De prin Aprilie, de când am făcut downgrade la Android ICS, de atunci nu am mai mișcat un deget pentru optimizarea smartphone-ului. Atunci m-am bucurat așa de tare că am reușit să-l scap de bug-urile Jelly Bean-ului obținut prin update, încât am zis că o perioadă chiar nu o să-l mai stresez.
Zis și făcut. De atunci și până acum nu m-am mai atins de soft-ul telefonului, dar în schimb am instalat aplicații de toate soiurile. Doar așa face omul când călătorește foarte mult și se plictisește. Și am instalat, nu glumă. Drept urmare, telefonul meu a ajuns să se miște de parcă era un melc. De ce se întâmplă așa? E foarte ușor de înțeles, multe aplicații, care teoretic, deși nu rulează, în background multe dintre ele își fac treaba în voie. Sper că nu credeți că le dați la instalare diverse permisiuni așa de dragul artei.
În fine, eu fiind mare amator de aplicații cu quiz-uri și alte tâmpenii similare, mi-am umplut telefonul de rahaturi. Urmarea a fost punerea telefonului pe butuci. Pornea și se mișca al dracu de greu, parcă nici nu aveam 512 MB de memorie RAM. Sătul fiind de această situație, ieri am zis că e momentul să mă ocup puțin de el pentru a-l optimiza.
Ce implică optimizarea unui smartphone?
În primul rând presupune să scapați de toate aplicațiile nedorite din telefon, iar în al doilea rând presupune reinstalarea aplicațiilor pe care doriți să le păstrați în telefon – uninstal și install. Faptul că obțineți ultimele versiuni pentru o aplicație prin câteva update-uri consecutive nu înseamnă neapărat ceva bun. Aplicația respectivă, deși va avea facilitățile ultimei versiuni, ea nu va avea aceleași performanțe ca și cea care este instalată în mod direct.
Ca să faceți pașii anteriori, cel puțin pe Android, treaba este mai mult decât simplă – Factory data reset. Doar să vă asigurați că înainte de a da startul acestui process: v-ați mutat toată agenda telefonică pe cartela SIM și datele din telefon pe card, iar apoi ați scos cardul de momorie și cartela SIM din telefon. În mod normal ultimii doi pași sunt facultativi, dar pentru mai multă siguranță e bine să-i parcurgeți. Odată terminat acest proces, nu trebuie decât să mergeți în contul de Google Play de pe web, iar de acolo alegeți-vă device-ul și apoi instalați aplicațiile de care considerați că veți avea nevoie.
Al doilea mare pas pentru optimizarea unui smartphone, constă în oprirea sincronizărilor automate inutile. Acestea nu doar că sunt inutile, dar consumă resurse de pomană și mai mult de atât, fac și trafic de date. În cazul în care ați permis sincronizarea și prin intermediul rețelelor mobile, tot traficul ăsta se simte și în buzunarul vostru.
Chiar dacă în Google Play veți găsi fel și fel de aplicații menite să vă optimizeze telefonul, v-aș sugera să faceți acest lucru manual. Sunt câțiva pași super simpli pe care trebuie să-i parcurgeți, iar rezultatele vor fi cât se poate de vizibile. Gândiți-vă la această optimizare ca și la o curățenie pe care o faceți în casă. Voi, proprietarii casei știți cee e de păstrat și ce e de aruncat. Voi știți care lucruri vă sunt utile și care nu, acest lucru este valabil și când vine vorba de telefonul vostru.
Enjoy it. 🙂
Vice
Si eu am destul de multe aplicatii pe telefon,mai fac din cand in cand curat prin ele dar cam atat pentru ca nu prea am timp sa mut tot ce am in telefon pe cardul de memorie.
SydowBlog
Eu pe Htc-ul meu (evo3d) nici nu am update la jelly bean. Sunt tot pe ICS dar se misca foarte bine.
Stefan
Eu am văzut JB-ul pe alte telefoane și mi-a plăcut, drept urmare am zis că de ce să nu-l văd și la mine pe telefon. L-am obținut cu chiu cu vai prin update manual, iar apoi mi-am blestemat zilele. Nu doar eu, ci și alți utilizatori a aceluiași model de telefon. 🙂
trofo
Mie tot timpul mi-e groază să mă apuc de reconfigurat sincronizările. La fiecare tentativă sfârșesc prin a strica ceva 🙂
Stefan
Doar nu o fi mai greu de configurat decât un sharepoint server. :))
Alexandru Ionut
Eu am început de ceva zile să fac treaba asta pe Windows Phone 8. Îmi mănâncă exagerat din 3G. Cumpărasem de curiozitate 100Mb, și i-a halit intr-o zi. Nici nu cred că a durat atât. Bine, l-am butonat ceva. Sincronizare la greu. 3 mail-uri, facebook, twitter, conturile MS, Nokia, Skype, update-uri automate.. mi-a picat fața. Pe un telefon mai vechi, și doar pe web, din 100 de Mb consum cam 50 într-o lună.
Am început să dezactivez sincronizările automate la tot ce prind. Îmi voi cumpăra 1Gb de data asta, dar încă nu-mi trebuie 3G momentan. Sper să nu-i soarbă și pe ăștia :)). E nasol și cu WP8 pentru că poți avea o grămadă de dale live pe Start Screen și alea consumă continuu.
Stefan
Și eu am pățit-o rău de tot cu sincronizările automate, jucam Subway Surfers, care își face sincronizări în timpul jocului. În cazul în care ești conectat cu contul de facebook. În vreo 3 ore de joc, mi-a făcut un trafic de aproape 450MB. 🙂 Ce dracu a sincronizat de 450 de MB, nu-mi pot imagina, dar important e că m-a lăsat fără acces la net.
Dar pe Windows 8 nu ai posibilitatea să oprești sincronizările live tile-urilor?
ice4you
Deci eu primul lucru care l’am facut a fost sa opresc tot ce inseamna sincronizare sau update automat. Pe langa toate astea, am setat ca totul sa se faca doar pe WiFI iar pe asta il tin deschis doar si numai cand am nevoie de el. Lectiile astea sunt invatate inca de pe vremea cand aveam 16Mb ram in PC … mi’au fost mereu folositoare … vad ca si la telefoanele zilelor noastre! 😀
Stefan
Și când te gândești că acum ai telefon cu 1GB de RAM și uneori ți se pare că e prea puțin. 🙂 Dacaă nu s-ar mai scrie soft-uri cu picioarele, atunci cu siguranță nu am avea nevoie de telefoane cu nșpe mii de GB de ram și nu știu câte procesoare.