Despre Advertoriale

Web 4 Comentarii

Publicitatea prin advertoriale chiar daca nu este un concept nou a început să fie folosită la capacitate maximă relativ recent. Mulți proprietari de afaceri online aflați în impas au aflat de facilitățile advertorialelor și  au început să folosească până au dat direct în spam.

Conceptul în sine nu este unul prost, ba este chiar foarte bun, problema este că mulți nu știu cum să îl folosească și atunci evident că totul se duce pe apa sâmbetei. Mulți proprietari de afaceri online au impresia că dacă îi dau unei fătuci cu blog 5 lei și ea scrie 300 de cuvinte despre știu eu ce produs iar în articol inserează 10 deeplink-uri pe cuvinte cheie către pagina produsului respectiv, succesul vine imediat după. Din păcate pentru ei și din fericire pentru concurență nu este chiar așa.

După cum ziceam și în începutul articolului dacă acest lucru nu îl faci cum trebuie duce direct la spam, Google și alte motoare de căutare o să te considere un mare spammer și o să-i doară în cot de sutele tale de backlink-uri. Pornind chiar de la exemplul anterior o să încerc să menționez câteva greșeli frecvente pe care le fac unii cumpărători de astfel de publicitate.

Despre advertorialeÎn primul rând cine se oferă să îți scrie un advertorial pentru 5 lei ori e prost ori nu știe cum merge treaba în domeniu. Oricare ar fi din astea două este clar treaba o să iasă prost. De ce? pur și simplu că dacă e prost atunci scrie prost pe blog și nu îl citește nici dracu iar pentru motoarele de căutare tâmpeniile nu contează. Dacă nu știe cum merge treaba în domeniu atunci clar trebuie să-l lași să mai învețe și poate peste vreun an doi poți să cumperi un advertorial de la el/ea pentru că altfel îl va face prost și investiția ta de jumătate de pachet de țigări va fi degeaba.

Decât să plătești 10 advertoriale proaste cu 5 lei/bucată mai bine plătești două cu 25 de lei/bucată pentru că sigur alea vor avea un mai mare efect. De ce? pentru că cine e bun și știe ce face nu se vinde pe jumătate de pachet de țigări sau ba chiar mai puțin. Din păcate mulți bloggeri sau bloggerițe care au articole de calitate nu au înțeles că nici măcar prostituatele nu se vând așa ieftin. 🙂

Prețul unui advertorial ar trebui să fie cât se poate de realist, iar prin realist să se înțeleagă un preț care este influențat de traficul pe care îl are blogul respectiv, pagerank-ul și nu în cel din urmă calitatea articolelor de pe blog și nișa pe care este axat. Nu cumperi advertorial despre mere și pere pe un blog care scrie despre anvelope de iarnă.  Sau un exemplu negativ cât se poate de real  e legat de advertorialele despre țigări electronice pe bloguri despre cosmetice… În această situație este clar ca randamentul este negativ.

În al doilea rând, un advertorial de 300 de cuvinte și cu 10 deeplink-uri este din start o mare mizerie. Un advertorial făcut bine ar trebui să aibă în jur de 1000 de cuvinte și cu maxim 3 deeplink-uri dar care pointează către pagini web diferite ale aceluiași site. O altă chestie este să nu abuzați de cuvinte cheie în articol, încercați să folosiți un limbaj cât mai natural posibil și cât mai puțin spammy. Iar nu în cele din urmă să aveți în vedere că deeplink-urile nu trebuie plasate în aceeași frază, plasați-le mult mai aerisit pentru a avea efectul scontat.

În al treilea rând cel care cumpără advertoriale pentru a promova ceva ar trebui să ști când și câte advertoriale să cumpere, nu neapărat cât îl ține buzunarul. De fapt dacă dă 5 lei/bucată atunci buzunarul îl va ține o perioadă destul de lungă. 🙂 O campanie de promovare prin advertoriale trebuie desfășurată pe o perioadă de cel puțin o lună de zile, începând cu maxim 5/6 advertoriale pe săptămână și să nu fie pus în fiecare săptămână accentul doar pe aceleași cuvinte cheie.

La al treilea punct marea greșeală pe care o fac majoritatea clienților este că apelează la 100 de bloguri de pe blogspot.com în același timp oferă un premiu de rahat sau 5 lei pentru un advertorial și cer de la toți blogării să publice cam în același timp articolele. O astfel de campanie este cu siguranță sora mai mare a lui Spam și a Ineficienței. SEO-iștii care se ocupă de astfel de campanii ar trebui să știe cel mai bine acest lucru., sau nu. 🙂

Eu unul sunt pro advertoriale pentru că așa am și eu de câștigat dar și cel pentru care scriu, toată lumea este mulțumită dacă campania este făcută cu cap. Dar am zis făcută CU CAP, altfel arunci niște bani pe geam de pomană. Dacă închei un parteneriat pe baza advertorialelor trebuie să stabilești de la început niște chestii de bun simț cu clientul tău iar el trebuie să înțeleagă că în această ligă se joacă după niște reguli.

Sport la scris advertoriale 🙂

4 Comentarii - “Despre Advertoriale”

  1. Yamasha

    Era o vorba, prost e ala care da, nu care vinde…daca ei vor sa vanda un articol cu 5 lei sa-l vanda, dar…eu pentru 5 lei nici macar n-as scrie un articol…dar sa-l si public…

    Răspunde
  2. Claudiu

    Mai trist e ca daca se afla ca ai vandut cu 5 lei un advertorial, nici nu prea vei mai putea creste pretul. Cat despre numarul deeplink-urilor, in advertorialele scrise de mine am pus doar cate 1. Deobicei merge cam 1 / 300 de cuvinte… in principiu iese cum ai zis tu, 3/1000.

    Răspunde

Trackbacks/Pingbacks

  1.  Pretul advertorialelor pe bloguri. Reclame platite | 50bani Blog

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!