The new Firefox is the old Internet Explorer?

Web 10 Comentarii

Trebuie să recunosc că am fost un mare fan al browser-ului produs de Mozilla, dar pe cât de mult mi-a plăcut, pe atât de mult am ajuns să-l urăsc. Cu ultimele versiuni nu a făcut decât să-mi amintească de vechiul Internet Explorer, de versiunile anterioare IE9. Din punctul meu de vedere și sunt sigur că nu sunt singurul, Firefox-ul în loc să progreseze, regresează, dispare tot ceea ce avea fain în vechile versiuni.

The new Firefox is the old Internet Explorer

The new Firefox is the old Internet Explorer

De ce scriu acest articol? nu din plăcere, ci pe urma nervilor pe care mi i-a încordat la maxim Firefox-ul. Aveam design realizat respectând standardele W3C, nu făcut după ureche, care mergea brici pe orice browser, cu excepția Firefox-ului. Care dintr-un motiv necunoscut, doar în homepage făcea ca overflow-ul să o ia razna, să nu mai țină cont de niciun clearfix. Nu o să mă bag prea mult în detalii, dar dacă dați un Google search, pe .com, după ”firefox white space after footer” o să vedeți că majoritatea celor care au întâmpinat această problemă mai spun ceva: ”only in firefox”, ceea ce mi se pare a fi o mare problemă.

Noroc că am o vastă experiență în spate și cunosc tot felul de browsers tricks iar după câteva ore am reușit să-mi rezolv problema, chiar dacă nu în cel mai ortodox mod cu putință. Nu acest lucru m-a deranjat, ci modul în care noul Firefox tinde să respecte standardele W3C. Nu se poate că Google Chrome, Opera, Safari, până și Internet Explorer 7 să randeze corect, iar Firefox-ul să fie excepția de la regulă. Urmează să scriem cod CSS special pentru Firefox, la fel ca și pentru versiunile mai vechi de IE sau ce ne așteaptă?

Privind lucrurile din perspectiva userului, în ultima vreme Firefox a început să dea rate-uri mari. Nu mai folosesc Firefox-ul, ca browser principal, de mai bine de 1 an, dar iubita a continuat să-l folosească până de curând. Dar a renunțat la el, pentru că o ținea din crash în crash, ceea ce nu este în regulă pentru un browser cu tradiție, ca Firefoxul. Nu se poate să ai 8GB de RAM, iar Firefoxul să consume jumătate, asta în condițiile în care ai câteva tab-uri deschise, printre care și-un videoclip de pe youtube.

Nu pot decât să-mi exprim profunda dezamăgire că un browser atât de respectat începe să dezamăgească atât de mult.

10 Comentarii - “The new Firefox is the old Internet Explorer?”

  1. Marius Cucu

    E nasol ca se ajunge incet, incet la monopol. Exact cum s-a intamplat pe vremuri cu Internet Explorer. Dar cu… mai multe facilitati.
    Am testat si eu versiunea dev a Firefox, dar ca viteza mi s-a parut chiar ok. Mai multe nu pot sa zic pentru ca nu il folosesc atat de mult ca sa pot sa am o parere mai ampla.
    Sper ca Microsoft sa ridice mingea la fileu si sa scoata un browser bun, competitiv.

    Răspunde
  2. ice4you

    Nu prea inteleg nici eu cum un browser atat de popular si apreciat cum era FIrefox a ajuns asa cum a ajuns. Mie nu mi’a placut niciodata in mod deosebit, in ciuda curentului cum sunt mereu 😀 eu in vremea aia am folosit Opera, desi pe buna dreptate le dadea grele batai de cap webdevaloparilor. Firefox a scazut de la o editie la alta … bag seama ca nici cu banii nu stau prea bine din momentul in care la ultimele versiuni faceau un apel pentru donatii. Nu stiu ce sa zic … dar in ritmul asta daca nu fac ceva ca sa il alinieze la noile standarde, or sa ajunga istorie alaturi de Netscape.

    Răspunde
    • Stefan

      Mie chiar mi-a plăcut, acum câțiva ani Firefox + Firebug = Love, dar parcă azi mă așteptam la mai mult decât atât.

  3. ice4you

    Pai nu de aia l’am folosit eu oare inca de la varianta 3 Beta?! 😀 M’am suparat tare pe ei cand au trecut la Chromium … pentru ca nici la varianta actuala nu mai ai cateva lucruri care imi placeau si nici posibilitatile alea de customizare ca atunci … dar macar isi face treaba bine de tot. 😀

    Răspunde

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!