Cum să NU-ți plătești facturile

Diverse 9 Comentarii

Internetul îți oferă nu multe, ci foarte multe beneficii, evident, dacă știi că Internetul nu înseamnă doar Facebook, piraterie și spam-uri primite prin email. Dacă NU reușești să vezi dincolo de aceste trei aspecte atunci înseamnă că plătești degeaba factura la Internet. Iar pentru că veni vorba de facturi, fraților, unul dintre cele mai mari beneficii ale Internetului este dat de plata on-line a facturilor casnice și nu numai.

Facturile în format electronic le plătești de-acasă

E simplu, fiecare furnizor de servicii din România îți permite să-ți plătești factura on-line. Nu trebuie să mergi și să mai împingi cozi kilometrice, pe la Poșta Româna sau pe alte ghișee. Am adus din nou în discuție subiectul plății on-line a facturilor, pentru că ieri stând la coadă la Poșta Română, să primesc niște chestii cumpărate de pe Ebay, am constatat că 90% din cei care se aflau la rând erau acolo pentru a-și plăti facturile. Pe majoritatea i-am înțeles pentru că erau oameni de peste 60 de ani, dar la un moment dat s-a întâmplat o fază care denota atâta prostie…

Vine în poștă o duduie de vreo 30 de ani cu un prunc de mână, vede că e coadă mare și-i pleznește o idee genială – ia copilul în brațe și se oprește direct la ghișeu, că deh, o femeie cu un prunc în brațe are întâietate. Chiar dacă pruncul mai avea puțin și mergea la școală. Vorba unei pensioare – ”nu e prea mare să-l mai duci în brațe?” 🙂

Eu am trecut ușor peste nesimțirea ei, însă nu am putut trece la fel de ușor și peste prostia ei. Ea a venit la Poștă să-și plătească factura la Enel, factură pe care a cerut-o să-i fie livrată exclusiv în format electronic. Acasă a printat-o la o imprimantă fără tuș, atât de execrabil încât codul de bare al facturii nu putea fi nici scanat și nici citit, pur și simplu nu se vedea tot. Văzând că nu poate să o plătească, deșteapta s-a apucat să se certe cu aia de la ghișeu că: dacă nu are tuș la imprimantă asta nu înseamnă că nu-și poate plăti factura, că ea trebuie să fie acolo în baza de date, că deși factura i se livrează exclusiv în format electronic, ea vine lună de lună și plătește la poștă… și alte vorbe din astea spuse o logică de maimuță.

În opinia ei, ea proceda corect doar că scârba aia de la poștă nu vroia să-i caute în baza de date numele, ca să-și poată plăti factura. Până la urma și-a scos telefonul și situația s-a rezolvat, avea factura și pe email.

Bun, cred că nu mai e cazul să mai explic de ce așa nu se face, de ce să nu scoți factura în format electronic și apoi să o plătești la Poștă. Nu de alta, dar așa nu ai rezolvat nimic. Scopul unei facturi electronice nu este doar de a salva niște copaci, ci și de a te scuti să nu mai stai la cozi interminabile. Cardul bancar nu-l faci doar ca să plătești comisioane, ci și ca să plătești diverse chestii, printre care și facturi. Și nu cred că mai este vreun român care nu are card. Până și bunica-mea, care are 80 de ani, și ea are card și-l folosește. Și e femeie simplă de la țară, nu doamnă dă București.

9 Comentarii - “Cum să NU-ți plătești facturile”

  1. ice4you

    Este greu sa dezobisnuiesti oameni de anumite lucruri, plus ca plata online presupune sa ai un card care sa permita astfel de plati. Personal eu nu am incredere in acest mod de plata care presupune niste riscuri ce nu sunt pregatit sa mi’le asum, dar ca alternativa am oricand la dispozitie punctele PayPoint pe care le gasesti peste tot si in drumul spre munca de exemplu iti poti plati rapid facturile fara sa stai la cozi, fara sa ocupi inutil timpul altora sau sa iti bati capul cu alte prostii. Nu vor fratele meu si gata … zici ca is nebuni … la banci si posta se creaza niste cozi kilometrice pentru plata unor rahaturi de facturi. Unele banci insa au rezolvat inteligent, montand automate de plata si nu mai accepta la ghiseu platile utilitatilor. Ar putea sa faca acelasi lucru si Posta Romana … si in felul asta nu ar mai avea de ales decat intre automat sau PayPoint.

    Răspunde
    • Stefan

      Din câte știu eu toate băncile din România emit carduri care pot fi folosite și on-line. Dacă nu au această facilitate activată by default, nu e mare chestie să mergi până la bancă și să ceri activarea ei. Da, fiindcă veni vorba de încredere, cred că ăsta e un motiv general valabil, dar s-a ajuns la un pas în care ar trebui să avem încredere și-n procesatorii de plăți electronice. 🙂 Ăsta e unul din primii pași dacă vrem să mai scăpăm de hârțoage.

      Fără nici cea mai mică exagerare, eu unul cred că am făcut mii de tranzacții on-line, din 2007, de când mi-am făcut primul card bancar și nu am avut nicio problemă până în momentul de față. Unde am simțit că nu am încredere 100% în procesatorul de plăti, am plătit prin PayPal că așa știam că între cardul meu și beneficiar este un procesator serios, chiar dacă plăteam câțiva bani în plus.

      Și PayPoint-urile reprezintă o alternativă foarte bună, dar acolo lipesc cozile. 🙂 Poate de asta lumea evită să le folosească. Eu de fiecare dată când trebuie să ajung pe la poștă mă gândesc cu groază la cozile de acolo, cozi generate de plătitorii de facturi. Degeaba schimbăm președintele, degeaba schimbăm guvernul, degeaba am întrat în UE, dacă nu reușim să schimbăm niște mentalități cred că toate astea le facem în zadar.

  2. ice4you

    Pai nu cred ca ai inteles …. cand am spus ca ar trebui sa ai un card … ma refeream chiar sa ai unul … oricat de straniu poate ti s’ar parea … nu toata lumea are asa ceva … iar eu sunt unul dintre aia! 😀 La mine unul ce’i in mana, nu’i minciuna … cash only! 😀 Am un soi de card care defapt nu e al meu pe care mai primeam diversi bani de pe te miri unde si pe care cred ca inca mai am ceva bani. De doua ori am incercat sa platesc cu el … odata la un hotel si nu le mergea cititorul …. daca nu aveam cash la mine trebuia sa imi las chilotii gaj si odata la o benzinarie unde le era picat internetul … daca nu aveam cash la mine … nu stiu cum plecam cu plinul facut fara sa platesc. A … defapt a mai fost o tentativa sa imi platesc rovigneta … fara care am mers trei sfert de tara pana am gasit undeva unde sa accepte plata ei cu cardul. Deci … multumesc …. da NU … multumesc … prefer oricand banii cash. 😀

    Pe langa toate astea mai sunt 2 chestii care ma deranjeaza:

    1. Nu inteleg de ce sa platesc comisioane bancilor pentru proprii mei bani?!
    2. Ma seaca ideea ca tranzactiile mele sa fie monitorizate permanent, confidentialitatea acestor date fiind una mai mult decat discutabila si practic la indemana oricui. Nu ca am ceva de ascuns … nici vorba … dar pur si simplu nu imi place mie ideea de a fi monitorizat in vreun fel, de aia urasc si serviciile Google/Facebook. Ok … nu sunt vreun naiv sa cred ca oricat m’as feri eu nu se intampla, dar macar evit pe cat pot.

    Deci … prefer Pay’Point’urile … sunt o solutie foarte moderna, rapida si convenabila. Din pacate nu toti vor sa accepte macar una dintre aceste alternative si oricat te’ar surprinde, nici dincolo nu este cu mult mai bine … asta ca sa mai demolam putin din mitul lucrului de afara bine facut. 😀

    Răspunde
    • Stefan

      Deci tu chiar mergi pe varianta aia de old school. :)) Clar că nu am înțeles bine de la început. :)) Eu mă aflu fix la popul opus, am avut multe zile când am umblat cu 1 leu în portofel pentru că peste tot am plătit cu cardul. Din fericire pentru mine nu mi s-a întâmplat niciodată să nu pot plăti electronic și să nu am cash la mine. În schimb eu mă plângeam că nu am putut plăti contactless. :))

      Într-un fel îți dau dreptate că nu are rost să dai comisioane, pe de altă parte eu unul nu aș putea fără. Prin 2007 când mi-am făcut primul card, l-am făcut pentru că eram nevoit să primesc banii de la distanță. Atunci mi-am tras un cont la care i-am atașat încă două de valută și de atunci sunt client fidel la ING. Faptul că de-a lungul timpului am lucrat cu oameni din diverse colțuri ale lumii, lucrul ăsta cred că justifică mai mult decât aș putea spune eu în cuvinte, utilitatea card/cont bancar pentru mine.. Dacă nu avem card/cont bancar nu puteam să-mi primesc banii, scurt și la obiect. Să dau câțiva zeci de lei pe an, pe administrare, nu mi s-a părut o așa mare crimă, pentru mine se justifică. 🙂 Prin studenție avem vreo 3 carduri, al meu, ăsta de care ziceam, unul la BRD pentru viratul bursei și unul la Transilvania pentru asigurarea de sănătate gratuită, ce-i drept e că o am pentru străinătate.

      Aș ține să te contrazic cu privire la mitul de afară. Pe bune, pe unde am fost eu nu am văzut teama asta de plăți electronice. Până și chiria mi-o plăteam electronic, iar la utilități nu am știut ce sunt alea facturi printate, totul electronic, atât în Spania, cât și-n Finlanda. Poate am fost eu mai norocos, ce să zic. 🙂 În Finlanda, în tren umbla un nene, cum e la noi controlorul cu un POS legat de curea și puteai să-ți cumperi bilet de la el, cu cardul. 😀

  3. ice4you

    Noi suntem se pare ca la multe capitole la polul opus … ceia ce este un lucru foarte bun pentru ca asa se naste progresul … si cred ca de aia ne si intelegem asa bine. 😀

    Eu … nu consider cardul ca pe ceva de neconceput, insa spre deosebire de tine nu il inteleg ca si instrument principal de plata. Eu sa merg undeva fara bani in buzunar m’as simti in curul gol doar cu plasticul ala la mine … si uite iti dau cateva exemple:

    1. Probleme cu masina pe drum in varful unui deal, Cucuietii din Deal … am gasit un bade sa imi dea o mana de ajutor, dar la badea nu puteam sa ii tai o felie din cardul ala de plastic ca nici sa se stearga cu el la cur nu era bun.

    2. Alimentare masina la o benzinarie obscura intre Sighisoara si Brasov … cei care au fost pe acolo ar fi bine sa aiba plinul facut ca benzinarii pe drum nu mai gasesc si sunt peste 100km … iar pe acolo cash only.

    3. La Auchan, umplut bine caruciorul cu cele necesare, nici de al dracu nu o vrut POS ala sa citeasca cardul desi cu 2 ore inainte scosesem niste bani de pe el de la bancomat … norocul ala o fost ca altfel trebuia sa lasam tot acolo si sa ne baga p0l@ in alea 3 ore de alergat printre rafturile pacii si stat la cozi pe la case.

    4. Mers la Jermanica … aveam Card Visa Business Silver … refuzat cand am vrut sa platesc cu el, din motive pe care nu mi le’a explicat nimeni desi era emis de o banca germana, cu debit suficient pe el. Am scos pana la urma banii din perete si cu aia ne’am facut treaba fara sa ma lovesc nicaieri de vreun refuz ca hartiile alea le stiau toti. 😀

    5. In ce primesc platile dincolo … faptul ca faceai tu asta, aia nu inseamna ca si nativi fac acelasi lucru! 😉 Multi sunt mai batuti in cap ca noi pe aici … se practica si acolo pe scara destul de larga plata cu cash. Ca au o mai mica reticenta la plata electronica ii drept … daca vine vorba de primit bani, cu datul e mai greu si la aia mai ales ca is speriati ca de bombe dupa numeroasele cazuri in care au ramas fara bani pe carduri. Si la ei media a jucat aici un rol important.

    Eu accept noul nu sunt batut in cap, dar doar combinat cu metodele classice pentru ca inca totul e cam in stadiu BETA si mie unul nu imi inspira incredere, mai ales ca m’am ars de atatea ori cu plasticul ala care nu avea nici o valoare desi teoretic era sustinut din punct de vedere intrinsec. 😀

    Răspunde
    • Stefan

      După cum ziceam, din fericire, eu unul nu am pățit până acum să nu pot plăti cu cardul și să nu am nici cash. Acum să nu-ți imaginezi că plec la drum fără cash în buzunar, nici gând. Decât fără, mai bine nu. 🙂 Dar în București sau în alte orașe mi-am permis să mă hazardez. În primul rând pentru că dacă aș scoate banii la bancomat asta ar însemna un comision destul de gras, pe când la plată electronică, pentru mine, e zero, încă. 🙂

      Din exemplele pe care mi le-ai dat tu, te înțeleg perfect. Din păcate trăim în România și ne putem aștepta să nu meargă POS-ul peste tot, încă nu avem drumuri bune peste tot, darămite POS-uri, care să mai fie și funcționale. 😀

      Drept să-ți spun, în Germania nu am stat foarte mult, pe la ei am trecut de mai multe ori, fie cu mașina, fie cu avionul. Și am făcut pauze fie la benzinărie, fie în aeroport. Din fericire acolo nu am întâlnit niciun soi de probleme. În schimb unde am stat mai mult: Spania, Finlanda, Italia, Franța (doar o zi) și Elveția, acolo am văzut niște chestii pe care noi nu le avem, oricât ne-am da cu fundul de pământ. Printre care și faza asta cu plățile electronice. Dacă tu poți să-ți cumperi bilet de autobuz doar cu cardul, pentru mine e un mare pas. Asta înseamnă că nu trebuie să merg la un ghișeu, la o scârbă care să-mi vorbească pe un ton de regină. Ca să nu mai zic că nu am văzut limită de plată cu cardul, am văzut cu ochii mei când cineva a cumpărat un corn de 70 de cenți și a plătit cu cardul. 🙂 Poate că nici la ei nu-s lucruri bine făcute, dar îs niște lucruri mai bine făcute decât la noi. Asta e clar și repet, nu e doar la nordici. E adevărat, la ei e mult mai bine, lucrurile sunt făcute cu subiect și predicat. Dar și de la restu dacă am încerca să luăm părțile bune, tot am fi mai câștigați decât să încercăm să fim originali, dar cu influențe maghiaro-balcano-rusofone. Chiar dacă de la maghiari, românii au avut de învățat doar lucruri bune, tot respectul pentru ei.

      În ceea ce privește confidențialitatea tranzacțiilor nu am o problemă, la fel ca și modul în care unii ne urmăresc pe internet. Să urmărească, tot ce fac e justificabil, așa că puțin îmi pasă. Îmi place să cred că eu sunt doar un pește mic într-un ocean atât de mare… Iar pescarilor le plac peștii mari, nu ăia mici, ăia se lasă să mai crească. :))

  4. ice4you

    P.S.

    6. A ramas problema confindentialitatii tranzactiilor … despre care nu ai adus aminte … pentru mine unul este unul din principalele probleme! Tot ce imi ataca acest drept il refuz fara sa stau pe ganduri. Cum am zis, nu am absolut nimic de ascuns dar aia nu inseamna ca trebuie sa permit ca intimitatea sa imi fie incalcata. 🙂

    P.S. 2 – cum ti’am mai spus eu … tarile nordice sunt exceptii din multe puncte de vedere fata de restul galetii europene … cand mai faci raportari la dincolo scoate’i din ecuatie! 😀

    Răspunde
  5. ice4you

    Ca veni vorba de feedback sa ma bag si eu in seama 😛

    Pune si tu un o editare la comentarii setata la vreo 5 minute ca sa le poti edita daca ai gresit sau mai vrei sa adaugi ceva pentru a nu fi obligat sa mai scrii inca un post! 😛

    Răspunde

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!