O problemă foarte des întâlnită la posesorii de smartphone-uri este aceea că durata de viață a bateriei pentru aceste telefoane lasă de dorit. După cum ziceam și în alte articole, orice posesor de smartphone și-ar dori ca acest să aibă o baterie care ține cel puțin o săptămână… din păcate acest lucru încă nu este posibil. Cel puțin cu tehnologia pe care o avem acum la îndemână. Dar nu suntem departe. În maxim 2 ani de zile o să avem și astfel de baterii la smartphone-uri, tehnologia evoluează cu pași repezi și pe acest front.
De ce bateriile smartphone-urile au autonomie scăzută? Răspunsul care poate fi oferit la această întrebare nu este unul foarte clar. Cauzele care duc la scăderea duratei de viață a bateriei la un telefon sunt multiple. Pornind de la vechimea bateriei, numărul de reîncărcări la care a fost supus, aplicațiile care sunt rulate pe acel telefon, temperatura la care a fost ținut acel telefon, timpul de convorbire zilnic și lista poate continua.
Bateria unui smartphone trebuie tratată la fel ca orice alt acumulator de energie electrică și aceasta este garantată la un anumit număr de reîncărcări. Odată cu creșterea numărului de reîncărcări, capacitatea acesteia de înmagazinare scade treptat. Tratând problema chiar și logic ne dăm seama că dacă o are capacitate mai mică atunci rezultă automat o durată de viață mai mică, să nu uităm că avem de-a face cu același consumator, telefonul.
Cum să crești autonomia bateriei pentru un smartphone:
- NU o să vă spun să vă opriți Wi-Fi-ul, Bluetooth-ul. Acestea nu consumă baterie dacă nu sunt folosite, setați-le astfel încât să nu caute toată ziua device-uri la care să se poată conecta.
- Traficul de date prin conexiunea Wi-Fi consumă mai puțină baterie decât cel prin 3G/4G.
- Optiți GPS-ul dacă nu aveți nevoie de el, multe aplicații se folosesc de GPS pentru a vă reda locația cu exactitate. Puteți da check-in și fără GPS.
- Opriți sincronizarea automată a aplicațiilor de pe smartphone (Facebook, YM, Twitter, E-mail etc.)
- Reduceți brightness-ul ecranului, în funcție de tipul de display pe care îl are telefonul, brightness-ul poate fi redus și până la 10-20%.
- Setați screen timeout-ul să fie cât mai mic.
- Nu lăsați aplicațiile să ruleze de pomană în background. Acest factor este cel care influențează cel mai mult consumul bateriei. Atunci când nu mai folosiți o aplicație asigurați-vă că ați închis-o.
- Pe telefoanele cu Android un alt factor care poate vă poate consuma energia din baterie sunt Live Wallpaper-urile. Nu consumă foarte multe resurse, dar suficiente…
- Tineți-vă aplicațiile de pe telefon cu update-urile la zi. Vă spun acest lucru din două motive: primul este că o aplicație care are update-urile la zi poate avea performanțe mai bune la capitolul resurse cosumate și al doilea motiv este că altfel sistemul vostru de operare o să tot verifice pentru update-uri necesare și o să vă notifice.
- Zonele cu semnal GSM prost duc în mod direct la descărcarea bateriei.
- Evitați încărcarile dese ale bateriei telefonului prin cablu de date conectat la laptop, PC etc.
- Pe timpul verii evitați să lăsați telefonul expus la Soare un timp prea mare.
- Atunci când telefonul vă indică că bateria este încărcată trebuie să decontectați de urgență încărcătorul.
Dacă o să respectați cele scrise mai sus cu siguranță că nu o să vă ajungeți să vă plângeți de durata de viața a bateriei smartphone-ului vostru. Orice smartphone a cu un sistem de operare cunoscut are o optiune numită Battery Saver, încercați să o folosiți și nu veți regreta.
Și în final să vă povestes de la ce anume a pornit acest articol cu mici sfaturi… Acu o săptămână am făcut un mic experiment cu telefonul meu cu Android, LG Optimus P705 și am ajuns să scot o durată de viață a bateriei de fix o săptămână.Având în vedere că sunt roaming, 3G-ul s-a oprit automat, am vorbit maxim 20 de minute la el într-o săptămână, am făcut vreo 50 de poze fără bliț iar sincronizările de date se făceau doar pe Wi-Fi și uite așa am ajuns să rămân uimit de performanța baterie din telefonul meu. Nici înainte nu mă plângeam de baterie, ținea 2 zile fără probleme, dar de la 2 la 7 e cale destul de lungă. 🙂
Voi cum vă extindeți durata de viață a bateriei telefonului? Cât vă ține de obicei bateria la telefon? 🙂
George
Am observat si eu asta dupa ce am facut intocmai cum ai zis. Am ajuns la fel de la 2 zile la 4-5 zile. Multumesc!
Nautilus
Cel mai mare consumator s-a dovedit a fi traficul prin 3G (HSDPA) – e suficient să rămână activat, şi poţi să vezi cum scade bateria, chiar dacă nu navighezi pe net. Cel mai bine e să fie închis şi deschis numai când e nevoie de el.
~Nautilus
Nastase
si eu am acelsi lg p705 … simti vre-o diferenta la capitolul baterie cand vine vorb de os (JB vs ICS)
Donny
Nu cred, 7 zile e prea mult. Am facut tot ce mi-ai spus si nu pot obtine mai mult de 2 zile.
Stefan
Citește te rog și în ce condiții am obținut această performanță. Nu ști de unde ți-ai lut tu telefonul, dar al meu și acum după mai bine de un an de folosire intensivă încă tot mai duce mai mult de o zi. 🙂
Mihai
Eu sunt sigur ca bateria la Vodafone Smart III-ul pe care il am m-ar tine maxim 3 zile daca nu l-as folosi deloc. Este nou-nout, are o luna si jumatate.
Eu il folosesc moderat si ma tine maxim 2 zile. Datele mobile sunt inactive (3G), Wi-Fi sta deschis doar cat il folosesc (nu foarte mult), sincronizarea este oprita, GPS-ul sta intotdeauna deactivat, iar Bluetooth-ul il folosesc rareori. Ecranul l-am setat sa se inchida la 15 secunde, la fel si blocarea, si folosesc wallpaper-uri normale, nu Live Wallpapers/Fundal Video.
Luminozitatea e data la nivel automat (deseori este minima), si folosesc aplicatia Advanced Mobile Care, care are o optiune Battery Saver (Economizorul Bateriei), in care am setarile personalizate (totul este oprit, Wi-Fi, B-Tooth, etc.)
Catalin
Buna ziua,
Am achizitionat telefonul de la orange, telefonul era unul expus pentru testare.
Bateria ma tine o zi si nu stiu ce sa fac…….