Bucureștenii au încă încă un motiv de bucurie, se scumpesc cardurile de acces la metrou. Conform Ziarului Financiar, tarifele de la metrou vor crește între 16 și 33%, toate acestea în condițiile în care să călătorești dimineața cu metroul bucureștean e ca și cum ai călători cu un tren indian.
Tarifele pentru călătoria cu metroul vor fi majorate cu 16%-33%, preţul cartelei pentru două călătorii urmând să crească de la 4 la 5 lei, pentru cea cu 10 călătorii de la 15 lei la 20 lei, iar pentru un abonament lunar nelimitat pasagerii vor scoate din buzunar 70 lei, faţă de 60 lei în prezent.
Preţul unui abonament săptămânal cu număr nelimitat de călătorii va creşte de la 20 lei la 25 lei, iar cel al unui abonament de o zi va fi majorat de la 6 lei la 8 lei.
Nu vreau să intru în prea multe polemici pe această temă, dar tot nu mă pot abține să nu comentez puțin subiectul. Metroul bucureștean e destul de curat, călătorești decent în timpul zilei și ca un animal, dimineața și seara. Acest lucru e valabil indiferent de magistrală. Dacă nu greșesc, ultimele statistici spuneau că în fiecare zi metroul este mijloc de transport în comun ales de peste 700.000 de oameni.
Poate că această creștere de prețuri este justificată, poate că nu, dar eu nu pot înțelege cum naiba se poate ca Metrorexul să fie pe pierderi ?! În fiecare dimineață când merg la lucru, metroul e plin ochi, călătorim mai rău ca animalele. La Unirii, pe magistrala spre Pipera, vin trenuri din minut în minut și de multe ori mi s-a întâmplat să nu pot intra nici în al treilea metrou consecutiv. Imaginați-vă asta… eu și alții o trăim dimineață de dimineață, apoi imaginați-vă cum văd cei 700.000 de oameni această scumpire grosolană.
Sunt sigur că mai mult de un tren pe minut nu se poate, fluxul e mare, e adevărat, dar asta nicidecum nu implică o scumpire. Din punctul meu de vedere, tocmai acest lucru ar putea fi motivul pentru care ar trebui să nu se scumpească biletele la metrou. Până la urmă trenul ăla consumă consumă la fel de mult curent și cu 10 călători, dar și cu 500, iar numărul de angajați sunt tot aceeași.
Marius
Las` că mergem pe jos 😀
ice4you
Teoretic consumul de curent creste exponential cu incarcarea garniturilor … 😀 … dar asta nu explica in nici un fel pierderile pe care le are Metrorex din punctul de vedere al rentabilitatii. Aceste cresteri de tarife nu vor reduce pierderile in nici un fel, pentru ca banii aia nu vor rentabiliza absolut nimic pana cand nu sunt reduse in primul rand pierderile. Nu am mai avut timp sa scriu postul legat si de Metrorex dupa cel cu RATB, dar poate gasesc zilele astea.
Andreea
Le cresc, in conditiile in care ofera conditii jalnice. In aceasta minunata dimineata, 20 de minute am asteptat metroul, ca sa ni se solicite la jumatatea drumului sa coboram in statia respectiva, deoarece are loc o defectiune. Si, in aceste conditii, hai sa creste preturile si sa scoatem cartela de 62 de calatorii.