Sunt sigur că pentru mulți români, Sărbătorile Pascale din acest an au dublă semnificație. Pe lângă semnificația creștină e și începutul unui experiment numit – Loteria bonurilor fiscale. Un experiment criticat de mulți, dar care a inceput să ne facă câștigători pe toți, chiar înainte de a fi avut loc prima extragere.
Dacă vorbim strict de cei care vor caștiga o anumită sumă de bani de pe urma acestui experiment, lista câștigătorilor de la Loteria bonurilor fiscale se desemnează pentru prima dată, Luni, 13 Aprilie, în a doua zi de Paște. În schimb, dacă e să vorbim de efectul acestei campanii sau experiment, cum vrei voi să-l numiți, eu zic că toși avem de câștigat de pe urma lui.
În România, multă lume spune că a fura statul e un lucru bun, adevărat și fals în același timp, totul depinde de cum privim statul și ce înțelegem prin el. Dacă prin stat înțelegem doar un grup de persoane care ne conduc și de ale căror decizii organizatorice suntem pur și simplu oripilați, iar ei ne iau mai mult decât ne pot oferi, atunci, categoric, se justifică prima variantă. În schimb, dacă prin stat înțelegem totalitatea celor care își fac veacul pe meleaguri românești, atunci e clar că undeva greșim, ne furăm noi pe noi.
Surprinzător pentru unii, s-ar putea să existe și o a treia variantă, cea în care cele două moduri de privire ale statului sunt combinate, iar noi ca și cetățeni ai statului avem un mod de viață care, în mare parte, e influențat de buna funcționare a statului. Dacă mergem pe această a treia variantă, ușor ușor înțelegem de ce loteria bonurilor fiscale și acțiunile ANAF din ultima perioadă ne fac câștigători pe toți. E ușor de înțeles. Într-o țară unde în fața legii suntem toți egali, nu e normal ca unii să plătim impozit pe: salariu, casă, mașină, teren și inclusiv pe produsele cumpărate de pe eBay, din afara granițelor UE, iar cei care fac comerț în România să nu plătească. Pur și simplu nu e corect, în codițiile în care trăim în aceeași țară, consumăm același aer, folosim aceleași drumuri, iar bugetul de stat e construit de pe urma acestor bani.
Când îl mai auziți pe Ponta că spune că nu sunt bani la bugetul de stat, gândiți-vă dacă magazinul de unde vă faceți cumpărăturile zilnice și-a plătit impozitele. Da, știu că și dacă le plătește asta nu înseamnă că acei bani vor fi folosiți cum trebuie, dar gândiți-vă că românul de rând plătește împozit pe un amărat de salariu, pe casă și mașină, chiar dacă acasă are 3-4 copii. Sunt sigur că asta o să vă taie mila.
Unde intevine Loteria bonurilor fiscale? Ea este un imbold să te facă să ceri bon fiscal pentru orice rahat cumpărat, iar asta înseamnă că pe marfa vândută, vânzătorul trebuie să plătească TVA și alte taxe, care vor ajunge în visteria statului, lângă banii pe care-i dai tu lunar din salariu. Pare crunt, dar să nu uităm că trăim în țara unde cel care are chioșc pe marginea drumului se plimbă cu Mercedes de 30.000 de Euro, iar cel care are o afacere mai mare și e cinstit, el se plimbă cu mașină SH de 2-3000 de Euro.
Primul pas a fost făcut, acum nu mai trebuie decât ca acei bani care se colectează, vizibil mai mulți, ei să fie folosiți așa cum trebuie, în interesul cetățeanului și să nu fie făcuți parte-n-parte de cei 500 de magnifici, cum s-a întâmplat până acum. Dacă vor fi folosiți cu cap, atunci, repet, bonul fiscal ne face câștigători pe toți.
Marius
Se incearca o educare, vom vedea cat de mult se aplica la noi si cat de bine vor juca cele 2 parti jocul: evazionistii si ANAF-ul(statul)…
Daniel
Data viitoare o sa fie dublu castigatori daca iese un bon apropiat de suma din la aceasta.