Editor LaTeX Online, Gratuit și în Cloud

LaTeX-ul este un limbaj de formatare a documentelor științifice și ca atare nu este folosit de prea multă lume. Majoritatea celor care folosesc acest limbaj de formatare a documentelor sunt persoane din  mediile academice, motiv pentru care limbajul în sine nu este foarte cunoscut multora deși categoric are o utilitate foarte mare.

sharelatex editor onlineCu ajutorul unor comenzi predefinite acest limbaj vă permite să scrieți foarte repede orice formulări matematice și de orice nivel de complexitate. În acest articol nu vreau să povestesc despre ce este LaTeX-ul ci vreau să prezint o unealtă foarte faină și utilă acelora dintre noi care folosim LaTeX-ul. Cei care nu știu despre acest limbaj, îi învit să citească acest tutorial introductiv despre LaTeX făcut de către un cercetător român din SUA.

Unealta despre care vreau să vă vorbesc în acest articol se numește ShareLaTex, un site care ne permite să creem, să edităm și să partajăm cu alții, documente LaTeX. Modulul de creare și editare a documentelor LaTeX nu are nevoie de niciun plugin, este o unealtă totalmente online și care nu vă ține legați de un anumit calculator. Partea de sharing și de editare a documentelor în timp real împreună cu ați utilizatori ai site-ului este gratuită pentru tine și încă un utilizator (pentru un proiect) dar pentru o echipă formată din mai multe persoane trebuie să accesați un plan tarifar în funcție de numărul de persoane care lucrează la proiect.

Utilizatorii care plătesc pentru acest serviciu mai au ca beneficiu prioritate ridicată la compiliarea proiectului și tot itinerariul schimbărilor făcute în proiect. Tot pentru aceștia în viitorul apropiat site-ul va mai oferi sincronizare automat cu Dropbox și Google Drive dar și acces Git. Oricum nu uitați că pentru scopuri personale acesttă unealtă este mană cerească având în vedere că este gratuit și nu vă cere să instalați nimic.

Spor la editat online cât mai multe documente LaTeX.

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!