Facebook Graph Search

IT 2 Comentarii

Facebook Graph Search este o nouă funcție atașată binecunoscutei rețele de socializare Facebook, funcție prin care utilizatorii pot folosi rețeaua de socializare și pe post de motor de căutare. De ce avem nevoie de un nou motor de căutare când avem Google și altele la fel de tari? Avem nevoie de unul mai special precum cel lansat de către Facebook pentru că este mult mai ușor să gășești răspunsuri, îndrumări și recomandări, mai ales dacă acestea sunt oferite de către prietenii tăi. Vorba aceea… dacă pe prieteni nu te poți baza, atunci pe cine?

Cu siguranță nu există termen de comparație între un motor clasic de căutare precum Google/Bing și cel pe care în curând îl vor lansa cei de la Facebook. Viitorul motorul lor de căutare al Facebok-ului intitulat Graph Search se bazează doar pe informațiile culese de la prietenii tăi din această rețea de socializare. Toate informațiile postate de către utilizatorii Facebook-ului vor fi culese și organizate astfel încât cele care au aceeași tematică să constituie o sursă de informare pentru toți prietenii noștri din rețea.

Un bun exemplu de înțelegere a modului de funcționare al acestui nou modul al Facebook-ului ar fi următorul. Peste câteva luni încep concediile de vară, toți vrem să ne petrecem concediile în locuri frumoase și dacă se poate locuri în care nu am mai fost dar despre care toși vrem să avem un mic bagaj de informații. Cu noul modul de la Facebook aceste informații vor fi culese foarte simplu. O simplă căutare pe FB despre locul unde vrei să îți petreci vacanța sau unde vrei să te cazezi și automat vei găsi comentariile prietenilor tăi care au fost în acel loc și aprecierile lor legate de acesta.

Acest lucru este foarte util pentru că știm co toții că una e să ai informații oficiale, informații îmbogățite cu o mare doză de marketing și una e să ai informații obiective de la persoane care chiar au avut de a face în mod direct cu ceva. Privind lucrurile dintr-o altă perspectivă acestă nouă funcție atașata Facebook-ului îți permite să afli mult mai multe lucruri despre prietenii tăi, informații care poate uneor aceștia nu și-ar dori să fie atât de bine organizate și prezentate tuturor prietenilor.

Momentan modulul Graph Search este în versiune beta și poate fi folosit doar de anumiți utilizatori care în prealabil s-au înscris pe o listă de așteptare. Update-ul acesta pare o chestie destul de intresantă și care cu siguranță în viitor va aduce mai mult sau mai puțin moartea site-urilor de review-uri pentru că pe nimeni nu  o să mai intereseze review-urile făcute de necunoscuți prin comentarii ci mai degrabă o să prefere să afle părerea prietenilor. Gradul de încredere în informațiile oferite va fi mult mai mare plus că dacă ai nevoie de mai multe informații ști cu siguranță la cine poți apela în mod direct pentru dobândirea lor.

Cu Facebook Graph Search orice ce check-in și opinie atașată va avea o influență directă asupra viitorului unei afaceri sau asupra unui lucru. 🙂

2 Comentarii - “Facebook Graph Search”

  1. Ionutzu

    Nu cred ca va fi moartea site-urilor de review. Acestea vor deveni incetul cu incetul agegatoare si de continut facebook fata de continutul propriu. Si plus ca au deja o baza de date consistenta si o categorisire / ierarhizare mai „fine-grained” ca sa zic asa. Dar da, se vrea promitatoare.

    Răspunde
    • Stefan

      Sa sti ca la faza cu agregatoare de continut de pe facebook nu m-am gandit pentru ca din start mi se pare cam aiurea sa-o ofere prin API acces la toate posturile userilor, cred ca ar atinge destul de tare partea de privacy.

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!