Cu chirie în București

Am făcut-o și pe asta, m-am mutat în București. Deși credeam că va fi mai greu, până la urma lucrurile s-au mișcat cu viteza a cincea și în mai puțin de câteva ore am găsit ceea ce căutam. Chiar dacă la început nu știam de unde să încep, dar cu ajutorul câtorva sfaturi bune și cu multe răcoritoare, am găsit o chirie pe gustul meu și al iubitei.

Cum să-ți găsești o chirie ieftină și bună în București:

București - Casa Poporului

București – Casa Poporului

O să încerc să tratez acest subiect din perspectiva unei persoane venite din provincie, dar care are și experiența traiului din alte orașe europene. Din punctul meu de vedere nu e foarte greu să-ți găsești o chirie ieftină și bună, în București. După cum ziceam am reușit acest lucru în doar câteva ore. Treaba este foarte simplă:

 • Stabilește-ți un buget maxim pe care dorești să-l aloci pentru chiria ta lunară.
 • Stabilește-ți un standard de confort, evident, în conformitate cu bugetul disponibil.
 • Informează-te despre zonele rău famate și despre zonele liniștite ale Bucureștiului. După asta fă-ți o listă cu zonele din București, în care ți-ar plăcea să locuiești. Din punctul meu de vedere acesta este pasul cel mai greu, evident în cazul în care vrei să eviți zonele aglomerate și rău famate. Dacă este cazul ia în calcul și distanța față de punctele tale de interes: universitate, loc de muncă etc.
 • Neapărat să-ți alegi viitoare chiria în apropierea unei statii de metrou. Toți prietenii mei din București mi-au zis același lucru și după ce am ajuns aici am realizat că nu vorbeau prostii. La rândul meu recomand și eu acest lucru pentru că una e să mergi cu autobuzul timp de 43 de minute la 40° Celsius și alta e să mergi cu metroul 15 minute la 20° Celsius  – pentru aceeași distanță. E mai scump, dar e mai sănătos.
 • Unde găsești anunțurile de chirie în București? Cea mai simplă modalitate o reprezintă site-urile de anunțuri online. Acolo ai șansa să și vezi ceea ce proprietarul dorește să-ți închirieze. Majoritatea proprietarilor au de închiriat numai locuințe confort 1, dar vei vedea că în realitate nu e deloc așa. (Nu mare mi-a fost mirarea să văd garsonieră ”confort 1” cu duș deasupra WC-ului.) Tocmai din această cauză recomand cu încredere aceste site-uri.
 • Nu încerca să închiriezi la distanță, adică pe nevăzute pentru că s-ar putea să regreți acest lucru. Chiar dacă vei face un efort ca să stai o noapte, două la un hotel din București, dar măcar ști că vezi cu ochii tăi ce vei închiria. Apropo de asta, ar fi bine să nu vi cu toate bagajele după tine pentru că va însemna un chin pentru tine. Asta în cazul în care nu ai la cine să le lași, dacă nu atunci vin-o cu un ghiozdan și cu nimic mai mult.
 • Nu te feri de agențiile imobiliare, chiar dacă îți percep un comision, dar prin intermediul lor ai șansa să faci economie pe termen lung. În Bucureșți, comisionul perceput de către agenție înseamnă jumătate dintr-o lună de chirie. E super ok având în vedere că în alte orașe, de exemplu în Iași comisionul agenției înseamnă plata pe o lună de chirie.
 • Contactează telefonic proprietarul și cere toate informațiile dorite. Dacă ți se pare ok ce îți spune omul, atunci mergi și vezi, dacă nu refuză politicos.
 • Nu uita de regula general valabilă – stabilește tot ce ai de stabilit la început pentru a evita surprizele ulterioare. Vezi restante la utilități, termenul de plată a chirie etc.

Cam astea sunt sfaturile unui proaspăt chiriaș din București, venit din provincie. Nu pot să zic decât spor la închiriat tuturor acelora care își doresc să se mute în București. Nu e o misiune ușoară, dar nici una foarte grea. Partea nasoală e că începând cu luna August încep să vină studenții și asta însemnă creșterea considerabilă a prețurilor de chirie. Așa că nu vă rămân decât să vă grăbiți.

P.S. Uitasem să menționez un lucru, Bucureștiul nu e chiar așa de mare și de înspăimântător precum cred majoritatea celor din provincie. Nu vreau să vă spun cum mi-a fost făcut capul calendar, atunci când am zis că mă mut în București. 🙂

5 Comentarii - “Cu chirie în București”

  • Stefan

   Ofer și eu la schimb, una sau mai multe. 🙂 Cred că voi fi prin București, asta în cazul în care nu voi pleca în vreo vacanță mai târzie. 🙂 Aștept un semn de la tine când ajungi prin București.

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!