Să mărești raza de acoperire a semnalului wi-fi nu este unu lucru complicat, iar acest lucru este de folos, îndeosebi celor care locuiesc la casa și dispun de un singur router wireless. Însă pentru a înțelege cum poți să-ți îmbunătățești puterea semnalului emis de access point-ul tău, mai întâi trebuie să știi care sunt factorii care pot afecta semnalul wireless. Nu este suficient să ai un router wireless bun, trebuie să știi și să-l folosești într-un mod optim.
Interferențele Wi-Fi
Atunci când vorbim de semnal wireless vorbim de unde radio (unde electromagnetice) care vrând-nevrând pot interfera cu alte unde electromagnetice coerente, de aceeași frecvență și de aceeași polarizare. Rezultatul interferenței poate fi văzut cu ochiul liber, el este principalul factor care duce la scăderea puterii semnalului emis de un router wireless și implicit la fluctuații ale vitezei de internet.
Vă întrebați cu cine poate interfera semnalul emis de routerul vostru? Cu semnalul emis de routerele vecinilor, cu radiația de la cuptorul de microunde, cu senzorii perimetru și lista poate continua. Exista foarte multe posibile surse de interferență. Probabil că unora li se va părea amuzant că am zis de cuptorul cu microunde, dar vă spun că nu-i de râs și vă conving prin povestirea unei situații reale, plus argumentare tehnică.
În primii ani de studenție la Iași, eu locuiam într-un cămin de băieți în care aveam acces la internet prin cablu, iar iubita stătea într-un cămin de fete în care accesul la internet era wireless. Un cămin cu 4 etaje, 20 de camere pe etaj, 5 calculatoare / laptopuri în fiecare cameră, două routere wireless la fiecare palier. În momentul în care cineva pornea un cuptor cu microunde, în toată partea aia de palier cădea internetul. Asta e o situație reală pe care am trăit-o și pe care o argumentează foarte bine cei de la CISCO:
For example, microwave ovens emit interference on a 50 percent duty cycle (as they cycle on and off with the 60-Hz AC power). This means that a microwave oven operating at the same frequency as one of your 802.11 access points can reduce the effective throughput and capacity of your access by 50 percent. So, if your access point was designed to achieve 24 Mbps, it may now be reduced to 12 Mbps in the vicinity of the microwave when it operates. If your only application on the WLAN is convenience data networking (for example, Web surfing), this loss of throughput may not be immediately obvious. But as you add capacity and latency-sensitive applications such as voice over Wi-Fi your network, controlling the impact of interference will become a critical issue. Sursa și mai multe informații aici.
Cum să crești puterea și raza de acoperire a semnalului Wi-Fi:
- Plasați routerul într-un loc în care să se afle oarecum în centrul spațiului care trebuie acoperit, în centrul casei dacă vreți. Să nu fie pus în unghere sau lângă obiecte care pot duce la ecranarea semnalului.
- Setați routerul să emită pe canale nepopulate. Am scris mai demult despre aplicația de Android care vă permite să vedeți cât de populat este spectrul wi-fi și care sunt canalele aglomerate și care sunt cele libere. Folosiți-o și alegeți canalele potrivite pentru routerul vostru, nu-l lăsați pe auto.
- După cum am explicat și mai sus, feriți-vă de interferențe. Asigurați-vă în imediata apropiere a acces point-ului nu există niciun alt aparat care emite unde radio. Dacă e să o vorbim pe aia dreaptă, în totalitate nu vă puteți ascunde de interferențe, dar măcar cât se poate.
- Securizați-vă routerul și asigurați-vă că nu împărțiți banda cu alții.
- În funcție de aplicațiile folosite și care necesită acces la internet, în funcție de gradul de interes le puteți seta din router prioritatea. Documentați-vă despre QoS (Quality of Service), dar aveți mare grijă cum vă folosiți de această facilitate.
- Dacă aveți o suprafață mai mare de acoperit și routerul vostru nu face față pentru că aveți pereți din beton armat sau mai știu eu ce, atunci folosiți un repetor wireless.
După cum ați putut vedea, nu e nimic complicat, trebuie urmați doar câțiva pași simpli și trebuie înțeles care sunt factorii care vă pot scădea puterea semnalului Wi-Fi.
Îți recomand să citește și routere wireless cu porturi gigabit.
ice4you
Bun articol … pentru marirea semnalului exista insa si o solutie extrem de simpla si ieftina care consta in directionarea semnalului inspre zonele unde acesta este utilizat, prin fabricarea artizanala din folie de aluminiu a unui banal deflector de semnal sub forma unui semicerc care sa fie amplasat in spatele routerului. Pozitia acestuia se poate modifica in functie de necesitatea cresteri semnalului intr’o anumita directie. Nu este o solutie foarte estetica insa destul de eficienta. De asemenea pentru o mai buna receptie, este recomandata achizitionarea unei antene externe de 5dBi, conectata pe usb cu ajutorul unui cablu USB care va permite amplasarea ei in cea mai buna zona de receptie.
Stefan
E foarte binevenită și soluția cu direcționarea semnalului, dar am zis să nu scriu și despre improvizații că românul, în general, e AS la așa ceva. Mă bucur că ai adus în discuție și antena de recepție, chiar am omis acest aspect.
ice4you
Ai dreptate cu priceperea romanului insa din pacate nu prea ii duce mintea in ce privesc solutiile simple de genul cele prezentate mai sus. Ca un banal exemplu, in locul directionarii semnalului dupa metoda descrisa mai sus, am vazut la cineva o solutie cat se poate de romaneasca: a demontat antena de la router si a prelungit’o cu o sarma. Adica de un capat a legat antena si de alalat routerul. 😀 😀 Eficienta bineinteles ca era undeva la nivel 0 pentru ca pierderile de semnal erau uriase, sarma aia nici macar ecranata nu era. Dupa ce i’am demonstrat faza cu banalul deflector a recunoscut ca la asta nu s’a gandit pentru ca habar nu avea ca routerul ala emitea prin unde radio. 😀
In ce priveste bruierea semnalului, un cuptor cu microunde prost ecranat (in general modele facute pe submarin) pe langa ca este periculos pentru sanatate, poate crea problemele descris, dar ar fi bine sa luati in considerare si alte echipamente cum ar fi mousi/tastaturi wifi, boxe wifi, telefoane cordless si cam tot ce emit radio. Oricare din aceste echipamente poat interfera si altera calitatea semnalului. Sfatul tau Stefane cu alegerea unui canal cat mai liber este unul foarte bun.
Ca un fel de offtopic nu pot sa nu amintesc faptul ca emisiile astea de unde radio nu sunt deloc sanatoase pe termen lung, de aia, ar fi bine ca macar noaptea cand dormiti si nu folositi conexiunea WiFi sa le scoateti din priza. 🙂
Stefan
Hi că-i bună asta, cred că omul avea amintiri din Epoca de Aur, când muta antena televizorului ca să nu mai aibă pureci. 😀 Îmi amintește de improvizațiile mele din copilărie, când făceam antene cu mercur din termometru. =)) Te cred pe cuvânt că eficiența este zero sau chiar mai rău de atât, dar așa se întâmplă când vrei să fii deștept și o dai de gard.
La treaba cu canalul m-am lovit și eu destul de recent, anul trecut, când m-am mutat în București mi-am cumpărat un nenorocit de router de 150Mbps pe Wi-Fi și mergea, nu prost, ci foarte prost. Și m-am apucat să investighez cauzele. Ce să vezi? Unul dintre vecinii mei avea un router identic, amândouă mergeau pe primele canale, plus încă vreo alte 4 routere din bloc. 🙂 Am schimbat canalul de emisie și problema s-a rezolvat parțial, al vecinului se lua tot după al meu. 🙂 Până la urmă l-am convins pe al vecinului să stea dracului în banca lui și de atunci nu am mai avut probleme. Nu-ți spun cum am reușit. :))
Adevărul e că în ziua de azi noi trăim într-o baltă de radiații electromagnetice, poate că acum nu simțim încă efectele, dar în timp se vor vedea. Sunt ferm convins de asta. Partea nasoală este că nimeni nu vorbește despre ele și sunt ignorate, fie din considerente comerciale (care fac tot posibilul să nu fie publicate lucrări concrete pe această temă), fie din necunoaștere.
OVERLOS
Ai putea să-mi spui cum să improvizezi, simplu, un router cu raza de aproximativ 800m? Fără ca viteza internetului să fie mare… Dacă s-ar putea… fiind o interferență de doar 2 routere…