Aseară am fost la cumpărături în Auchan și întâmplător am văzut aparatele de reciclat pe care, din nefericire pentru noi, se pune praful în voie. Noroc cu oamenii care se ocupă de curățenie. Nimeni nu le folosește, nimeni nu reciclează, exact cum am prevăzut în urmă cu aproape 3 ani, când stimabilul nostru premier și ministrul mediului se lăudau pe la televizor cu introducerea aparatelor de reciclat. N-au fost decât niște acte de campanie electorală, iar odată cu trecerea ei au fost date uitării. Ați mai auzit voi de atunci ceva legat de reciclare, ați mai văzut voi vreo ieșire a aleșilor din guvern, să mai zică ceva despre acest subiect? Sunt 100% sigur că nu.
În 2012 când am văzut tam-tamul legat de introducerea aparatelor de reciclat mi-am zis un singur lucru – fail. Și, din neferice, așa a fost să fie. Eu tocmai mă întorsesem atunci din Finlanda, unde vedeam zilnic cozi la aparatele de reciclat. Mi-ar fi plăcut să văd așa ceva și aici, dar date fiind condițiile de reciclare și educația românilor pe această temă, pentru mine viitorul aparatelor de reciclat era clar încă de atunci.
La noi, autoritățile au mizat pe faptul că românii vor fi binevoitori și vor recicla de pomană, ete că au gândit prost încă o dată. Dacă vă uitați în articolul meu din 2012 am scris și prețurile care se practicau pe vremea aia în Finlanda pentru fiecare recipient reciclat. Vă rog să mă credeți că erau unele destul de mari, nu 5 bani/pet, cum s-au gândit să ofere ai noștri. În Finlanda, pentru o sticlă de 1.5 litri reciclată primeai 40 de cenți, asta în condițiile în care o sticlă de 1.5 litri de apă costa 1Euro sau puțin peste. Zic asta așa ca să vă faceți o idee de ce alții sunt motivați să recicleze. Ca să nu mai zic că oamenii aveau o adevărată educație în privința reciclatului, un lucru care nouă, românilor, ne lipsește cu desăvârșire. De cele mai multe ori românul nu se obosește să arunce un ambalaj la coșul de gunoi darămite să-l ducă după el până la primul aparat de reciclat.
Când se apucă românii de reciclat? Cel mai probabil niciodată, cel puțin dacă autoritățile nu iau în serios acest subiect. O luare în serios ar însemna oferirea unei recompense generoase pentru fiecare pet, doză sau sticlă reciclată; iar pe lângă astea, în locul orelor de religie din școli mai bine ar introduce o oră de ecologie unde viitoarele generații să învețe despre acest binele care și-l pot face cu mâna lor.
Pe de altă parte, românul trebuie să mai lase din stima de sine și să nu-i fie rușine să meargă cu recipientele la reciclat. Dau din nou Finlanda ca exemplu, acolo am văzut cu ochii mei când o persoană s-a dat jos dintr-o mașină de peste 50.000 de Euro, îmbrăcat la patru ace, și-a scos punga cu sticle din portbagaj și a mers de le-a reciclat. Sunt sigur că nu avea nevoie de banii ăia, dar lui îi păsa de mediul în care trăia el și semenii lui. Pentru mine întâmplarea asta a fost o adevărată lecție.
Aș mai putea bate multe taste pe tema aceasta, dar cred că nu fac decât să consum curentul de pomană, puțini sunt cei cărora le pasă de acest subiect. Voi ce credeți, de ce românul are o fobie atunci când vine vorba de reciclat? E vorba doar de faptul că-i lipsește motivația financiară sau pur și simplu îi lipsește educație pe acest subiect?
ice4you
Reciclarea ar trebui sa fie ceva ce face parte dintr’un simt civic in teorie … in practica sa nu uitam ca la bazele acestui spirit civic peste tot au stat doua lucruri: banii fie ca recompensa fie ca amenda. La noi nu e nici una nici alta … si nici cum trebuie nu sunt organizate pentru ca sa nu fi nevoit sa cari dupa tine plase cu ambalaje pana la dracu in praznic. Ca ai adus aminte de tarile nordice iti spun eu de o poveste din Copenhaga care seamna cu a ta … aveam un amic plecat pe acolo care imi povestea ca a trait luni de zile din reciclare si acum isi suplimenteaza destul de serios veniturile alaturi de alti danezi, care nu sunt priviti ca niste boschetari ba chiar dimpotriva sunt priviti ca oameni civilizati. Te cred si eu ca iti comvine sa reciclezi cand pentru un pet din plastic primesti 40 centi iar pentru o cutie din aluminiu 60 de centi. Cine ar da cu piciorul unei asemena ocazii de a iti recupera din banii dati pe acele produse in loc sa le inghesui in punga de gunoi alaturi de altele pentru ca la noi oricum nu conteaza, reciclarea fiind la nivel de batjocura. Ca o paralele in timp … imi aduc aminte de vremurile din epoca de aur cand reciclam la greu … eram copii si faceam pe dracu in patru sa ducem materiale la reciclat pentru ca primeam o gramada de bani cu care puteam merge la un film sau ne luam ce vroiam, unii facusera din asta o adevarata industrie cam ca si ce vezi acum in tarile nordice.
Stefan
De ce crezi că sunt atât de mulți conaționali de culoare plecați în țările nordice? Au prins și ei figura, femeia la cerșit și bărbatul după sticle pentru reciclat. Într-o zi am întâlnit unul care a reciclat de 60 de euro, ia să facem un calcul simplu – 60 de euro x 20 de zile pe lună, așa-i că face un câștig mai mult decât decent? Și eu am fost rezonabil la numărul de zile, că mai și plouă în anumite zile, dar dacă merge 30 de zile câștigă mai bine de un minim pe economie de la ei.
La treburi din astea ar trebui să se raporteze guvernul când vrea să reducă rata sărăciei, nu la ajutoare sociale și alte mizerii, alea nu-s viabile, pe când astea sunt. După cum zice și proverbul – dă-i omului un pește și va mânca o zi. Învață-l să pescuiască și va mânca o viață… Dar unde nu-i cap la conducători, păcat de ea țară.
Că tot veni vorba de Epoca de Aur, mă uitam astăzi la niște poze vechi din Iași, de prin 80 și am rămas surprins să văd că străzile arătau mai bine ca azi. Curate, marcaje cu var vizibile peste tot, fără gropi, iar spațiile verzi era mai numeroase. Pe când astăzi… e greu de povestit.
Daniel E.
Reciclează si românii, pe malurile râurilor…
Stefan
Din păcate cam așa este…
VASI le R
De ce să recicleze românii? E mai uşor de aruncat la coş sau direct pe jos.
Stefan
Stai să vine amenzile alea pe care ni le pregătește UE din cauza faptului că nu reciclăm, să vezi atunci distracție. Nu știu dacă o să-i mai vin cuiva să arunce un ambalaj pe jos.
Malin
In Spania iti iei 200 de euro amenda doar daca reciclezi gresit. Avem cinci containere diferite si in fiecare dintre ele trebuie sa arunci un anumit tip de gunoi, iar cand o serie de turisti au aruncat la gramada imediat ne-au pus cei de la primarie pe usa la scara o hartie in care ne informa ce se arunca unde si care sunt amenzile in cazul in care-l prind pe cel ce arunca amestecat.
Ba mai mult cei care se ocupa cu ridicarea gunoiului sunt instruiti ca in cazul in care vad un sac de plastice la sticla sau la hartie sa-l desfaca si sa-l lase desfacut in fata scarii (lucru ce s-a si intamplat de cateva ori).