Nivelul viitorilor profesori

În perioada examenului de Bacalaureat toți profesorii se dădeau cu fundul de pământ cum că ei fac tot ce le stă în putință să-i educe pe elevi. Problema nefiind de partea lor, ci aceștia din urmă ori sunt prea proști, ori prea neinteresați de ceea ce se predă la școală. Acum că s-au extras perlele de la titularizare, am realizat că aveau dreptate. Parțial, dar aveau.

De ce aveau dreptate?! Răspunsul e simplu, dacă ai un profesor agramat și tâmpit în fața ta, atunci cum ai putea fi interesat de ceea ce îți predă acel om?! Cum?! Oricât s-ar da cu fundul de pământ să facă ceva, zero adunat cu zero => zero. Atât timp cât ei nu stăpânesc ceea ce predau, atât timp cât ei vorbesc mai agramat decât cei pe care trebuie să-i aduce, rodul ”muncii” lor va fi un mare rahat.

Nu vreau să fiu răutăcios, dar uitați-vă și voi ce nivel au viitorii profesori, cei care anul ăsta s-au prezentat la examenul de titularizare. Cu profesori de asemenea nivel nu înțeleg de ce ne mai mirăm că jumătate dintre candidații de la Bacalaureat au dat-o în bară. Uitați-vă la câteva dintre perlele de la titularizare din 2013 și vă veți convinge că ăștia-s buni de trimis la cules căpșuni…

9 Comentarii - “Nivelul viitorilor profesori”

    • Nice

      Trebuie sa obtii minim 5, dar nu sunt posturi, asa ca de obicei ajung sa predea doar cei cu note foarte mari. Anul acesta s-au prezentat la concurs oameni care anul trecut au luat 9 si 10. Da, oameni cu 9 si 10 nu au prins post vacant anul trecut. De ce vorbim doar de exceptii si nu prezentam adevarul? De ce nu spunem lumii calvarul unor oameni care invata zi de zi, care se pregatesc temeinic un an intreg, obtin note mari si nu au ce sa faca pentru ca nu exista posturi?

  1. Nice

    Pentru a obtine un post in invatamant trebuie sa iei minim 5 la examen. Altfel nu mai ai dreptul de a preda in anul respectiv.
    Cei care au scris perlele din clip nu au sanse sa prinda nimic, evident. Banuiesc ca vor lua un 2 cu felicitari. Si, ar trebuie sa stiti si voi ca sunt exceptii. 😉
    Oricum concurenta in invatamant e uriasa. Sunt oameni care se pregatesc, invata, asa cum nu veti invata voi niciodata, voi cei care ii blamati, voi cei care vorbiti in necunostinta de cauza. Sunt oameni care se prezinta an de an la examen, iau note mari, peste 7, si nu au locuri, uneori nu ajung sa predea. Dar sunt materii unde aproape toti participantii obtin note uriase. Nu stiu ce se intampla la romana, dar sa nu-i bagam pe toti in aceeasi oala. Sa nu generalizam.
    Nu imi place deloc tonul folosit in acest articol, pare ca ai ceva impotriva tuturor profesorilor. Asta ca sa fiu blanda in exprimare.

    Răspunde
    • Stefan

      Nice, ști prea bine că ajung să predea și cei care nu obțin note peste 5, chiar dacă vor fi suplinitori și vor preda în școli mai necăjite, important este că ei vor preda și vor distruge niște generații de elevi. Nu vorbesc în necunoștință, cunosc personal câteva cazuri de oameni de genu ăsta, care au căzut cu brio la titularizare, dar ei au ajuns să predea materii precum matematica, fizică, educația fizică sau limba engleză. Spune-mi tu mie că un om care ia nota 3 la titularizare, ăla e capabil să educe un copil. Tu ți-ai da copilul pe mâna unui asemenea profesor?

      De asemenea știu că examenul de titularizare înseamnă 50% cunoștințe din materia pe care o vei preda și 50% cunoștințe de pedagogie(sau cum se cheamă acea colecție de științe umaniste).Toți cei care iau note mai puțin bune se plâng că nu au fost în stare să facă nimic la pedagogie. Poate că e de înțeles, poate că nu. De-a lungul anilor în care am învățat, am observat că degeaba un profesor e foarte bun în domeniul său dacă nu e și un bun pedagog atunci degeaba…

      Pe de altă parte îți dau dreptate atunci când spui că în învățământ există o concurență uriașă. E cât se poate de adevărat, dar pentru școlile bune sau pentru cele din orașe. Pentru posturile de la țară aproape că nu se bate nimeni. Astfel se ajunge că săracii copii ajung să facă desen cu profesorul de fizică, iar chimie și fizica cu o profesoară care a terminat un liceu industrial în urmă cu ceva ani. Cred că ar trebui să ne gândim și la acești copii nu doar la cei din mediul urban unde merg doar cei cu note mari la titularizare.

      Cred că mai sus ți-am răspuns și celălalt comentariu. Să nu mă înțelegi greșit, eu nu contest nici o secundă faptul că sunt și profesori care iau note mari la titularizare, pe mine mă deranjează faptul că și cei cu perle vor ajunge într-un final tot un soi de profesori. Chiar dacă e la Cucuieții din deal, dar vor ajunge profesori.

      Să ști că nu am nimic cu profesorii, doar m-au deranjat câteva emisiuni în care i-am văzut cum se dădeau cu fundul de pământ cum că elevii este proști! Cunoscând destul de bine mediul educațional din România, nu pot decât să-i contrazic și să arăt că nu e chiar așa cum zic ei. Există foarte mulți proști și în rândurile lor, nu doar în ale elevilor.

      Apropo, l-ai văzut pe băiatul ăla olimpic, care în urma unei contestații, de la 9:40 și ceva a ajuns la 6:40 și ceva? ME-ul spune că una dintre comisii a greșit și că va plăti, dar cu viitorul acelui geniu cum rămâne?! Pe diploma lui de BAC scrie 6:40 și ceva… nu cred că după terminarea anchetei îi va mai modifica cineva notele de pe diploma de BAC.

  2. Alexandru Ionut

    Am avut la liceu vreo 2 profesoare pe care le-am întrebat odată ceva, și din câte țin eu minte, mi-au răspuns că habar n-au. La marketing și economie. În schimb, un profesor de Ingineria Valorii de la facultate, avea răspuns la absolut toate întrebările :)).
    Sincer, vina e împărțită. Și o parte din elevi sunt copaci, și o parte din profesori sunt plante. DAR dacă un elev vrea să învețe, nu se va baza doar pe profesor. Trebuie să fie autodidact. Mă simt în stare să învăț multe materii fără ajutorul cuiva.

    Răspunde
    • Stefan

      Din punctul meu de vedere, un profesor nu trebuie să știe să răspundă din nșpe mii de domenii, dar la întrebările din domeniul lui ar trebui să fie as. Zic as pentru că o să aibă de-a face atât cu elevi de toate soiurile, atât cu prostovani, cât și cu olimpici. Dacă pentru primii nu îți trebuie prea multă pregătire, odată ce urci pe scara spre olimpici ar trebui să fi capabil să oferi răspunsuri pentru că altfel riști să distrugi oameni cu potențial. E adevărat că nu trebuie să se bazeze doar pe profesor, dar tot au nevoie de un îndrumător, măcar din când în când. Și eu sunt autodidact înrăit de ani buni, dar nu pot să neg că sfaturile anumitor profesori nu mi-au prins. Una e când cineva îți spune unde e gropa și alta e când o descoperi pe propria piele, când deja te afli în ea până-n gât. 🙂

      Când am studiat în Spania am văzut o chestie foarte tare, am avut două cursuri care au fost predate de către 16 profesori, 8/curs. Fiecare profesor a predat doar bucățica în care el strălucea. Nu am mai trăit acea experință până acolo, dar după ce-am terminat cursurile am realizat că este o chestie al dracu de bună pentru student. În aceast mod ai răspuns la toate întrebările posibile și imposibile aferente cursului, iar pe lângă asta e fain că fiecare îți prezintă părțile pozitive și negative ale sferei lui de cercetare. La ei nu am văzut chestia aia: ”domeniul meu e cel mai important”. Tare mi-ar plăcea să văd așa ceva și la noi.

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!