Dispare Winamp-ul

IT 16 Comentarii

Nu mare mi-a fost mirarea ca în această seară browserind aiurea pe net să dau peste un articol de pe lifehacker.com în care scrie că va disparea Winamp-ul din peisajul media player-elor. Inițial am crezut că e o glumă sau vreo campanie publicitară, dar din păcate se pare că este cât se poate de adevărat. Începând cu 15 decembrie 2013 site-ul winamp.com se închide iar odată cu acesta vor dispărea și toate serviciile adiacente, inclusiv binecunoscutul media player – Winamp.

Pe winamp.com nu este este specificat niciun motiv pentru care se renunță la proiect și la toate servicile adiacente. Informațiile oferite sunt scurte și la obiect:

winampWinamp.com and associated web services will no longer be available past December 20, 2013. Additionally, Winamp Media players will no longer be available for download. Please download the latest version before that date. See release notes for latest improvements to this last release.
Thanks for supporting the Winamp community for over 15 years.

Chiar dacă în ultimul an nu am mai folosit Winamp-ul decât atunci nu aveam acces la Internet, îmi pare rău să aud această veste. Chiar mi-a fost un prieten bun. Se numără printre primele programe pe care le instalam pe PC/laptop, imediat după ce reinstalam Windows-ul. Atunci când am început să folosesc în paralel și diverse distribuții de Linux, am încercat să-l folosesc și acolo, evident prin Wine. Deseori se întâmpla să nu funcționeze corespunzător motiv pentru care am renunțat la el pe Linux în detrimentul XMMS-ului. În schimb pe Windows a rămas preferatul meu și nu oricum, ci cu interfața clasică.

Așadar, dacă folosiți Winamp-ul ar fi indicat să vă descărcați ultima versiune înainte de 20 decembrie 2013.

16 Comentarii - “Dispare Winamp-ul”

 1. ice4you

  Cumva ma asteptam sa se intample asta … dar nu pot sa spun ca m’a bucurat vestea. Din cate am mai citit pe ici pe colo cica acest proiect ar putea fi continuat ca un open source de catre fani.

  Răspunde
  • Stefan

   Bine ai venit pe blog! Da, ar fi o idee faină dacă proiectul ar fi continuat ca open source. M-aș bucura să fie așa.

 2. Razvan

  Oricum nu dispare de tot, ci nu vor mai fi update-uri.
  Daca va fi pus pe internet ca opensource cu siguranta isi va reveni, chiar cu niste imbunatatiri mai bune.
  De existat va exista ani buni, sunt multi care il folosesc, sa nu mai spun de radiouri.

  Răspunde
  • Stefan

   După cum ziceam și mai sus, ar fi frumos dacă ar continua ca open source. Iar dacă nu va fi așa va fi destul de rău pentru că acum deși update-urile și suportul nu reprezintă o problemă, cine știe, în viitoare poate chiar va fi nevoie de așa ceva. Iar un soft fără suport e ca și mort.

 3. ice4you

  Multumesc Stefan pentru primire … sper sa stabilim o vizitare constanta de acum. 🙂

  Si eu sper ca OpenSource sa ii continue mostenirea … acum depinde si de AOL care detin in continuare patentele pe care au dat 80 milioane de dolari in 1999. 🙂

  Răspunde
 4. Gorby

  Dispare pentru ca in ultimii ani nu prea a mai produs $ si cei de la Aol au decis ca e mai bine sa-l inchida, dar cu siguranta nu va disparea de tot 🙂

  Răspunde
  • Stefan

   Interesant articolul, sincer nu stiam chiar nu stiam istoria Winamp-ului, decat asa in mare. 🙂 Recomand si eu articolul. Merci! 🙂

 5. maria

  Dispare si in locul lui va aparea cu siguranta ceva ce va deveni la fel de popular….sa stii ca imi aduce aminte de primul calculator pe care l-am primit de la mos craciun, clasa a5-a…acum 10 ani…il am si acum:)!…il folosesc doar pt word ,facebook si winamp!:)

  Răspunde

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!