Ce e nou în Windows 10?

IT 5 Comentarii

Ce e nou în Windows 10? Grea întrebare,  nu știu dacă cineva, în momentul de față, poate să ofere un răspuns clar. Din punctul meu de vedere, Windows 10 nu aduce lucruri noi, Windows 10 aduce lucruri bine făcute, în conformitatea cu cerințele prezentului, dar nu înainte de a ține cont de feedback-ul primit de la utilizatori.

Windows 10 înseamnă productivitate

Windows 10 Product family

Windows 10 Product family

Modul în care Windows 10 este conceput și modul în care el poate fi folosit, pentru utilizatorul de rând, înseamnă o creștere semnificativă a productivității. Fie că va fi folosit pe telefon, tableta, laptop, pc sau smart tv, el știe să se adapteze corespunzător, astfel că utilizatorul să îl poată folosi după cum știe deja. Dacă în Windows 8 marea greșeală a Microsoftului a fost să schimbarea radicală a UI-ului, în noua versiune interfața este mult mai prietenoasă și mult mai mult orientată către nevoile reale ale utilizatorului, păstrând conceptul folosit în Windows 7.

Pentru că a venit vorba de User Experience, Windows 10 aduce o serie de funcționalități nu neapărat noi, unele deja consacrate, dar care acum vin multiple îmbunătățiri:

 • Global search – prima dată a fost prezent în Windows 8.1, iar rolul lui este de-al ajuta pe utilizator să găsească mult mai repede ceea ce are el nevoie. Căutarea globală știe să-ți găsească: un program, un fișier, o setare, iar din Windows 10 chiar și rezultate de pe internet, prin intermediul motorului de căutare al Microsoft-ului – Bing.
 • New application platform – raiul developerilor. Acest lucru înseamnă că ei scriu o singură aplicație care poate fi rulată pe orice tip de device. Practic, Microsoftul a rezolvat doua probleme mari: portabilitatea și codul redundant, mă rog, scris în limbaje diferite, dar în definitiv făcând același lucru. Pe de altă partea, ei au combinat toate aplicațiile într-un singur store.
 • Dispare dualitatea dintre modern apps și desktop apps, de pe același device. Windows 8 a venit cu două feluri de aplicații, cele construite în Metro Style (modern apps) și cele clasice, care rulau în interfața de desktop obișnuit. Ei bine, în Windows 10 vom avea fie modern apps, fie aplicații desktop obișnuite. Totul depinzând de device-ul folosit. Fiecare aplicație știind să ruleze în ambele versiuni, totul depinzând de device-ul pe care rulează.
 • Task view și desktop management –  cred că e cel mai tare lucru care-l aduce Windows 10. Task view  = Alt + Tab – cum știm și până acum, știind să grupeze mult mai bine aplicațiile, plus împărțirea ecranului după bunul plac, mult mai repede cu Snap assistant. Desktop management este o chestie total noua, ea îi permite utilizatorului să-și împartă aplicațiile pe mai multe ecrane, cum e în Ubuntu.
 • Command prompt vine și el cu câteva lucruri noi, am zice mici, dar mari în același timp. Ele crescând considerabil productivitatea acelora care îl folosesc. Din Windows 10, și-n Command prompt vom putea folosi shortcut-urile obișnuite: CTRL + C, CTRL + V, Shift + Up etc.
 • Schimbare automată între interfețe: desktop – touch și invers, pentru device-urile 2 în 1. Dacă ai un laptop cu tastatură detașabilă, când o scoți, sistemul de operare detectează acest lucru ș face trecerea la interfața touch. Vezi Surface.
 • Interfața touch vine și ea cu o serie de îmbunătățiri care o fac mult mai ușor de folosit, cel puțin de pe tablete.

Cam atât pentru moment. Abia aștept să dea drumul la download a Technical Preview-ului să-l pun într-o mașină virtuală, iar apoi voi reveni cu mai multe impresii. Oricum, la prima vedere Windows 10 pare un sistem de operare destul de puternic și foarte bine gândit. Probabil că și acum se vor găsi unii să comentezi, ba că nu au continuat seria denumirii, ba că albă, ba că neagră. Oamenii cu capul pe umeri pot vedea diferența de la o poștă.

5 Comentarii - “Ce e nou în Windows 10?”

 1. Yamasha

  Oricum lumea folosea pentru cmd prompt shift +insert si asa mai departe. E bine ca au pus totusi si ctrl+C,V, era bine sa faca exact ca la putty, pe click dreapta paste-ul 😀
  App de global search, ar fi fost misto sa poata fi inlocuit motorul de cautare… dar na, nu cred ca vom avea asa ceva. 🙂

  Răspunde
  • Stefan

   CTRL + V e mult mai la îndemnă, peste tot e la fel, numai în CMD era mai ”altfel”. Apropo de putty, ar fi fost tare fain dacă puteam face SSH direct din command line, fără să mai recurgem la alte soft-uri auxiliare.

   Referitor la global search, îți dai seama că nu e în interesul lor să îți dea voia să-ți alegi motorul de căutare, deși cred că în viitor vor fi obligați să facă acest lucru. 😀

 2. ice4you

  Desi am vazut pareri de la oameni care nu au inteles nimic „prinsi in negura timpului” sau nici macar atat … eu il consider ca un sistem de operare ajuns la maturitate! 😉

  Răspunde

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!