Ora de religie nu trebuie scoasă, trebuie înlocuită

Diverse 2 Comentarii

În perioada campaniei electorale un subiect destul de important a fost trecut cu vederea pentru că deh, era campanie, aveam lucruri mai importante de dezbătut. Este vorba de ora de religie din școli, cea asupra cărei Curtea Constituțională s-a decis și a sus că nu mai este obligatorie. Foarte corect până aici, dar la fel ca și în alte cazuri, e un lucru făcut bine doar pe jumătate. O scoatem, dar oare nu ar fi bine să punem altceva în loc?

Înainte de a continua pe acest subiect vreau să fac o mică precizare – provin dintr-o familie de creștini și îndoctrinat de mic cu toate tâmpeniile Bisericii, chiar dacă niciodată nu am fost de acord cu ele. Nu am înțeles niciodată de ce un copil de clasa a doua trebuie să știe toate sărbătorile cu cruce roșie de peste an sau de ce un copil trebuie forțat, că asta face biserica, să se închine unei divinități și să creadă lucruri fără niciun raționament logic. În vrăjitorie nu mai credem, dar în divinități trebuie… vedeți ipocrizia?!

studiuFaptul că după ce am crescut am luat-o pe partea științelor reale: matematică, informatică și fizică, cred că acest lucru spune foarte clar nu-mi permit să fiu de acord cu ceea ce le impune BOR copiilor din România. Și chiar sunt de acord cu punerea orei de religie în categoria opționalelor. Nu aș scoate-o de tot pentru că poate mai sunt unii care chiar vor să facă, nu le poți interzice.

În școală am făcut religie cu: trei preoți, o profesoară și un licențiat în teologie, toți oameni faini și cu mintea deschisă, asta spre norocul meu. Ce am învățat în cadrul orelor de religiei, în afară de îndoctrinare creștin-ortodoxă? Sincer? Nimic folositor! Sărbători, rugăciuni, pilde și cam atât. Iar dacă ar fi să le dau crezare celor învățate, acest articol ar trebui să fie scris de diavolul din mine. Să știți că nu e chiar așa. Cred că-n viața asta poți fi om de o mie de ori mai bun, chiar dacă nu crezi în ființe divine și chiar dacă nu pupi moaște an de an. Dacă ai puțină logică și bun-simț, poți deveni un om pe care nu-l vor forma nici secole de ore de religie.

Ziceam în titlul acestui articol că ora de religie nu trebuie scoasă, trebuie înlocuită. Da, poate fi înlocuită cu: oră de bună maniere, oră de educație sexuală (încă din școala primară), oră de logică elementară, oră de educație rutieră, oră de filozofie și lista poate continua. Generațiile care acum se află în dezvoltare au nevoie voie de așa ceva, nu de religie. Sper că toată lumea realizează că pe zi ce trece, noilor generații le lipsesc toate elementele care s-ar putea învăța în orele enumerate mai sus.

Dacă știi Crezul și dai bani pentru biserici, acest lucru nu te ferește să faci un copil la o vârstă fragedă sau să fii nesimțit în viața de zi cu zi. Societatea actuală are nevoie de oameni cu bun-simț, cu judecată limpede, nu de creiere spălate la ora de religie. Trebuie să ne adaptăm nevoilor, păcat că reprezentații Bisericii nu înțeleg acest lucru. Ei nu vor să înțeleagă pentru că dacă se scoate ora de religie, lor automat le dispare încă un venit.

Promit că voi fi de acord cu ora de religie în școli atunci când: slujitorii Domnului o vor face pe GRATIS, iar ora în sine nu va fi una de îndoctrinare, ci una de învățat lucruri bune și folositoare în viață.

2 Comentarii - “Ora de religie nu trebuie scoasă, trebuie înlocuită”

  1. Ciprian

    Daca tot ni se vorbeste de spiritualitate, ar trebui sa se introduca stiinta teosofia, stiinta despre toate religiile, nu doar despre crestinism.

    Răspunde

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!