Pistele pentru bicicliști: moft sau necesitate?

Am văzut că de un timp au început și românii să își ceară dreptul atunci când vine vorba de folosirea bicicletei ca mijloc de transport. Iar acest lucru se întâmplă pe bună dreptate. Sunt foarte multe persoane care ar folosi bibicleta să meargă la servici sau oriunde altundeva, doar că de fiecare dată întâmpină aceeași mare problemă – nu au pe unde să meargă cu bicicleta.

Deși nu vrem să o recunoaștem, în scumpa noastră țară încă domnește mândria, prostia și hoția.  Din punctul meu de vedere aceste trei atribute stau și la baza  lipsei pistelor pentru bicicliști din România. Conform percepției populare românești, dacă ești biciclist atunci automat ești prost și fomist. Dacă mijlocul tău de transport nu scoate fum atunci nu ai ce căutate pe șosea, iar mândria și prostia explică cel mai bine acest lucru.

Poate vă intrebați unde intervine hoția, în această discuție?! Răspunsul este unul simplu, peste tot. Chiar dacă prin unele orașe din România s-au investit niște bani în pistele pentru bicicliști, din păcate acestea sunt incă nefuncționale. De ce?! Pentru că în România pe pista de bicicliști apar: panouri publicitare, chioșcuri, florării și alte mizerii de acest gen. Cei care au făcut aceste aprobări, pe care conform legii nu aveau voie să le facă, evident că nu le-au făcut pe ochi frumoși… Pe de altă parte, s-au făcut studii peste studii pentru realizarea acelor piste vai de mama lor, evident și de această dată că cei care le-au făcut au fost plătiți, deși rezultatul lor a fost un mare nimic. Deci vorbim și de hoție?!

Vă invit să vă rupeți câteva minute și să urmăriți acest material video în care primarul Bucureștiului explică de ce nu există piste pentru bicicliști, practicabile, în capitala unei țări care face parte din Uniunea Europeană:

Mama și copilul cu bicicletele - HelsinkiBun, acum că ați văzut cum stă treaba cu pistele pentru bicicliști în capitala României, situație explicată de însuși primarul capitalei, haideți să vă povestesc un pic despre mersul pe bicicletă în alte orașe din Europa, inclusiv într-o altă capitală din UE. Cei care îmi citiți blogul, cel mai probabil șiti că vă spuneam că atunci când am stat acolo, am văzut pedalând, în capitala Finlandei, în Helsinki, oameni de toate vârstele. Că e ploaie, zăpadă sau vânt, acolo lumea se adaptează și merge pe bicicletă (aruncați o privire la poza din dreapta). Acolo există piste amenajate, trotuarul este împărțit în două, jumătatea pentru pietoni și jumătate pentru bicicliști. Spre deosebire de trotuarele românești, al lor e aproape cât un sens de drum și din această cauză nu au avut nevoie de piste pe șosea. Acolo bicicleta nu e un moft, ci e un must have, e un mijloc de transport pe care te poți baza oricând, lucru pe care încă mulți români nu îl înțeleg. Și acolo mai există unele zone de prin oraș unde nu sunt piste amenajate, dar faptul că lumea nu deține mândrie și prostie, face ca bicicliștii să fie torelarați și să-și continue traseul în voie. La noi de ce nu s-ar putea acest lucru?!

Acum sunt în Spania, în Zaragoza, aici treaba stă la fel de bine precum în Helsinki. Există piste amenajate, mersul pe bicicletă nu e o rușine și nici un moft. Nu odată am văzut oameni în costum deplasându-se cu bicicleta, iar asta e o dovadă mersul pe bicicletă e pentru toată lumea, nu doar pentru ăia fomiști așa cum cred mulți dintre conaționalii noștri.

O altă chestie faină pe care am văzut-o aici în Spania este serviciul public de biciclete. Există parcuri de biciclete din oraș, loc de unde împrumuți o bicicletă și mergi unde ai nevoie, vă rog să mă credeți  serviciul ăsta e folosit la maxim. Orașul este împânzit de astfel parcuri, astfel încât oriunde ai avea drum, vei avea ocazia să îți poți parca bicicleta în siguranță, adică într-un astfel de parc. Acest serviciu este gratuit în limita a 30 de minute, după depășirea acestui timp va trebui să plătești o sumă modică pentru fiecare oră în plus, cu condiția ca în maxim 24 de ore să înapoiezi bicicleta într-un astfel de parc.status-parc-biciclete-publice Nu vă gândiți că e nasol pentru că în 30 de minute poți merge dintr-o parte a orașului în alta sau dacă ai nevoie mai mult de bicicletă, o parchezi în primul parc și îți alta pentru alte 30 de minute gratuite. Accesul la acest serviciu public de biciclete se face pe baza unui card. Să nu vă spun că sistemul este unul așa de bine pus la punct, încât ai șansă să poți verifica online câte biciclete sunt disponibile în cel mai apropiat parc față de locația ta actuală (vezi imaginea alăturată).

Cam așa arată pistele de biciclete de la mine din oraș și parcurile de biciclete despre care vă povesteam mai sus (idem am văzut și în Barcelona):

Văzând că la alții se poate și mai ales că ei fac orice doar ca lumea să pedaleze din ce în ce mai mult, mă întreb din nou, oare la noi de ce nu se poate?! Nu o fi bine, nu o fi sănătos sau nu o fi ieftin?! Altfel nu îmi pot explica de ce pe aleșii noștri îi doare în cot de această problemă. Totuși mă gândesc că alții nu o fi mai proști decât noi și zic asta pentru simplu fapt că ei investesc atât de mult în mersul pe bicicletă…

Din punctul vostru de vedere mersul pe bicicletă e un moft sau o necesitate?

7 Comentarii - “Pistele pentru bicicliști: moft sau necesitate?”

 1. cotos

  Ar fi cel mai mare pas inainte pe care l-a facut tara noastra in istoria ei. Sa vedem oamenii cu miile deplasandu-se cu bitele. Ce vis frumos, insa nu cred ca se va intampla asa ceva la noi.

  Răspunde
  • Stefan

   Mulțumesc pentru apreciere, Bucur. Da, să ști că alții stau mult mai bine decât noi și după cum ziceam… tare mi-ar plăcea să văd măcar o parte din ceea ce am văzut la alții, implementat și la noi în țară. Nu doar că ne-ar face viața mai ușoară, dar ar fi și mai ieftină. De ce să dai 2 lei pe un bilet de autobuz pentru a merge 2-3 stații, când ai putea să mergi la fel de repede, cu bicicleta, astfel fiind gratis.

 2. Nice

  Hm, am astfel de piste pe trotuarul pe care merg dimineata spre munca. Sunt foarte obosita si cu capul in nori si de multe ori ma trezesc cu un biciclist in fata din senin. Trag o sperietura pe cinste de fiecare data.
  Deci, ca sa spun sincer, eu ca pieton nu sunt obisnuita sa merg cot la cot cu biciclistii pe trotuar. Mai ales ca ei au viteza foarte mare.

  Răspunde
 3. Yamasha

  Mai ales pe bulevardele foarte populate…In fine, noua ne mai trebuie ceva timp pana ne obisnuim cu asa ceva. Pana la urma noi nu avem autostrazi, dar…piste pentru biciclete…

  Răspunde
 4. Sergiu

  Consider ca pistele de biciclisti sunt o necesitate, dar in Romania trebuie gandita o strategie prin care sa desparta pistele de biciclisti de cele de pietoni, ori sa le faca separat, ori sa puna un gard de protectie ceva. In orasul in care locuiesc sunt piste de biciclisti si deseori pietonii circula pe pista de biciclisti, deci biciclistii sunt obligati sa faca slalom, sa fluiere, sa mai si injure uneori.
  Nu trebuie sa ne amagim, nu avem ce compara intre Romania si Spania. Spania a lucrat pentru a ajunge acolo, iar Romania e la nivelul asta pentru ca nu unii au facut ce au facut sau nu au facut ce trebuia.

  Răspunde

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!