Cumpărați produse românești pentru susținerea producătorilor locali, dar și implicit a economiei naționale. Este o poveste foarte faină pe care nu de puține ori o auzim pe canalele media. Povestea este spusă atât de politicieni, cât și de reprezentații asociațiilor producătorilor români bla bla bla. Și uite așa toate-s bune și frumose până la proba contrarie, iar pentru spune lucrurilor pe nume o să tratez acest subiect pe câteva cazuri ”grăitoare”.
Anul acesta a fost pentru România un an cu o bogată producție de cereale, legume și fructe. Condiții în care prețurile produselor din aceste categorii ar trebui să scadă, lucru care nu s-a intâmplat în România, ci din contră au crescut. Dacă în timpul verii prețul cartofilor românești (vorba vine) se învârtea undeva la 1,5 lei, imediat cu venirea toamnei a crescut la 2 lei – 2,5 lei. Mă repet, acest lucru întâmplându-se în condițiile în care foarte mulți producători români au avut o ditai producția de cartofi, atât de mare încât bună partea nici nu au cultivat-o pentru că nu mai aveau ce face cu ea. Deci cartofi au fost cu nemiluita și atunci ce justifică prețurile astea așa de mari la cartofi? Cum se pot poate justifica un preț de 45 de eurocenți/kg de cartofi în România, în condițiile în care, în Finlanda cumpăram frecvent cartofi la 70 de eurocenți/kg? Asta în condițiile în care finlandezii importă cam tot ce pun pe masă atunci când vine vorba de legume. Probabil că mulți veți spune că mafia e mare și că în piață prețurile ajung la a cincea mână, da, vă dau dreptate. Dar în supermaket cum se justifică acest lucru?
Dacă ne uităm puțin în urmă, nu de mult s-a încheiat sezonul pepenilor verzi. În piața de lângă mine, prețul lor nu a scăzut sub 1,5 lei/kg, chiar dacă pe la începutul lui Octombrie, atunci când a venit primul îngheț, vânzătorii au fost nevoiți să arunce toți pepenii. Și mai pun o întrebare, cât se poate de legitimă, oare ăia care-i vindeau sunt atât de proști sau au cumpărat pepenii ăia la prețuri de nimic și nu le pasă de investiția făcută?
Sunt două exemple prin care eu ca simplu cetățean român nu pot susține o parte din producătorii locali, pe aceia care se ocupă cu agricultura. Pur și simplu nu-i pot susține în condițiile în care prețurile produselor românești sunt atât de nesimțite.Pur și simplu nu pot duce în spate producătorii românești de care sunt atârnați încă 7 rânduri de paraziți care ar trebui să-mi vând mie un produs. Oare statul român nu ar trebui să aibă un cuvânt de spus în toată această poveste? Oare toată povestea asta nu are un pic de iz de evaziune fiscală?
Închei acest articol printr-o mică întâmplare care a avut loc lângă piața pe care o am în apropiere. Într-o dimineață treceam grăbit pe acolo și văd un comunitar și un jandarm care s-au luat de un nene de la țară, un moș amărât care vindea lapte la colțul pieței. Omul se rugă să nu-i dea amendă pentru că nu ar reuși să o plătească cu laptele vândut într-o săptămână… La auzul acestor vorbe comunitarul îi spune: ”Domne’, dumneata trebuie să înțelegi că faci evaziune fiscală, iar statul român nu încurajează treaba asta.” Iar acum vin eu și vă întreb, oare ăia care stăteau între pereții pieței, oare ăia ce făceau?!
Yamasha
se auzea ca vor da o lege cel putin pentru supermarketuri… dar nu stiu cat va fi aplicata….
Ciprian
Ce s-a întâmplat cu vânzătorul de lapte, se întâmplă cu absolut toţi cei care vând lucruri pentru supravieţui. Nu am văzut niciodată să se ia de un ţigan care vinde ciorapi şi lame de topor printre oamenii din piaţă. De fapt, nici nu mă mir, pentru că aia nu e evaziune fiscală dacă poliţistul are cotă parte…
Razvan
Interesant punct de vedere.
Insa eu sunt pro sustinerii produselor romanesti. Noi ca Stat democratic trebuie sa invatam democratia si sa tragem la raspundere pe cei care practica evaziune fiscala, cei care isi bat joc de noi.
Oricum omul de la tara isi ajusteaza preturile in functie de oferta din piata. Fiindca daca ai 20-40 de ari si lucrezi singur ori ai ceva ajutor, nu prea iti permiti sa reduci pretul. Vrei sa scoti un profit ori cel putin sa iesi pe zero.
Dar mai sunt in piata bisnitari care cumpara din alta parte, mai ieftin (de la depozite), si le vand la oras, cu babe 100% de la tara, fiind puse sa para ca vand produse bio.
Trebuie si noi ca consumatori sa vedem cum sta treaba, sa sustinem dar sa si sanctionam pe cei care vor sa ne insele.
Am o intrebare pentru tine Stefan: in situatia spusa de tine, daca mergeai si le spuneai celor 2 reprezentanti ai Statului sa lase omul in pace si sa sanctioneze pe care care merita ca altfel vei scrie despre ei pe blogul tau, crezi ca nu l-ar fi lasat in pace si eventual s-ar fi luat de cineva care merita?
Stefan
Răzvan, deși nu pare, și eu sunt sustinător al produselor românești pentru că sunt convins că de pe urma lor avem toți de beneficiat. Dar în același timp nu pot susține produse românești care sunt de aceeași calitate ca și alea din Turcia, dar care au prețul cu 20% mai mare decât alea din Turcia. Dacă raportul calitate preț ar fi justificat atunci nu așa avea nimic de comentat, dar în condițiile e destul de greu de justificat.
Iar ca să îți răspund la întrebare, tu crezi că i-ar fi interesat de-un blog? Sunt ferm convins că nu i-ar fi interesat nici dacă mă numărăm între primii 10 A-listeri din România. Într-un fel îi înțeleg, ei trebuie să-și facă norma și dacă pe omul ăla l-au găsit mai slab de înger, pe ăla l-au sancționat. Ceea ce am vrut eu să semnalez este că nu mi se pare deloc corect să sancționăm selectiv. Evaziunea fiscala pe care o face amărâtul ăla e egală cu zero față de aia pe care o facă ăia care stau între pereții pieței.
ice4you
Sa cumparam produse romanesti ar insemna ca ne dam de lucru unii la altii si asta ar fi un lucru pozitiv … dar bineinteles ca la noi ca orice lucru bun, nici asta nu tine … pentru ca orice produs romanesc este de cateva ori mai scump decat unul de import pentru ca asa cum ai scris si tu, de la producator pana la cumparatorul final se pun de la 5 intermediari in sus care in general merg cu adaosuri de 100%. Pai cum sa le mai cumpar … cand pur si simplu nu mi’le permit si nu ma mir ca dispar din supermarketuri atata vreme cat aia nu sunt prosti si nici dispus sa arunce profiturile pe intermediari.