de scenă, ca să nu mai zic că protagonistul era un tip cu studii superioare. Da, știu că este de necrezut… dar se mai întâmplă din lipsă de informare și uneori din execes de prostie. Întrebare întrebătoare: Cine e de vină că unii se mai trezesc din când în când cu contul gol? 🙂 Răspunsul este unul foarte simplu: Prostia, naivitatea și nedocumentarea!

Nu introduceți detaliile cardului pe orice site, faceți asta doar daca site-ul are credibilitate – adică sunteți siguri cel puțin 99% că vă oferă ceea ce v-a promis și dacă procesatorul plății electronice este unul cunoscut și oferă conexiune criptată.

Am avantaje dacă plătesc online pentru diverse chestii?

Da, normal că ai. În primul rând nu consumi benzină sau bilete de autobuz să mergi la nșpe mii de oficii pentru a fectua diverse plăți, în al doilea rând economisești o foarte mult timp – de ce să nu te uiți la un film bun în timpul ăla ? (e doar un exemplu… timpul e al vostru puteți face ce vreți cu el). În al treilea rând puteți avea diverse beneficii bănești, de exemplu dacă vrei să încarci o cartelă prepay online știu că la firma X ai următorul beneficiu: Pentru fiecare reincarcare online primesti 50% mai mult credit bonus pentru apeluri sau pentru cumpararea unui telefon la pret special prin X Phone Credit. – E doar un exemplu dar ideea este că ai un avantaj în plus decât atunci când mergi și stai la coadă.

Un alt exemplu prin care ies foarte bine în evidență avantajele plăților online este următorul: să zicem că peste două săptămâni trebuie să călătoriți cu avionul, dacă veți cumpăra biletul online direct de la firma aeriană sau printr-o agenție parteneră veți simți o diferență considerabilă la buzunar decât dacă veți merge în oraș și veți alege o agenție de la care să vă procurați biletul. Să nu mai punem la scoteală faptul că dacă veți alege să călătoriți cu o companie low cost un check-in la aeroport costă peste 20 de euro, pe când check-in-ul online e gratuit.

Concluzia este următoarea, plățile online au un mare avantaj, ele vă scutesc de statul la cozi înterminabile pentru achitarea anumitor facturi, stat care înseamnă timp și nu cred că există vreun om la care timpul să nu însemne bani. Celălalt mare avantaj al plăților online este economiserea unor bani într-un fel sau altul.

Dacă nu sunteți siguri încă de ceea ce însemnă o plată online atunci  faceți-vă timp și stați să vă documentați câteva ore într-o zi. Probabil că o să vi se pară plictisitor și aiurea dar pe viitor când veți începe să simțiti beneficiile în portofel o să vă dați pumni  de ciudă că nu ați încercat mai devreme această experiență.

Recomand cu încredere tuturor acelora care se feresc să facă plăți online din motive de securitate, să acceseze pagina de FAQ , secțiune pentru cumpărători a PayU (principalul integrator de plăți electronice din România) și să citească tot ce ține de securitate și nu numai pentru a se convinge că nu există motive de frică.

Enjoy it. 🙂

3 Comentarii - “Plățile online – subiect tabu pentru unii”

 1. Yamasha

  orice pot plati online, platesc, cei care nu au serviciu de genul, platesc din mana. Fac asta de peste un an de zile…chiar n-am avut niciodata nicio problema.

  Răspunde
  • Stefan

   Si eu platesc oline de cativa ani si nu am nicio problema. Ba mai mult, aici in Spania am aflat ca si chiria mi-o pot plati electronic 🙂

 2. Maya Secret

  Folosesc cardul de la 17 ani si contul de Paypal de la 18, au trecut cinci ani de atunci si pot spune ca fac parte dintre categoria lucrurilor indispensabile dupa portofel si telefon. :))

  Răspunde

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!