Ce faci după ce termini facultatea?

Viaţă 2 Comentarii

Ce faci după ce termini studiile universitare? Este o întrebare destul de bună la care foarte mulți studenți nu prea știu cum să răspundă cu altceva în afară de celebrul ”nu știu”. Totuși, oare de ce? dacă tot avem o țară pe care de 1 Decembrie o ridicau toți în slăvi, ca fiind tărâmul de vis… de ce este o întrebare așa de grea?

Sincer, momentan nici eu nu prea am un răspuns concret la o astfel de întrebare. Deși dețin o diplomă de licență și îmi mai trebuie decât 6 luni să obțin și diploma de master, totuși nu văd niciun efect miraculos de pe urma lor și sunt ferm convins că nici în viitor nu voi vedea și asta NU pentru că sunt vreun pierde-vară.

Poate că îmi veți spune mergi și te angajează… Nu vreau să mă angajez pentru că deja lucrez și am job foarte decent dar chiar și așa abia aștept să îmi termin contractul de muncă și să încep să vizitez și alte tărâmuri pentru o viață ai bună. Lucrând foarte mulți ani ca freelancer am văzut că cel mai bine te simți și câștigi atunci când ești propriul tău șef. Să fii freelancer este unul dintre cele mai bune lucruri care ți se pot întâmpla atunci când vrei să câștigi un ban cinstit plus că poți lucra de oriunde vrea mușchiul tău, nu trebuie să te trezești dimineața la 6 ca la 8 să fii la birou șamd.

intrebareRevenind la întrebarea principală, totuși ce veți face după ce terminați facultatea? Vorbind cu alți colegi, unii spuneau că poate se vor băga la doctorat, adică job stabil timp de trei ani și un salariu de 720 lei/luna. Cum adică? Un doctorand român câștigă mai puțin decât un angajat din Carrefour?! Da, din păcate de anul acesta cu atât va plăti statul munca unui cercetător. Foarte nasol, dar dacă vrei să îți iei titlul de doctor vei fi nevoit să accepți un astfel de salar.

Dacă nu îți continui studiile și ieși direct pe piața muncii după ce termini studiile universitare și dacă nu deți experiență te vei lovi de un mare, mare impediment, și anume lipsa de experiență. Cauză din care ori nu vei fi angajat acolo unde vrei tu, ori vei primi un salar de rahat.

O altă soluție pe care o mai ai după ce îți termini studiile universitare, dacă în facultate ai făcut modul pedagogic, atunci poți să mergi să predai într-o școală generală sau un liceu. Oare totuși un astfel de job este unul bun? Un salariu de aproximativ 800 de lei care îl primește un profesor începător cu normă întreagă, este remunerația perfectă după 5/6 ani de studii universitare? după cum spunea mai sus, după câțiva ani de studii de nivel înalt să ai un salariu egal cu cel ai unuia care lucrează într-un hipermarket și care poate nu are mai mult de 8 clase… E frumoasă România, nu?:)

În concluzie, care mai este rostul anilor de studii universitare dacă după cei vei absolvi tot ce vei obține va fi decât una sau mai multe diplome și pe de altă parte o mare, mare incertitudine în găsirea locului de muncă la care visai că-l vei obține după terminarea acestor studii…

Idei, opinii? voi ce veți face după terminarea studiilor universitare? sau dacă ați trecut de multă de această etapă, întrebarea mea este: ași reușit să găsiți în Români jobul la care ați visat?

2 Comentarii - “Ce faci după ce termini facultatea?”

  1. Yamasha

    Eu astept sa termin facultatea si sa pun diploma in rama. Deja lucrez intr-un domeniu in care chiar nu am nevoie de prea multe hartii, ci doar sa am experienta!

    Răspunde
    • Stefan

      Din pacate cam asta va face toata lumea cu diploma, chiar si cei care nu lucreaza ca noi in domenii in care nu au nevoie de hartii stampilate.

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!