Certificate SSL gratuite din 2015

IT / Web 7 Comentarii

Let’s Encrypt este un proiect foarte fain care își propune ca din 2015 să ofere certificate de securitate gratuite pentru fiecare site. Și nu e o glumă, așa cum mulți ar putea să creadă, e pe bune. În proiect sunt implicate nume mari precum: Mozilla, Cisco sau Akamai. Mulțumită lor, certificatele SSL nu doar că vor deveni gratuite, dar vor fi mult mai ușor de instalat.

Cum se poate obține un certificat SSL gratuit?

Instalarea unui certificat SSL gratuit oferit de proiectul Let’s Encrypt se face un doi pași foarte simpli. În primul rând trebuie instalat pachetul de management al certificatului:

$ sudo apt-get install lets-encrypt

Iar în al doilea rând trebuie aplicat certificatul unui domeniu:

$ lets-encrypt stefblog.com

Certificat SSL gratuit

Certificat SSL gratuit

Și gata. În clipa următoare veți certificatul instalat, iar accesarea domeniului nu se va mai face prin HTTP, ci prin HTTPS. După cum probabil ați sesizat totuși există un mic incovenient. Chiar dacă e certificatul e gratuit, totuși înseamnă să aveți un hosting pe care să-l administrați voi, adică implică un VPS sau un server dedicat. Probabil că se vor putea aplica și domeniilor care sunt legate de hosting-uri shared, dar asta implică ca furnizorul de hosting să fie de acord, chiar dacă e puțin probabil.

Așadar, să vină vara lui 2015 și să ne bucurăm de certificate SSL gratuite oferite de către EFF (Electronic Frontier Foundation).

7 Comentarii - “Certificate SSL gratuite din 2015”

  • Stefan

   Da, URL-ul e ca nou, dar nu e o problemă, trebuie doar să redirectezi request-urile făcute prin HTTP către HTTPS. E super simplu, se face din .httacces. Nu începi de la zero, ci din contră, pentru SEO e un boost, mic dar e. S-a dovedit în ultima vreme că certificatul SSL ajută cu privire la acest aspect, uite ce zic și cei de la Moz.

  • Stefan

   Da, pot fi deja folosite, caută pe Github, doar că sunt în versiune și am înțeles că au destul de multe erori. 😀

 1. Simion

  Acum cateva zile mi-am inregistrat un domeniu la namecheap si am primit un certificat cadou, nu il folosesc, n-am pentru ce. Am inteles ca certificatele SSL se vor acorda gratuit, dar desigur, doar un anumit tip de certificat cu o criptare specifica, fara garantie.

  Răspunde

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!