Cine şi cum te urmareşte pe Internet

În ultima perioadă apar din ce în ce mai multe speculaţii cu privire la urmăritul utilizatorilor din spaţiul Web.  Toată această nebunie, pe bună dreptate că o pot numi aşa, a apărut în urmă cu ceva timp când cei de la Google au anunţat că îşi vor modifica politica de confidenţialitate a datelor în ceea ce priveşte utilizatorii care folosesc serviciile Google.

Din punctul meu de vedere această cacealma cu urmăritul pe Internet nu îşi are rostul, pentru că nu este ceva nou. De când s-au inventat site-urile de contorizare a traficului web, practic de atunci oameni sunt urmăriţi prin acţiunile pe care le fac în spaţiul Web.  Să luăm un caz concret, un utilizator intră pe un site xxx.com, site care se foloseşte de serviciile de contorizare a traficului web de la o anumită companie, în momentul în care ai accesat acea pagină, urmărirea utilizatorului a început.

Orice serviciu de contorizare a traficului web şi care oferă statistici web spioneză  în online, în prima fază a procesului de urmărire după adresa IP. În funcţie de adresa IP ţi se determină locaţia, la nivel de ţară şi oraş şi ISP. Urmărirea nu se pretează doar la atât, un astfel de serviciu determină ce sistem de operare foloseşti, ce browser, ce fel de sistem de calcul(laptop, tabletă, telefon, PC etc) iar apoi îţi analizează pas cu pas comportamentul pe site-ul în cauză. Determină cât timp ai stat pe site(de aici acel Bounce Rate) ce pagini ai accesat şi de câte ori, deasemenea determină de unde ai ajuns pe acel site, dacă determină că ai venit de pe un motor de căutare, automat memorează şi expresia pe care ai căutat-o în motorul de căutare. Şi lista de opţiune nu se opreşte aici:)

Ce am descris mai sus face orice serviciu respectabil de statistici online. Am descris aceste lucruri chiar şi sumar ca să încerc să explic că urmăritul pe Internet nu este ceva nou şi nici nu este un subiect tabu în lumea  IT-iştilor. Nu doar giganţii ştiu lucruri despre tine ci şi cele mai penale website-uri pe care le vizitezi în fiecare zi. În funcţie de ce informaţii culeg ei prin aceste programe de contorizare a traficului web,  proprietarii de site-uri ştiu ce-i interesează pe utilizatori şi ce nu, în funcţie de rezultate ei îşi vor schimba calitatea serviciilor pe care le oferă utilzatorului şi nu doar atat…:)

Iar acum la finalul articolului, o întrebare retorică, de ce atâta cacialma pentru un lucru banal ? La fel cum pe stradă răspundeţi unui sondaj şi aici puteţi privi lucrurile la fel, doar că informaţiile despre voi sunt preluate automat, dar într-un final tot pentru voi sunt folosite.(Atentie, nu zic că acest lucru este neapărat bun!!).

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!