Cumpăr sau vând loc în cămin, sper că este un titlu sugestiv pentru ambele părți implicate în procesul de înstrăinare a unui loc din căminele studențești, just kidding. Pentru că începerea anului universitar 2012-2013 se apropie cu pași repezi drept urmare m-am gândit să le dau și în acest an o mână de ajutor celor care sunt interesați.
Știu că sunt foarte mulți ipocriți care spun că nu se mai vând locurile din căminele studențești, dar, din păcate, această afacere este încă în floare. Sunt foarte multe întrebări care se pun în legătură cu acest fenomen ANORMAL care se întâmplă an de an în scumpa noastră Românie.
De ce se vând locurile în cămin? pentru că sunt administratori și studenți care au găsit o modalitate de a face bani.
De ce îşi vând locul în cămin cei care totuși îl primesc? Pentru că aceștia sunt cei care nu au nevoie de fapt de un loc în cămin. Pentru că legea universitară românească este foarte prost concepută. Există un punct în această lege care spune că orice copil de cadru didactic are loc asigurat în cămin și colac peste pupăză nici nu trebuie să plătească pentru el pe parcursul anului universitar. Cred că numai la noi singurul aspect de care ține cont atunci când se acordă locurile în cămin este media pe care o au studenții în anul universitar precedent. Normal ar fi să se țină cont și de distanța dintre domiciliul stabil al studentului și centrul universitar.
Știu un caz concret când un student dintr-o localitate limitrofă Iașiului, o localitate în care ajunge în maxim 20 de minute cu autobuzul, totuși studentul a primit loc în cămin deși erau unii ca mine care erau de la 500KM distanță față de Iași și tot nu au primit loc. Pentru că toți avem o logică pun și eu o întrebare: Care ar fi probabilitatea ca acel om să NU își vândă locul primit în cămin? Vă răspund eu, zero barat. Subiectul in cauză după ce l-a primit l-a și vândut.
De ce nu ia nimeni măsuri? Pentru că toți cei care sunt implicați în procesul de vindere a locurilor în căminele studențești își primesc remunerația cuvenită.
Dacă tot se vând locurile în cămine, cât mai costă unul? Răspunsul este foarte simplu, depinde de confortul căminului, dar să nu vă faceți speranțe că veți cumpăra mai ieftin de vreo 400 de EURO. Dacă cumperi locul de la un student norocos vei plăti mai puțin decât ai da dacă ai lua locul direct de la administrator. Dezavantajul, atunci când cumperi de la un student este că vei sta tot timpul cu acul în fund să nu fi prins și dat afară. Dacă vrei să scapi de stres dai mai mult și îl cumperi direct de la sursă și te va durea direct în fund până la sfârșitul anului universitar.
Care este riscul atunci când îți vinzi locul de cămin? Teoretic vorbind dacă ești prin vei fi exmatriculat și dacă ești student bugetar te vei mai putea reînmatricula doar la taxă. Practic vorbind te doare în cot dacă ești sigur că nu are cine să te toarne sau dacă ai dat un mic procent și persoanelor care te-ar putea prinde.
Eu am răspuns la câteva întrebări elementare care pot fi puse de orice om care provine dintr-o țară civilizată, așa cum nu este România, dacă voi mai aveți și alte întrebări legate de vinderea locurilor în cămin adresați-le și dacă știu vă răspund. Oricum, dacă sunteți cei care vă cumpărați un loc în cămin atunci gândiți-vă de două ori înainte să faceți acest pas. Gândiți-vă că dacă sunteți prinși în mijlocul iernii o să rămâneți direct în mijlocul străzii cu tot cu lucrurile și chiar dacă este început anul universitar chiriile încă vor avea prețuri destul de piperate în orașele cu marile centre universitare. Mai bine căutați-vă din timp o chirie mai ieftină, dar e mai sigură.
Baftă tuturor să își găsească un loc de cazare ieftin.
Lasa un comentariu: