Democrație „originală”, dar votul mai poate aștepta

Viaţă 2 Comentarii

În România trăim într-o democrație originală, una pe care a creat-o Iliescu și pe care o continuă moștenitorii săi. Alegerile prezidențiale de ieri nu au făcut decât să confirme acest lucru. Am stat aseară până pe la ora 1, m-am uitat la talk show-urile post alegeri și tot nu-mi venea a crede că într-o perioadă în care țara e într-un continuu picaj, 40% dintre români au votat pentru baroni, corupție și ciumă roșie.

O vorbă, de după blocuri, spunea că nu-i țara de căcat, ci oamenii de pe teritoriul ei. Și bine zicea… Cum să te plângă că-ți este greu? cum să te plângi că instituțiile statului își bat joc de tine? cum să te plângi că nu ai loc de muncă? când tu mergi și votezi pentru menținerea acestor mizerii. E drept, românii au fost puși să aleagă dintre 14 tolomaci, dar chiar și așa să-ți vinzi votul pe niște creșteri salariale fictive și pe niște minciuni de 2 lei, asta chiar e jalnic.

E trist, după 25 de traseism politic, după 25 de ani de corupție, foame și necazuri, românii nu au înțeles nimic. Eu încă nu pot concepe că românii pot fi atât de ușor duși de nas. Nu pot să realizez că trăiesc într-o țară în care lumea trăiește din iluzii, din povești și minciuni electorale.  Nu pot să cred că o țară care se dă drept stat european, aleșii ne îngrădesc un drept fundamental și, teoretic, garantat prin Constituție. Da, vorbesc de dreptul la vot, acel drept care le-a fost îngrădit conaționalilor noștri din străinătate sau unor oameni care se aflau în trecere prin București.

Măi, oameni buni, cum puteți vota pentru un președinte care la nici 24 de ore după primul tur de scrutin, iese, cu o nesimțire crasă și neagă o realitate cruntă, cum ?! Faptul că multor oameni le-a fost îngrădit acest drept nu este o iluzie, cum ne face Ponta să credem. E un fapt! Din fericire, am cunoștințe prin toate țările unde au fost probleme grave cu votul și la fiecare am văzut, pe Facebook, aceleași poze cu cozi interminabile. Multi dintre ei sunt oameni cu capul pe umeri și fără niciun fel de afiliere politică, nu aveau niciun interes să arate că mii de oameni nu pot vota. Dacă nu aș fi văzut aceeași poveste în: Danemarca, Irlanda, Marea Britanie, Spania, Italia sau Franța, poate că aș fi înclinat să cred că este făcătură de presă. Dar, din păcate, realitatea e jalnică și nu e cum a anunțat-o azi Ponta – că-n linii mari totul a fost ok. Nu a fost! Și nici nu va fi atât timp cât ciuma roșie încă pune stăpânire peste țara asta.

Sincer, mă gândesc cu groază la perioada de după 16 Noiembrie. Nu vreau să-mi imaginez o țară condusă de un om care neagă cu vehemența orice realitatea care nu este în favoarea sa. Nu vreau să-mi imaginez că un astfel de om poate să fie conducătorul nostru. Oare din 19 milioane de oameni chiar nu se găsea altul?! În 2004 Băsescu spunea că – oare ce blestem o fi pe țara asta să aleagă între doi comuniști?, acum, după 10 ani, eu mă întreb – oare ce blestem o fi pe țara asta, să-i acorde 40% din voturi unui om care este mai prejos decât orice comunist?

Later edit: Într-un sat din Teleorman, pe listele suplimentare erau 180 de persoane, iar la o secție din sectorul 3, unde am votat eu erau doar 90 la ora 17. Măi, măi, pe unde se plimbă turiștii ăștia…

2 Comentarii - “Democrație „originală”, dar votul mai poate aștepta”

  1. ice4you

    Nu vreau sa intram in polemici pe teme politice pentru ca eu cu prietenii mei evit tot ce inseamna politica, fotbal, religie, dragoste … de aceia voi spune ca eu privesc cu un oarecare optimism dupa 16 noiembrie. Evident ca unul dintre noi se inseala … ramane sa vedem care. 😀

    Răspunde

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!