Cu ce să schimb obiectivul kit?

Au trecut doi ani de mi-am luat bătrânul D3100 și încă îl folosesc cu obiectivul kit. Am zis că mai întâi să-nvăț și apoi să investesc, iar după doi ani cred că ar fi cazul să-l ajut cu un obiectiv mai bun. În același timp să mă ajut și pe mine, să fac niște poze, o idee, mai bune. Tind să cred că am învățat ceva din cadrele pe care le-am tras în ultimii doi ani și am ajuns să-i văd limitările.

Vreau un obiectiv foto, pentru DSLR, bun la toate…

Da, știu că sună mai mult sau mai puțin aberant ceea ce vreau eu, dar ar fi minunat dacă s-ar putea. Adică nu vreau să mă plimb cu alte 5 obiective după mine și să le tot schimb în funcție de necesitate. Pur și simplu nu pot să fac asta. În vacanță merg cu avionul și vreau ca-n bagajul de mână să-mi încapă și laptopul, nu doar sculele foto.

Nu sunt fotograf profesionist, iar fotografia, pentru mine, e doar o pasiune pe care o practic doar când ies pe undeva. Drept urmare, noul obiectiv vreau să mă ajute și când vreau să fac poze de la apropiere, dar și când vreau să fotografiez diverse obiective turistice. Dacă găsesc un obiectiv care să-mi îndeplinească astea două condiții și să aibă și VR, eu sunt mai mult decât fericit.

Obiectiv Nikon 18-105mm f-3.5-5.6G ED VR AF-S DX

Între ce obiective oscilez?

În momentul de față oscilez între două obiective, ambele produse de Nikon, dar care se intersectează doar pe o mică porțiune atunci când vorbim de distanțe focale. Primul dintre obiective dintre ele e Nikon 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR AF-S DX, practic, el mi-ar asigura și facilitățile vechiului obiectiv kit, iar în același timp mi-ar aduce și opțiuni noi.

Al doilea obiectiv pe care am pus ochiul e Nikon 55-200mm f/4-5.6G AF-S DX ED VR. M-am documentat destul de mult asupra lui, e foarte fain. Singurul lucru care mă deranjează e faptul că-mi taie plaja de distanțe focale cuprinse între 18-55, cea cu care eram eu obișnuit eu la obiectivul kit și de care aș avea nevoie în continuare.

Am studiat piața, știu că mai există niște variante de la Sigma și Tamron, mă rog, niște modele care, oarecum, combină plajele de distanțe focale ale celor două obiective de mai sus. Sincer, aș prefera să le scot din discuție datorită faptului că ambele sunt destul de lente și de zgomotoase. Nu sunt prieten prea mare cu focalizarea manuală, așa că ăsta e un motiv în plus pentru care vreau să le scot din discuție.

Bun, v-am spus la ce voi folosi noul obiectiv, care sunt obiectivele între care oscilez, voi pe care dintre cele doua l-ați alege și de ce?

7 Comentarii - “Cu ce să schimb obiectivul kit?”

 1. Marius

  All in one nu cred că găsești. Eu sunt fan Sigma, au zoom-ul super fin, iar art-urile sunt incredibile. Au scos acum unul cu F constant. Minunăție 🙂

  Răspunde
  • Stefan

   Sunt sigur că nu găsesc unul, dar vreau unul. :)) Ce fel de focalizare practici, manuală sau automată?

 2. Marius

  Eu nu prea sunt în targetul tău, folosesc obiectul în 99% din cazuri pentru video. Așa că am nevoie de focus manual. Pe automat Nikon-ul nu stă atât de bine, iar dacă e lumină puțină, am pus-o.
  Mai nou caut obiective cu puțin zoom sau chiar fixe. Nasol este că cele ieftine nu au stabilizare, iar filmatul din mână chiar e o problemă.

  Răspunde
 3. ice4you

  Recomand cu incredere:

  http://www.f64.ro/products/description/Tamron_AF_S_18_200mm_f_3_5_6_3_XR_Di_II_LD_Aspherical_IF_Macro-Nikon/index.html

  Review pentru varianta Canon …

  http://ingerisidemoni.ro/blog/tamron-af-18-200mm-f3-5-6-3-xr-ld-aspherical-if-macro-pentru-canon-eos-iceworld-minireview/

  Ma declar mai mult decat multumit, chiar daca uneori are obiceiul sa supraexpuna … de aia exista Photoshop iar variantele mai scumpe de la Nikon nu sunt cu mult mai ok desi mai scumpe. Gentica Tamron -> Nikor este comuna, de aici si asemanarea designului! 😉

  Răspunde
  • ice4you

   P.S. Daca nu te grabesti si mai ai rabdare pana saptamana viitoare … daca iti faci timp, dam o tura impreuna pe la F64 unde le putem testa live! 😉 Iti faci o idee foarte clara acolo asupra ce ti’se potriveste, ce iti place si ce nu! 😉 Primul Nikon sa zicem ca s’ar incadra la ce vrei tu, al doilea in schimb este un soi de super-zoom care nu este ce ai tu nevoie! 😉

  • Stefan

   Nu e graba, am ar fi frumos sa-l am pe la inceputul lui august, cand plec in concediu. Mi s-a pus pata pe Nikon, vreau Nikon. Si pe zi ce trece sunt din ce in ce mai convins ca primul model, cel de 18-105 se apropie de ceea ce am eu nevoie.

   Maestre, daca e deschis intr-o sambata, dam un check-in si pe acolo. 🙂

  • ice4you

   Ai sa te convingi acolo singur ca nu Nikon’ul ala este ceia ce cauti si am sa iti explic acolo si de ce. 😀 Facem cumva intr’o sambata si dam o talpa. 😉

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!