Cum să-ți alegi un hosting de calitate

Web 5 Comentarii

Trăim în secolul în care business-urile se mută pe internet, indiferent de dimensiunea sau de activitatea lor. Vorbim de o migrare începută în urmă cu ani buni, dar care în ultimii 4-5 ani și-a crescut viteza exponențial, de la an la an. Odată cu aceasta migrare au fost puse în evidență două mari componente conexe: prima fiind dezvoltarea și menținerea unei aplicații web în conformitate cu cerințele business-ului, iar cea de-a fiind: găsirea unui hosting de calitate, unul care să ofere aceeași viteză de accesare tuturor utilizatorilor și care să aibă un downtime care tinde la zero.

Cum îmi aleg un hosting de calitate și la un preț rezonabil?

Hosting de calitate

Hosting de calitate

Este o întrebare cât se poate de legitimă, una la care de cele mai multe ori oferă un răspuns cel sau cei care se ocupă de dezvoltarea și menținerea aplicației / a site-ul web pentru afacerea ta. Evident, fiecare dezvoltator web îți va recomanda firma  sau firmele de hosting cu care a avut o experiență plăcută în decursul colaborărilor. Doar că aici, de foarte multe ori intervine o mică problemă, clientului s-ar putea să nu-i convină prețul așa-zisului hosting de calitate, în special atunci când vorbim de clienți mici și mijlocii. Nu trebui să fim ipocriți și să-i arătăm cu degetul, reducerea oricărui cost este un plus pentru orice afacere. Să ne facem înțeleși, ei trebuie înțeleși până la un anumit punct, acela în care tu, ca dezvoltator web îți dai seama că hosting-ul ieftin pe care îl vrea clientul tău s-ar putea să-i afecteze afacerea sa online. Ieșirea din acest impas se rezolvă printr-o discuție clară cu clientul, prin explicarea tuturor minusurilor care pot apărea pe parcurs, dacă se zgârcește. Iar în acest caz, cel mai bun exemplu poate fi văzut în fiecare an, de Black Friday.

Hosting-ul perfect este acela care îndeplinește toate cerințele afacerii tale online și nu o afectează în niciun fel, iar raportul calitate-preț este justificat. Oricum, când alegeți un serviciu de hosting ar fi bine să alegeți un furnizor care îndeplinește următoarele condiții:

  • Are o infrastructură care poate face față aproape oricărei provocări, excepție făcând: calamitățile naturale, războaiele etc.
  • Are legături cu mai mulți furnizori de internet, atât la nivel național, cât și internațional (în cazul în care piața voastră de desfacere este internațională).
  • Garantează prin contract un uptime care tinde la 100%, în majoritate cazurilor este 99.99 și ceva.
  • Are resurse hardware și software de ultimă generație.
  • Oferă backup-uri regulate, automate, dar și la cerere.
  • Oferă suport tehnic non-stop și rezolvări rapide ale problemelor. Din punctul meu de vedere, acest aspect este unul foarte important și trebuie să fie un criteriu eliminatoriu.
  • Datacenter-ul este unul securizat și construit la standarde moderne, nu se află într-o pivniță.

Ce furnizori de hosting recomanzi?

Din România am lucrat cu mulți dintre marii furnizori de hosting, nu pentru că mi-am dorit eu să-i încerc,  ci pentru că multe dintre  proiectele la care am lucrat în decursul anilor, aveau deja un provider de hosting. Spre fericirea noastră, pe piața românească există destul de multe firme care oferă servicii de calitate. Eu unul am avut doar experiențe plăcute cei de la Mxhost™. Colaborez cu ei de prin anul 2008, mi-am îndrumat foarte mulți colaboratori și prieteni să le folosească serviciile lor, iar feedback-ul lor a fost de fiecare dată unul cât se poate de pozitiv. Au servicii de calitate, fie că vorbim de shared hosting, fie că vorbim de servere,  iar prețul este justificat în fiecare caz. Ce m-a impresionat de fiecare dată a fost timpul lor de răspuns, orice tichet deschis pentru suport a fost rezolvat în câteva minute, indiferent de ora din zi sau din noapte.

În afara României am folosit serviciile a vreo 4 provideri mari, însă de aproximativ un an folosesc doar serviciile de hosting a celor de la Digital Ocean. Mi se par foarte în regulă, au prețuri mai mult decât decente și uptime foarte bun. Nu știu cum stau la partea de suport pentru că ei având doar VPS-uri nu am avut nevoie de ajutor. În rest am doar cuvinte de laudă, au un cloud în toată regulă. Am un proiect la care lucrez în această perioadă, este găzduit în datecenter-ul din Amsterdam și pot să vă spun că feedback-ul oricărui test este de nota 10. Partea faină la Digital Ocean este că poți oricând să-ți mărești resursele de care ai nevoie, cu doar câteva click-uri, iar maxim 2 minute totul e up and running. Pe de altă parte, prețurile sunt cât se poate de rezonabile, pentru 5$ /lună puteți avea VPS-ul vostru, în cloud, gata de lucru în 2-3 minute. Plus că tot timpul au cupoane care vă oferă câte un discount de 10$, dacă alegeți pachetul de bază asta înseamnă 2 luni gratuite.

5 Comentarii - “Cum să-ți alegi un hosting de calitate”

    • Stefan

      Daca chiar ai nevoie de un VPS si nu stii ce sa-i faci atunci nu cred ca ar strica sa platesti pe cineva sa ti-l configureze corespunzator. Zgarceala din acel moment te poate costa mai mult, peste o luna, doua sau chiar mai putin timp.

  1. Gorby

    Inainte auzeai des de probleme cu hosting-ul, de servere picate si toate cele, acum insa pare ca multi si-au rezolvat problemele si nici macar firmele de hosting ieftin nu mai au probleme.
    Eu am de la gsoftcentral de vreo 5 ani si sunt extrem de multumit.

    Răspunde
    • Stefan

      Multi din aia mici au renuntat la serverele din pivnita bunicii si au ales sa fie reselleri, iar astfel si-au rezolvat problemele.

  2. Mihai

    Legat de hostingul romanesc ai dreptate. Si eu am gazduire de la Mxhost si is extrem de multumit fata de restu cu care am colaborat in trecut. Ce m-a surprins a fost faptul ca mi-au raspuns rapid la ticket chiar daca era 12noaptea. Sunt acolo niste baieti cred eu foarte bine pregatiti si amabili.
    Am patit la altii cand ii sunam sa imi raspunda de parca i-am intrerupt dintro activitate si parca imi vorbeau in scarba desi plateam o caruta de bani. La astia imi place ca iti explica pe inteles. Si mai ieftini!

    Răspunde

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!