Ce faci dacă îţi este furat telefonul sau laptopul?

Am pus o întrebare la care sper să nu răspund niciodată în realitate. Un prim fapt ar fi că aş pierde multe informaţii, iar apoi ar trebui să mă rog ca pozele şi restul fişierelor ce le m-am prin telefon sau laptop nu vor apărea internet. Să zicem că la poze am backup şi le recuperez într-un fel sau altul, dar nu m-aş putea împăca cu gândul că scripturile scrise de mine de la zero şi alte materiale, care dacă ar fi scoase pe piaţă ar însemna nişte bani în plus pentru hoţ.

Citisem acum câteva luni un articol cum unui hacker i-a fost furat laptopul şi modul inedit prin care omul a reuşi să îl recupereze. Treaba este foarte simplă la prima vedere. Proprietarul fiind o persoană care dorea să-şi ascundă identitatea pe internet, se conecta la internet prin ceva DNS-uri de la nu ştiu care server anonim pentru muritorii de rând. Mai pe scurt acesta a fost modalitatea care i-a adus laptopul înapoi. A verificat log-urile serverului respectiv, în momentul în care l-a localizat după adresa IP acesta s-a conectat remote şi a activat webcamul, astfel obţinând poza infractorului. De aici până la obţinerea laptopului înapoi nu a mai fost de cât un pas. Un telefon la poliţie şi foarte repede treaba s-a rezolvat pentru că individul era recidivist iar organele abilitate au ştiut de unde să îl ia.

V-am povestit această întâmplare pentru că, bănuiesc, că inspirat din aceasta a luat naştere softul celor de la Prey Project. Prey projectPrin intermediul acestuia vă puteţi conecta la dispozitivul care v-a fost furat, iar pas cu pas îl puteţi bloca, porni camera web, dacă este telefon şi are GPS îl puteţi activa pentru urmărire. Aceste lucruri ducând la o localizare mai uşoară. Cu această colecţie de informaţii dacă vă duceţi la organele abilitate în domeniu, mai mult ca sigur că veţi avea şanse mari în recuperarea lucrului furat.

Puteţi descărca softul celor de la Prey Project de aici şi poate fi instalat pe pe majoritatea sistemelor de operare cunoscute, atât pentru telefoane mobile cât şi pentru laptopuri.

Urmăriţi în continuare materialul video în care este explicat pe larg cum funcţionează softul care îţi poate aduce înapoi telefonul sau laptopul furat.

Prey Project introduction from Carlos Yaconi on Vimeo.

Sursa foto: www.endeavor.cl

3 Comentarii - “Ce faci dacă îţi este furat telefonul sau laptopul?”

 1. ice4you

  Tare chestia insa inutila daca cel care iti „imprumuta” telefonul ii da o resetare generala la setarile de baza si aceasta aplicatie (impreuna cu restul) dispare din telefon. Acelasi lucru se intampla si in cazul unei reinstalari de SO pe laptop. In principiu, furaciosi acestor dispozitive nefiind foarte inteligenti, ai o sansa bunicica sa iti recuperezi „scula” furata, pentru ca vor continua sa utilizeze ce au furat fara a reseta sau reinstala SO. Asa este si cazul descris de tine.

  Oricum multumesc de ideeia … voi incerca si eu aplicatia. 😉

  Răspunde
  • Stefan

   Păi nu poate săi dea reset pentru că dacă tu semnalezi telefonul ca fiind furat, atunci utilizatorului îi va apărea un meniu. Practic tot ce face el acolo e degeaba. 🙂 Am testat-o și merge, ți-o recomand cu încredere.

Lasa un comentariu:

Campurile marcare cu (*) sunt obligatorii! Adresa de email NU va fi facuta publica!