Cu chirie în Iaşi

Mai este foarte puţin până începe noul an universitar şi odată cu acest eveniment au început să crească exponenţial şi preţurile la chirii. Stam şi mă uitam, de curiozitate, să văd ce preţuri se mai practică la o chirie în Iaşi şi am rămas tablou. Un apartament cu două camere costă în Iaşi undeva între 250(într-o zonă nasolă) şi 350 de euro într-o zonă cât de cât bunicică.

Dacă facem puţină comparație între preţurile la chiriile din România şi cele din afară, în ţări precum Italia, Franţa, Finlanda etc. vom constata că fără doar şi poate avem preţuri la chirie ca şi ei, dar să nu uităm un lucru că totuşi în România un salariu mediu se învârte undeva în jurul la vreo 150 de euro pe când în alte ţări europene depăşeşte 1000 de euro. Trecând peste această hoţie românească, omul când nu are unde sta plăteşte şi cât nu face numai să aibă o casă unde locuiască, spun asta din proprie experienţă.

În altă ordine de idei, pentru că am stat şi voi mai sta în Iaşi cu chirie, aş vrea să dau câteva sfaturi celor care se mută pentru prima dată în Iaşi în chirie:

 • Nu alegeţi o zonă precum Nicolina că e foarte rău famată, Tătăraşi Green Park pentru că e prea departe de centru, idem pentru Baza 3, Păcurari OMV(Kaufland).
 • Alegeţi o chirie aproape de universitatea unde veţi învăţa pentru că uneori, iarna, chiar şi tramvaiele îngheaţă. Să ajungi din Tudor în Copou spre exemplu va fi o adevărată aventură.
 • O chirie departe de universitate presupune un abonament lunar la mijloacele de transport în comun, dacă nu sunteţi la buget un abonament pe toate liniile costă aproximativ 100 de lei.
 • Nu vă lăsaţi păcăliţi de anunţuri precum „garsonieră la vilă” pentru că în majoritatea cazurilor va fi o cameră într-o casă pe care nu o veţi putea numi vilă, o să aveţi baie la comun cu alţii şi o să vă întâlniţi zilnic cu proprietarul(care nu totdeauna are o prezenţă agreabilă). Nu vă pierdeţi timpul cu astfel de anunţuri.
 • Înainte de a închiria o locuinţă verificaţi ce restanţe sunt la întreţinere pentru a evita surprizele financiare, neplăcute, pe viitor.
 • Aveţi grijă dacă vă vreţi să vă luaţi chirie prin intermediul unei agenţii imobiliare pentru că în general se percepe un comision în valoare de o lună e chirie.
 • Dacă proprietarul nu vă cere să faceţi un contract, atunci cereţi voi şi faceţi unul de mână cu martori şi nu uitaţi să specificaţi suma pe care o aveţi de plată lunar, ce garanţie aţi dat etc.
 • Un site bun unde vă puteţi găsi chirie în Iaşi este Anunţuri.Evenimentul.ro

Baftă tuturor celor interesaţi să îşi găsească o chirie ieftină în Iaşi.

5 Comentarii - “Cu chirie în Iaşi”

 1. Andronici

  Si eu cred ca preturile sunt mari la chiriile din Iasi, dar se poate face economie prin inchirierea unui apartament de mai multe persoane iar apoi sa imparta costurile si valorea chiriei.

  Răspunde
 2. oana

  Eu am locuit si in Tudor, si in Dacia, si in Baza 3. Nu mi-a fost deloc greu sa ajung la facultate zi de zi in Copou, chiar si cand aveam ore de la 8. Daca nu iti permiti chirie in zona Copou sau centru sau undeva mai aproape, atunci poti face un sacrificiu minor de 13 lei pt abonament daca esti la buget, sau o plimbare daca nu esti la buget, pentru ca nu strica niciodata putina miscare, si exista destule trasee de tramvai sau autobuz care te lasa in fata facultatii. Daca doresti confort, atunci trebuie sa sari cu banul.

  Răspunde
  • Stefan

   Este foarte adevarat ca daca vrei confort trebuie sa sari cu banul… In alta ordine de ide, gandestete ca este mult mai bine sa dormi dimineata jumatatea de ora in plus decat sa petreci jumatatea de ora sau mai mult prin autobuz sau tramvai. In schimb daca alegi faza cu deplasatul pe jos, este foarte in regula daca vremea tine cu tine, cand afara sunt sub -10grade Celsius nu cred ca o sa iti mai vina sa faci miscare…. 🙂

 3. Catalin

  Salut, Stefan! interesant articolul si iti multumesc pentru sfaturi. Luand in considerare tot ce ai spus mai sus, cunosti locuri mai accesibile de cazare pentru o studenta in anul I, care bineinteles nu cunoaste atat de bine Iasiul? Ce sfaturi sau sugestii imi poti da?

  Răspunde
  • Stefan

   Salut Catalin, din pacate nu as putea sa iti spun niste locuri accesibile, cred ca cea mai ieftina solutie ar insemna ca studenta in cauza sa se combine cu alte studente si sa imparta un apartament, atat la taxa chirieri cat si a utilitatilor. O alta solutie ar mai putea sa fi sa se cazeze in internat, la vreun liceu, vezi Negruzzi daca mai au locuri.

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!