Chirie într-un oraș nou

Viaţă 8 Comentarii

Atunci când trebuie să te muți cu chirie, cu atât mai mult dacă vorbim de un oraș nou, lucrurile nu sunt tocmai simple, dar nici imposibile. Cu puțin efort pe partea de documentare poți să găsești o locuință decentă, într-o zonă bună. Și vă spun asta din perspectiva unuia care a locuit până acum în câteva orașe și sper să nu mă opresc aici, în București.

În trecut am mai scris despre cum să-ți găsești o chirie: în Iași, în București; iar astăzi vreau să subliniez puțin 3 pași simpli pe care trebuie neapărat să-i urmați atunci când vreți o chirie într-un oraș nou. Vă recomand să citiți și cele două articole menționate anterior, din fiecare aveți câte ceva de învățat și sfaturile oferite nu sunt rele.

Chirie într-un oraș nou

1. Documentarea

După cum am precizat și la începutul articolului, principalul lucru pe care trebui e să-l faci atunci când îți cauți o chirie bună este documentarea. Să nu-ți fie rușine să întrebi: pe bloguri, pe forumuri, în grupurile de nișă de pe rețelele de socializare sau chiar și la diverse agenții imobiliare. Și eu, când m-am mutat în București, mi-am rugat cititorii să-mi recomande niște zone bune din București. Nu e nimic greșit în asta, iar dacă sunteți bine documentați înainte de a semna contractul de închiriere, acest lucru o să vă ferească mai târziu de surprizele neplăcute.

Știu cazuri concrete când s-a omis acest pas important și s-au trezit abia după ce și-au mutat bagajele că zona nu e tocmai locuibilă. Iar ca să nu cădeți în această plasă, cereți informații despre zonă, clădire și nu în ultimul rând despre locuință.

Dacă procesul de închiriere îl faceți la distanță nu vă fie rușine să întrebați tot ceea ce considerați voi că este important pentru voi. Nu vă strică să știți dacă: în zonă aveți mijloace de transport în comun la îndemână, vecinii sunt ok, locuința a fost reabilitată termic, dușul nu este deasupra WC-ului, nu mișună gândacii prin bucătărie și așa mai departe.

2. Văzut la fața locului sau poze

În cazul în care nu poți vedea viitoarea locuință, pozele sunt importante. Proprietarul sau agenția vă pot spune multe lucruri frumoase, dar dacă nu le vedeți și-n poză atunci sunt doar vorbe-n vânt. Nu vă rezumați la 2-3 poze, ci la mult mai multe și mare băgare de seamă la detalii. Neapărat să fie recente, nu de acum câțiva ani, că poate între timp au mai fost câțiva chiriași.

3. Garanția

Nu cred că există vreun proprietar care să nu vă ceară o minimă garanție sau un avans. Dacă închirierea se face la distanță insistați să plătiți garanția la fața locului. Dacă nu se poate atunci cereți o minimă dovadă de încredere, ideal ar fi folosirea unui cont escrow, dar cum pe la noi așa ceva nu se poate atunci nu faceți greșeala să trimiteți banii prin mandat electronic (prin poștă) sau prin intermediari. Faceți transfer bancar, în cazul unei țepe măcar se poate lua urma banilor și există șanse să-i recuperați.

Să te muți în alt oraș nu chiar așa de dificil…

Sper că aceste informații să vă fie utile atunci când vreți să vă luați o chirie într-un oraș nou. Nu vă fie frică să faceți acest pas dacă este necesar. Ținând cont de pașii simpli enumerați mai sus vă puteți găsi o locuință decentă. Dacă ar fi să vă vă mai dau un sfat – niciodată nu vă aruncați pe prima locuință găsită. Fiți puțin mai rezervați și vă spun din experiență că nu o să regretați.

8 Comentarii - “Chirie într-un oraș nou”

    • Stefan

      Din fericire nu sunt atât de legat de prieteni încât să mă simt legat de un oraș anume, plus că prieteniile adevărate se păstrează indiferent de distanță. Asta că să nu mai zic că oriunde poți să-ți faci prieteni noi. În ceea ce privește familia lucrurile sunt puțin mai complicate, dar cu timpul toată lumea se împacă cu ideea că ne poți vedea în fiecare zi. Nu știu cum sunt alții, dar eu mă plictisesc de minune dacă stau prea mult în același loc. Nu-mi place să prind rădăcini, cel puțin nu acum. 🙂

    • Stefan

      Corect, dar acum depinde de necesitățile fiecăruia. Știu că foarte mulți optează pentru locuințe cât mai aproape de facultate/loc de muncă. Dar treaba transportul în comun e general valabilă.

  1. Cezar

    Destul de bune sfaturile mai ales pentru cei ce au de gand/sunt nevoiti sa se mute dintr-un oras in altul. Stiu cum e deoarece si eu am fost nevoit sa ma ”plimb” prin destule orase. 🙂

    Răspunde
    • Stefan

      Bine ai venit pe acest blog, Cezar! Mă bucur să aflu că le consideri folositoare. Eram sigur că o persoană care s-a mutat mai des va șii despre ce vorbesc. 🙂

  2. Dobre Petronel

    Eu personal nu sunt impacat cu ideea de a ma muta dintr-un loc in altul. Intr-adevar, de cand ma stiu am schimbat vreo 10 locatii in care stateam cu chirie. Deocamdata imi place sa cred ca nu voi mai pleca prea curand din locul unde locuiesc acum.

    Răspunde
    • Stefan

      Salut Petronel și bun venit! Nimeni nu e împăcat cu mutatul de colo colo, dar uneori ești nevoit… Vezi cazul când începi o facultate, un masterat, un loc de muncă mai bun etc.

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!